1 / 5

Criza financiara actuala, o parte din ciclul vietii economice

Specialistii chestionati de Wall Street sunt de parere ca efectele create de criza financiara, pornita acum un an, pe pietele de capital internationale nu ar fi putut fi evitate.

In linii mari, criza este un mare recul al acumularii treptate de supralicitari, explica, Paul Brendea, analist financiar la Prime Transaction. “S-a supralicitat pe piata imobiliara, pe piata creditelor, pe piata de capital, comportamentul destul de agresiv al marilor grupuri financiare dublat de un cumul de factori externi nefavorabuli a permis aparitia unor corectii, a unor reglaje. Iar apoi a venit efectul de bulgare de zapada”, declara analistul Prime Transaction.

In aceste conditii, completeaza acesta, cand criza a atins toate pietele pe care se tranzactioneaza instrumente financiare, efectele ei erau extrem de greu de ocolit – chiar si transformarea detinerilor in lichiditati prezenta un risc valutar ridicat.

Florin Turcas, consultant in cadrul firmei de brokeraj IFB Finwest, afirma ca activitatile umane sunt intotdeauna periodice, ciclice, cu suisuri si coborasuri. “Cresterile abrupte ale firmelor financiare, putem fi siguri, vor fi urmate de scaderi la fel de radicale”, este de parere Turcas.

Consultantul este de parere ca tema caselor din Statele Unite ale Americii a fost doar un laitmotiv al acestei crize, dar putea fi si alti factori care ar fi putut sa o declanseze: interventii armate, problema petrolului, firmele dot.com sau crizele alimentare.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri