2008 cel mai slab an al bursei

Dupa primele noua luni ale anului, este usor de observat ca Bursa de la Bucuresti are cea mai mare scadere dintre pietele regionale si se afla mai jos si decat multe piete emergente, aflate in tari cu grad de dezvoltare mult mai redus decat Romania. Criza financiara s-a resimtit fpoarte puternic in piata de capital romaneasca, cu scaderi dramatice ale cotatiilor, iesiri ale investitorilor mari si vanzari excesive.

“In 2007, actiunile listate la BVB se tranzactionau la multipli foarte mari comparativ cu tarile din regiune iar aversiunea la risc a permis investitorilor sa plateasca astfel de “prime” in contul cresterii viitoare care se intrevedea pentru profiturile multor companii, mai mult sau mai putin transparente. Azi, aceiasi investitori realizeaza ca Romania nu va ramane in niciun caz imuna la evolutiile financiare si economice care au afectat in cele din urma si Europa, slabind si acolo sectorul financiar si reducand prognozele de crestere economica”, a declarat, pentru Wall-Street, Antonela Badea, analist financiar la Vanguard.

“Anul 2008 a fost unul din cei mai slabi ani ai pietei bursiere din Romania. Evolutia Bursei a depasit cele mai pesimiste scenarii si asteptari. Nimeni nu credea ca ne vom intoarce cu 3-4 ani in urma din punct de vedere al preturilor. Scaderile de la noi au fost mult mai ample, dar trebuie sa tinem cont si de cresterile pe care le inregistram in trecut care le depaseau cu mult pe cele externe. Aceste lucruri sunt caracteristice unei piete mici in curs de dezvoltare careia ii lipseste gradul de maturitate”, a comentat Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction.

Trebuie sa avem in vedere si faptul ca Uniunea Europeana este cel mai mare partener la export al tarii noastre, deci, este evident ca unele sectoare vor avea de suferit din aceasta cauza. Si impactul psihologic conteaza, spun specialistii, materializandu-se in blocaje pe piata imobiliara, de exemplu, in timp ce criza de lichiditate a impactat finalizarea unor tranzactii care se bazau pe finantare externa masiva.

Cu toata cresterea economica record, exista temerea ca aceasta nu va fi de durata, iar influentele externe vor incepe sa isi spuna cuvantul. Deja efectul de domino din piata financiara se face simtit in Europa, a mai explicat Antonela Badea.

Indicii Bursei au pierdut peste 50%

Indicii Bursei au pierdut peste 50%De la inceputul anului, pana in sedinta de ieri, cotatiile indicilor au scazut cu peste 50 de procente. Scaderile au fost dramatice, mai ales ca nu au existat decat cateva rebounduri tehnice de amploare redusa, comparativ cu pierderile.

Astfel, indicele BET a pierdut peste 55% de la inceputul lui 2008, in timp ce indicele compozit, BET-C s-a depreciat cu 50 de procente. Cea mai mare pierdere a suferit-o indicele segmentului fiananciar, BET-FI, care a pierdut peste 66% din prima sedinta a din 2008.

In principal, aceste scaderi se datoreaza bursei noastra cu evolutiile pietelor externe datorita prezentei pe piata noastra a investitorilor straini care predomina din punct de vedere al sumelor investite fata de investitorii locali

“Acest lucru se datoreaza corelarii.Totusi antrenarea speculatorilor locali in desfasurarea evenimentelor si lipsa lichiditatii a dus la scaderi mult mai ample decat pe pietele dezvoltate.Totul a avut la baza o criza financiara fara precedent plecata din SUA generalizata pe plan international, care s-a inrautatit din ce in ce mai mult, sentimentul investitorilor inrautatindu-se vizibil”, a explicat Necula.

Bancile au fost asociate cu turbulentele din SUA si Europa

Bancile au fost asociate cu turbulentele din SUA si EuropaSectorul bancar a reflectat poate cel mai bine criza financiara, fiind asociat cu turbulentele ce au cuprins mai intai bancile de investitii si apoi si banci comerciale din SUA si mai recent Europa.

Evolutiile emitentilor din domeniu au fost pe masura, scaderile fiind foarte ample, exceptand Erste Bank, care a pierdut -6,56%.

Astfel, TLV s-a depreciat cu 70,56 procente de la inceputul anului. Pe 22 aprilie banca si-a majorat capitalul social, acordand 68,41 actiuni gratuite si 5 actiuni subscrise pentru 100 detinute. La inceputul lunii septembrie, TLV a majorat valoarea nominala a actiunii, de la 0,1 lei pana la 1 leu/actiune. Din prima zi de tranzactionare a anului, BRD a pierdut peste 57 de procente.

“Evident, BRD ca banca ce beneficiaza de o cota de piata confortabila si de un actionar majoritar de talia Societe Generale a afisat o scadere usor mai mica fata de TLV, Banca Transilvania avand imaginea unei banci tinere care se lupta pentru a castiga teren. Ambele companii sunt foarte lichide, iar numarul mare de actionari a fost unul dintre factorii care au favorizat vanzarile masive”, a explicat analista de la Vanguard.

La Bursa din Viena, care a fost cea mai lovita dintre pietele vestice, bancile au avut aceeasi soarta. Erste a pierdut 28,4% de la inceputul anului, iar Raiffeisen, care are o retea mult mai mare in CEE si a admis existenta unor titluri riscante in portofoliu (desi de valoare redusa) a fost sanctionata mai drastic, pierzand 52,3%.

“Sectorul in sine este perceput ca fiind nesigur si, desi BNR a revenit astazi cu asigurari despre stabilitatea sistemului nostru bancar, legaturile dintre banci sunt atat de numeroase incat o criza de lichiditate ar avea cu siguranta un impact negativ si la noi. Injectiile de lichiditati anuntate de bancile centrale din Europa si scaderea drastica a finantarilor interbancare pe termene medii si lungi spun multe despre intensitatea crizei. Ajutorul guvernamental dat unor banci precum Fortis sau Dexia subliniaza deja gravitatea situatiei”, a mai spus Badea.

SIF volatilitate excesiva, pierderi de peste 60%

Societatile de investitii financiare au afisat o volatilitate foarte mare de la inceputul anului, fiind cele mai sensibile actiuni.

Unul din motive ar fi actionariatul foarte eterogen. “Actionariatul este atat de eterogen (si in mare parte fara cunostinte despre piata de capital) incat se poate ca cei care pastrasera actiunile sa fi ales acest moment pentru a le vinde, sub impulsul panicii. De fapt, in evolutia SIF-urilor s-a vazut cel mai bine aceasta panica, iar faptul ca portofoliul lor de actiuni cotate este mai mare decat cel de necotate nu a fost deloc confortabil”, crede Antonela Badea.

De la inceputul anului, indicele BET-FI a pierdut aproximativ 66%. Dintre societati, cea mai mare pierdere a fost suferita de SIF3, 71,05 procente. Cel mai putin a pierdut SIF2, cu o scadere de 63,28%. SIF Banat-Crisana s-a depreciate cu 64%, SIF4 cu 63,8 iar SIF oltenia a pierdut aproape 70% de la inceputul anului.

Alte motive ale volatilitatii excesive ar fi rezultatele financiare, care au fost departe de cresterile spectaculoase de pana acum, care au indus un sentiment de neincredere in managementul acestor societati de investitii. Nici controversele din cadrul AGA nu au ajutat la imbunatatirea acestei imagini.

“Investitorii straini au fost si ei la originea acestor scaderi masive, actiunile SIF fiind preferate de nerezidenti. Din punct de vedere fundamental raportul P/VUAN a ajuns sub 0,5 ca urmare a cresterii aversiunii la risc din piata”, a explicat Badea.

“Sectorul financiar a fost afectat cel mai mult pentru ca de aici a pornit criza. Goana dupa profituri uriase a orbit analiza eficienta a riscului expunerilor in aceste institutii si in momentul in care o veriga a cedat s-a pornit efectul de domino, datorita constructiei nesustenabile a sistemului financiar. Observand aceste probleme investitorii au penalizat companiile, poate chiar mai mult decat trebuia, dar piata e formata din asteptari care uneori sunt exagerate, generand dezechilibre atat intr-o directie cat si in cealalta. Piata perfecta si eficienta nu exista decat in teorie si modele economice, realitatea demonstrandu-ne ca extremele creeaza miscarile”, a explicat Gabriel Necula.

Actiunile petroliere sub influenta pretului barilului

Actiunile companiilor din segmental petrolier, reprezentate cel mai bine de Petrom si Rompetrol, au stat sub influenta evolutiei barilului de petrol pe plan mondial.

“Actiunile SNP au fost mai stabile, compania fiind evident favorizata de aprecierea consistenta a cotatiilor petrolului din primul semestru. De la cotatii de circa 60 dolari pe baril pana la peste 126 dolari/baril la sfarsitul lui iunie a fost o evolutie care a luat oarecum prin surprindere pietele financiare si a permis companiilor cu expunere mare pe explorare si productie sa isi comercializeze produsele la preturi mult mai bune. Sectorul petrol si gaze este prin excelenta unul de refugiu in perioadele de recesiune, iar acest lucru s-a reflectat partial si in cotatiile Petrom”, a explicat Badea.

Petrom a pierdut mai putin, comparative cu Rompetrol dar si cu tendinta pietei – 31 de procente. RRC s-a depreciate de la inceputul lui 2008 cu peste 62 de procente.

In schimb, in cazul Rompetrol Rafinare, cresterea cotatiei petrolului actioneaza ca o frana in calea marjelor de rafinare si micsoreaza profiturile, ceea ce explica scaderea importanta a cursului RRC.

“In plus, RRC este vazuta ca o actiune destul de riscanta deoarece societatea a inregistrat pierderi in ultimii doi ani si are un grad de indatorare mare in moneda straina, ceea ce o expune riscului financiar. In plus, investitiile planificate nu lasa loc de prea multe sperante de profit in orizontul apropiat”, a mai explicat analista de la Vanguard.

Sectorul chimic Azomures, vedeta anului

Avand in vedere situatia actuala de pe piata este surprinzator faptul ca titlurile Azomures s-au apreciat in decursul acestui an. “Cresterea acestor titluri a fost sustinuta de rezultatele financiare foarte bune obtinute de societate datorita contextului international de pe piata ingrasamintelor si detinerii de stocuri achizitionate in cursul anului trecut la preturi mai reduse, ceea ce a dus la o profitabilitate foarte ridicata”, ne-a declarat Vlad Doruc, analist financiar la Vanguard.

In cazul titlurilor Amonil (AMO), rezultatele financiare in crestere nu par sa fi avut acelasi efect, maximul de curs fiind atins la sfarsitul lunii mai, dupa care titlurile s-au depreciat continuu. De la inceputul anului, Amonil a pierdut peste 54 de procente.

“In ceea ce priveste AMO trebuie sa avem in vedere si faptul ca investitorii au “taxat” problemele legate de societate, cum ar fi cele legate de aprovizionarea cu gaz metan si faptul ca aceast emitent are mai putina credibilitate decat Azomures, la inceputul anului 2007 acesta incetandu-si activitatea. Cele doua titluri s-au apreciat in prima parte a anului ca urmare a rezultatelor financiare trimestriale afisate, cresterea mentinandu-se o perioada mai lunga datorita anticiparilor favorabile legate de rezultatele semestriale. Cu toate acestea, titlurile emise de cele doua societati inregistreaza o depreciere in ultima perioada, ca urmare a fluxului constant de stiri negative de pe piata”, a mai explicat acseat.

Titlurile Azomures sunt exceptia acestor trei trimestre. In ciuda consitiilor de criza si a csaderilor generalizate, emitentul indica ieri o crestere de 124% de la inceputul acestui an.

“Industria ingrasamintelor chimice prezinta un potential ridicat in conditiile in care cerintele de fertilizare a solului la nivel mondial sunt in crestere si Romania detine un potential agricol ridicat, acesta putand fi valorificat din ce in ce mai bine o data cu absorbtia fondurilor puse la dispozitie de UE pentru acest domeniu. Totodata, nu trebuie trecut cu vederea faptul ca dependenta celor doi emitenti de subventiile acordate de guven este foarte mare si cresterea pretului gazului metan ar putea reduce profitabilitatea celor doua societati si chiar readucerea acestora pe pierderi”, a conchis analistul Vanguard.

TGN si TEL scaderi importante

Sectorul utilitatilor este reprezentat la BVB de doua comapanii de stat care s-au dovedit investitii profitabile si de incredere pentru investitori. Cu toate acestea, deprecierile Transgaz si Transelectrica au fost in ton cu piata.

“Desi actiunile din acest sector (TGN, TEL) sunt considerate “defensive stock”, evolutia cotatiilor celor doi transportatori nu par sa confirme acest lucru, deprecierile fiind in ton cu piata, mai ales in ceea ce priveste titlurile TEL. Cei doi emitenti detin pozitia de monopol natural ceea ce reprezinta o garantie in ceea ce priveste continuitatea activitatii si stabilitatea veniturilor. Totodata, tocmai pozitia de monopol aduce si riscurile de rigoare daca avem in vedere ca veniturile celor doi emitenti sunt reglementate de ANRE, marjele de profit putand inregistra fluctuatii puternice de la an la an”, a mai spus Vlad Doruc.

Transelectrica s-a depreciat cu aproximativ 56 de procente de la inceputul lui 2008, in timp ce Transgaz a pierdut 41,71%.

Analistul Vanguard a explicat ca pe termen mediu cele doua companii ar putea cunoaste o dezvoltare semnificativa in conditiile in care va fi dezvoltata o infrastructura energetica la nivelul Uniunii Europene, ceea ce ar putea duce la o crestere a veniturlior din activitatea de tranzit, acestea nefiind reglementate de catre ANRE.

Doar doi emitenti pe plus: Azo si Socep

Doar doi emitenti pe plus: Azo si SocepDe la inceputul anului, doar doi emitenti au crescut. Acestia sunt Azomures, cu + 124,61%, Socep cu o crestere de 32%. Ieri, si STK arata un randament usor pozitiv, sub un procent, dar emitentul este listat de pe 22 septembrie.

Azomures a profitat din plin de cresterea preturilor produselor pe plan international, dupa aproximativ doi ani de pierdere marcand o crestere considerabila a cifrei de afaceri si un profit net record, devenind prin prisma indicatorilor de evaluare printre cele mai ieftine actiuni de la cota BVB. Compania a inregistrat un profit record in primul semestru, fiind in prezent una dintre cele mai profitabile de la bursa, rata de profitabilitate luand in calcul rezultatele financiare inregistrate in semestrul I 2008 fiind de 16,10%.

Odata cu schimbarea actionariatului, Socep Constanta a cunoscut o crestere considerabila a cifrei de afaceri la semestru si o imbunatatire remarcabila a ratei de profitabilitate. Astfel, compania a inregistrat in prima parte a anului 2008 un profit net de 5,44 mil lei comparativ cu doar 0,16 milioane lei profit obtinut in semestrul I 2007.

Cea mai mare scadere: Aerostar, -95%

Cea mai mare scadere: Aerostar, -95%Cea mai mare pierdere suferita de la inceputul anlui este revendicata de Aerostar, care a pierdut peste 95%. Broker Cluj, singurul SSIF listat la BVB a pierdut peste 81 de procente in primele trei trimestre, urmat in topul pierzantilor, de SC Transilvania Constructii SA, cu o pierdere asemanatoare.

Daca investitorii nerezidenti, si mai ales cei institutionali sunt destul de prudenti, cei locali sunt destul de mult influentati de informatiile despre prabusirile bancilor din afara si recesiunea ce ameninta Europa, ceea ce infraneaza orice pornire in acest sens.

“Atitudinea de asteptare a unora dintre ei este data de amploarea crizei si de faptul ca s-ar putea sa nu fim decat la jumatatea ei in timp ce panica altora este speculata de insideri si de cele cateva fonduri care doresc sa isi mareasca participatiile in diferite companii, la preturi care pareau imposibile cu un an in urma. Alti cumparatori (si acestia sunt se pare numerosi) incearca sa speculeze putinele momente de revenire ale bursei, in speranta realizarii unor castiguri rapide. Nu in ultimul rand, free-float-ul si lichiditatea reduse au adus mari prejudicii Bursei, deoarece cand cativa investitori mari isi lichideaza pozitiile la NYSE impactul este incomparabil cu aceeasi actiune intreprinsa la o bursa unde o astfel de miscare areun impact de zeci de ori mai mare”, crede Antonela Badea.

Necula se asteapta la un final de an caracterizat de o volatilitate ridicata, cu calmare in momentul in care se va ajunge la baza sustenabila a sistemului financiar bancar, de unde sa se inceapa reconstructia.

“Datorita gravitatii crizei, piata cred ca va reactiona la rezultatele financiare ale companiilor autohtone doar in cazul in care perspectiva domeniului financiar se va arata stabila, altfel vom avea parte de aceleasi evolutii de tip casino”, a conchis brokerul Prime Transaction.