Primele luni ale anului: 6 listari si momentul Patriciu

Primele luni ale anului: 6 listari si momentul PatriciuPrimele luni ale anului au fost marcate de 6 noi listari la BVB, printre care si premiera Erste. Ca aspect negativ, luna martie a adus o zi de scaderi dramatice, urmate de alte cateva sedinte dezechilibrate, din cauza declaratiilor pesimiste facute de Dinu Patriciu.

Banca austriaca a debutat la BVB pe 14 februarie, dupa listarea prin metoda passporting-ului, care nu presupune publicarea unui prospect sau majorarea capitalului social.
Inceputul lui 2008 a adus la bursa 6 listari, in conditiile in care anul trecut nu am avut decat un singur IPO.

In ordine cronologica, prima din an, inceputa in decembrie 2007, a fost Casa de Bucovina Club de Munte. Oferta s-a derulat in perioada 4 decembrie 2007 - 17 ianuarie 2008.

Urmatoarea oferta, in ordinea desfasurarii, a fost cea derulata de STK Emergent, primul fond inchis de investitii de la cota bursei. Aceasta s-a derulat in perioada 19 februarie -10 martie.

La sfarsitul lunii februarie a debutat a treia oferta publica de la Bursa – Contor Group Arad. IPO-ul lansat de producatorul de contoare de apa si energie termica s-a incheiat cu o suprasubscriere de 1%, investitorii alocand fonduri de 11,89 milioane de lei (3,2 mil. euro).
A patra luna a anului 2008 a adus si a patra oferta publica initiala de listare. IPO PVC Teraplast Bistrita a atras 56,04 milioane lei, dupa ce investitorii au suprasubscris cu 3,7% cele 49,6 milioane titluri emise.

In mai, Pomponio a atras aproape 30 milioane lei in urma derularii ofertei publice, in perioada 9-22 mai, fiind oferite 14,62 milioane de actiuni rezultate din majorarea capitalului social al Pomponio, la pretul de 3,25 lei.

Momentul Patriciu, 20 martie 2008, a marcat evolutia BVB din prima parte a anului, prevazand cumva minimele din a doua parte a anului.
Dinu Patriciu declara public ca "bursa romaneasca se afla la inceputul caderii" si "va mai cadea in urmatoarele luni, corelat cu criza financiara globala". Patriciu a mai spus chiar ca valoarea pietei romanesti de capital este de doua ori mai mare decat "nivelul real".

Declaratiile sale au avut un puternic impact asupra sentimentelor investitorilor din piata, care au vandut pe panica. In sedinta care a urmat declaratiilor lui Patriciu, Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat o prabusire a cotatiilor, istorica la acel moment.

Desi parerile erau impartite privind impactul spuselor lui Patriciu, specialisti din piata de capital au explicat pentru Wall-Street ca acesta s-a folosit de puterea sa de manipulare a opiniei publice si de vulnerabilitatea investitorilor la astfel de vesti. Adrian Simionescu, directorul Vienna investment Trust, declara atunci ca scopul lui Patriciu a fost sa coboare foarte mult cotatiile actiunilor, pentru a putea cumpara la preturi foarte mici.

Luna iulie a adus doi indici noi si prelungirea programului bursei

Luna iulie a adus doi indici noi si prelungirea programului burseiDin iunie, dupa incheierea ultimei oferte de listare din acest an, cel mai probabil, a urmat o perioada tumultoasa, marcata de minime istorice consecutive, dar si de masuri luate de BVB in sprijinul pietei.

Pe parcursul lunii iunie, evolutia BVB a fost marcata de scaderi ale indicilor pana la cotatii minime istorice, nemaiatinse de doi-trei ani. La acel moment, scaderile pareau dramatice si specialistii spuneau ca nivelurile sunt foarte joase, dar efectele de mai tarziu ale crizei din SUA au dovedit ca se mai poate scadea.

In ce priveste masurile, startul a fost dat de institutia Bursei, care a lansat pe 1 iulie doi noi indici: BET Extended Index (BET-XT), care reflecta evolutia celor mai lichide 25 de titluri, si un indice reprezentativ pentru sectorul energetic (BET-NT).

ET Extended Index (BET-XT) este un indice blue-chip, ce contine cele mai lichide titluri, inclusiv cele cinci societati de investitii financiare, si a fost calculat retroactiv incepand cu 1 ianuarie 2007. El a avut o valoare de start de 1.000 puncte.

Cel de-al doilea indice, BET Energy & Related Utilities Index (BET-NT), este un indice sectorial care urmareste miscarea preturilor a zece actiuni tranzactionate pe piata reglementata a BVB al caror domeniu de activitate principal este asociat cu sectorul energetic si utilitatile aferente acestuia. Si BET-NT a fost calculate retroactiv de la 1 ianuarie 2007 si a avut o valoare de start de 1.000 de puncte.

Urmatoarea masura a fost prelungirea programului de tranzactionare. Incepand cu 9 iunie, BVB a prelungit programul pana la ora 16:30, noul orar fiind valabil si pentru piata spot si pentru derivate.
Cu exceptia efectelor pozitive de aliniere la programul burselor din Europa, masura a adus modificari in programul de lucru al SSIF-urilor si nici nu a adus un plus de lichiditate, asa cum era asteptat.

'Evenimentul anului la BVB' a venit in august

'Evenimentul anului la BVB' a venit in augustA opta luna a anului a adus un eveniment asteptat de actorii pietei timp de 12 ani: listarea titlurilor de stat.

Numit la momentul respectiv “evenimentul anului la BVB”, finalizarea procesului de listare a titlurilor de stat la BVB s-a concretizat pe 4 august.

Dupa eforturile depuse, incepand cu luna martie a acestui an, de BVB, CNVM, BNR, MEF si Depozitarul Central, a fost adoptata solutia optima care permite tranzactionarea simultana a titlurilor de stat pe piata interbancara si la BVB, in conditiile in care nu vor exista emisiuni de titluri de stat dedicate exclusiv uneia dintre cele doua piete.

Ministerul Economiei si Finantelor vrea sa ajunga sa listeze pana la 20% din titlurile de stat. Unele titluri nu vor fi tranzactionate pe bursa, printre care obligatiunile indexate la inflatie si titlurile cu maturitate mai mica de 1 an.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare nu va percepe, in acest an, comisioane pentru tranzactionarea titlurilor de stat la Bursa de Valori Bucuresti, a declarat presedintele institutiei. Anghelache a spus ca arbitrul pietei de capital vrea ca aceasta masura sa aiba un impact asupra reducerii costurilor suportate de catre investitori.

Bursa va percepe un comision mic, de 0,0009% din valoarea tranzactionata pentru titlurile de stat.

Dupa 12 ani de asteptare, promisiuni si incercari, “evenimentul anului” nu s-a bucurat de success, cel putin pana acum. In primul rand, nu sunt foarte multe emisiuni listate, dar nici interesul investitorilor nu este foarte mare. Specialistii spun ca vom vedea lichiditate incurajatoare pe acest segment in momentul in care vor intra in piata jucatori locali de calibru, precum fondurile de pensii sau de asigurari.

Razboiul din Caucaz si delistarea Policolor

Razboiul din Caucaz si delistarea PolicolorSpre finalul lunii august, s-a discutat intens despre efectele din Caucaz asupra economiei romanesti si, in speta, asupa pietei de capital.

In Romania, razboiul nu a generat prea multe influente, la acel moment. Cele mai multe efecte se vor resimti pe termen lung, spuneau specialistii, ca urmare a fenomenului de contagiune, daca bursele dezvoltate vor avea de suferit sau daca acest conflict va continua.

Analistii anticipau reorientarea anumitor fonduri regionale si, implicit, iesirea lor din Romania sau efecte negative asupra emitentilor a caror activitate are legatura cu proiectul Nabucco.

Un alt moment foarte important din evolutia primelor 9 luni la bursa este anuntarea oficiala a delistarii Policolor.
Fondurile cipriote Romanian Investment Fund Ltd (RIF) si RC2 Ltd si-au anuntat intentia de a cumpara pachetul de 4,55% din actiunile companiei, pentru a o controla in intregime, potrivit prospectului ofertei publice de cumparare.

Razvan Pasol, directorul general al Intercapital Invest, a declarat, pentru Wall-Street, ca intentia ofertantilor este de a delista compania, in urma incheierii procedurii de retragere a actionarilor (squeeze-out). “Tinand cont de faptul ca ofertantii detin deja peste 95% din actiunile emise de companie, delistarea este perfect posibila”, a mai spus Pasol.

Oferta publica de cumparare se desfasoara de pe 16 septembrie pana pe 6 octombrie.

Falimentul Lehman Brothers primul pas din drumul spre varful crizei

15 septembrie va ramane in istoria Wall-Street-ului pentru multa vreme. Atunci, America a socat piata financiara internationala cu vestile ce au fost urmate de caderea burselor si prabusirea unor mari gigantici economici.

Bank of America a acceptat sa cumpere banca Merrill Lynch pentru circa 50 de miliarde dolari, ca sa evite o accentuare a crizei, iar Lehman Brothers a invocat Capitolul 11 de protectie impotriva falimentului.

Falimentul reprezinta sfarsitul acestei institutii, vechi de 158 de ani, care a reusit sa treaca peste cele doua razboaie mondiale sau peste colapsul fondului de investitii Long-Term Capital Management, insa nu a putut face fata crizei creditelor.

Falimentul Lehman Brothers este de departe cel mai mare din istoria SUA, institutia detinand active totale de peste sase ori mai mari decat cele ale companiei de telecomunicatii WorldCom, care a solicitat protectie fata de creditori in 2002 si ocupa locul al doilea in ierarhie.

Pietele de capital au cazut puternic, ca reactie la planul Lehman Brothers de a-si suspenda operatiunile de tranzactionare. BVB nu a fost ferita de efecte, ci din contra, avea “cea mai socanta sedinta din istoria moderna a bursei”. Scaderile au fost dramatice, pana la minimele ultimelor 45 de luni.

Si pietele internationale de capital au resimtit din plin socul falimentului bancii de investitii Lehman Brothers, bursele europene si asiatice afisand deprecieri masive, pe fondul eforturilor mai multor banci centrale de a mentine increderea investitorilor, prin injectii masive de capital, scrie presa internationala.

15-19 septembrie: 5 zile de soc

15-19 septembrie: 5 zile de socDupa stirile dramatice si scaderile uluitoare ale burselor din intreaga lume, autoritatile americane intervin in calmarea situatiei.

Pe 17 septembrie, Banca centrala Americana a aprobat o operatiune de rascumparare a asiguratorului AIG, in valoare de 85 miliarde dolari, in urma careia guvernul american va deveni actionar majoritar al grupului, cu o detinere de 80%.

Decizia, anuntata la numai doua saptamani dupa ce Trezoreria a preluat companiile ipotecare cvasi-guvernamentale Fannie Mae si Freddie Mac, este cea mai radicala interventie in sectorul privat din istoria bancii centrale si are ca scop prevenirea unei crize financiare globale.

Ziua urmatoare, FED a luat decizia de a injecta 180 miliarde dolari in pietele financiare, in cadrul unei actiuni comune, impreuna cu alte banci centrale.

In tot acest timp, evolutia Bursei de la Bucuresti a stat sub semnul panicii, incertitudinii si volatilitatii. Scaderile au continuat, au fost atinse noi minime, iar neincrederea investitorilor autohtoni si iesirea celor straini era din ce in ce mai evidenta in vanzarile excesive si in volumele de tranzactionare.

Ziua de 19 septembrie parea ca a spulberat toata criza declansata luni, tot pesimismult si toata neincrederea afisata pana atunci. “O zi unica”, declara un broker. Trezoreria Americana a anuntat un plan de salvare a situatiei actuale, care a creat pe parcurs si mai multe controverse.

Optimismul investitorilor de pe pietele de capital s-a revigorat dupa ce investitorii au facut plasamente masive, in speranta ca guvernul american si bancile centrale principale pot sa puna capat crizei financiare mondiale.

La BVB, entuziasmul a fost maxim. Brokerii spuneau ca au fost reactii violente, asociate cu haos, nimeni nu stia ce face si la ce sa se astepte. Dupa ce, cu cateva sedinte inainte, se vorbea tot de haos, dar pe valori negative.

Indicii BVB au crescut cu 10-15 procente, iar multi emitenti au fost opriti din ascensiune doar de limita de variatie. Optimismul debordant parea sa fi lasat deoparte panica si efectele unei crize financiare fara precedent.

In plina criza economica, MEF suspenda impozitul pe venit

In plina criza economica, MEF suspenda impozitul pe venitDupa mai bine de un an de trend descendent la BVB, Ministerul Economiei si Finantelor decide sprijinirea pietei de capital, prin suspendarea impozitelor. In acelasi timp, CNVM a decis suspendarea comisionului de 0,08% pana la finalul anului. Acestea sunt doar doua din masurile anuntate pe 24 septembrie de institutii, pe care specialistii nu le-au primit cu foarte mare entuziasm, desi ele sunt binevenite.

Impozitul pentru castigurile realizate in piata de capital se suspenda pentru intreg anul 2009, atat pentru investitiile pe termen scurt, cat si pe termen lung, pentru sprijinirea Bursei, puternic afectata de criza internationala, a anuntat Varujan Vosganian.

Acesta a mai mentionat ca, pentru sprijinirea investitorilor de pe piata de capital, va fi aplicata temporar si o modificare a modului de plata a impozitului, in sensul ca pierderile investitorilor pe 2009 sa fie reportate pentru anul urmator.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare va suspenda pana la sfarsitul acestui an cota aplicata tranzactiilor bursiere si va renunta pentru sase luni la banii cuveniti in cazul ofertelor publice initiale, a declarat Gabriela Anghelache, presedintele CNVM.

O alta masura anuntata de CNVM este reducerea comisionului din ofertele publice de listare, in vederea atragerii companiilor la cota Bursei.

Ultima zi a trimestrului 3 Congresul SUA a respins planul de salvare

Criza nu s-a incheiat. Planul de salvare propus de Paulson a creat controverse intre democrati si republicani. Ca urmare, Camera Reprezentantilor a Congresului Statelor Unite ale Americii a respins pe 30 septembrie planul de 700 miliarde de dolari pentru stabilizarea pietelor financiare propus de guvernul American, titreaza Bloomberg.

Planul a fost respins cu un numar de 228 de voturi impotriva si 220 pentru, stopand astfel ceea ce putea fi cea mai mare interventie a Statului American in pietele financiare, dupa Marea Depresiune.

Republicanii au considerat planul prea riscant si prea costisitor. Reprezentantii partidului spuneau ca planul nu ar putea functiona si ar putea aduce pierderi prea mari in economia Statelor Unite ale Americii.

Efectele acestei respingeri nu s-au lasat asteptate. Pietele de capital au reactionat imediat cu scaderi de amploare, diminuate insa de speranta si optimismul ca se va gasi o solutie de salvare. In ciuda riscului iminent, personalitati marcante ale mediului financiar din intreaga lume sustineau ca SUA trebuie sa intervina in stoparea acestei crize.

Efectele s-au resimtit in pietele europene a doua zi, pe 1 octombrie. Panica provocata de prabusirea pietei americane, ca urmare a respingerii planului Paulson, a adus scaderi puternice ale indicilor Bursei din Bucuresti, pe o lichiditate vizibil in crestere, iar leul a pierdut teren in fata euro.

O corelare a BVB cu pietele internationale, un leu mai slab, o decelerare a activitatii economice romanesti si a creditarii in paralel cu recesiunea din SUA si UE vor fi, in opinia specialistilor consultati de Wall-Street, efecte ale celui mai inalt punct de fierbere atins de criza financiara internationala.

Solutia a venit ieri, cand senatorii americani au adoptat un plan istoric de sustinere a sectorului bancar, ce va costa statul 700 de miliarde de dolari, insa Trezoreria spune ca e singura modalitate de stabilizare a unui sistem financiar aflat in deruta.

Senatul a aprobat cu 74 de voturi pentru si 25 impotriva acest proiect intitulat "Legea pentru stabilizarea economica de urgenta din 2008" care acorda, cu cinci saptamani inainte de alegerile prezidentiale, putere de decizie si mijloace fara precedent secretarului Trezoreriei, Henry Paulson, pentru a veni in ajutorul sectorului bancar.