1 / 9

Primele luni ale anului: 6 listari si momentul Patriciu

Primele luni ale anului au fost marcate de 6 noi listari la BVB, printre care si premiera Erste. Ca aspect negativ, luna martie a adus o zi de scaderi dramatice, urmate de alte cateva sedinte dezechilibrate, din cauza declaratiilor pesimiste facute de Dinu Patriciu.

Banca austriaca a debutat la BVB pe 14 februarie, dupa listarea prin metoda passporting-ului, care nu presupune publicarea unui prospect sau majorarea capitalului social.
Inceputul lui 2008 a adus la bursa 6 listari, in conditiile in care anul trecut nu am avut decat un singur IPO.

In ordine cronologica, prima din an, inceputa in decembrie 2007, a fost Casa de Bucovina Club de Munte. Oferta s-a derulat in perioada 4 decembrie 2007 - 17 ianuarie 2008.

Urmatoarea oferta, in ordinea desfasurarii, a fost cea derulata de STK Emergent, primul fond inchis de investitii de la cota bursei. Aceasta s-a derulat in perioada 19 februarie -10 martie.

La sfarsitul lunii februarie a debutat a treia oferta publica de la Bursa – Contor Group Arad. IPO-ul lansat de producatorul de contoare de apa si energie termica s-a incheiat cu o suprasubscriere de 1%, investitorii alocand fonduri de 11,89 milioane de lei (3,2 mil. euro).
A patra luna a anului 2008 a adus si a patra oferta publica initiala de listare. IPO PVC Teraplast Bistrita a atras 56,04 milioane lei, dupa ce investitorii au suprasubscris cu 3,7% cele 49,6 milioane titluri emise.

In mai, Pomponio a atras aproape 30 milioane lei in urma derularii ofertei publice, in perioada 9-22 mai, fiind oferite 14,62 milioane de actiuni rezultate din majorarea capitalului social al Pomponio, la pretul de 3,25 lei.

Momentul Patriciu, 20 martie 2008, a marcat evolutia BVB din prima parte a anului, prevazand cumva minimele din a doua parte a anului.
Dinu Patriciu declara public ca "bursa romaneasca se afla la inceputul caderii" si "va mai cadea in urmatoarele luni, corelat cu criza financiara globala". Patriciu a mai spus chiar ca valoarea pietei romanesti de capital este de doua ori mai mare decat "nivelul real".

Declaratiile sale au avut un puternic impact asupra sentimentelor investitorilor din piata, care au vandut pe panica. In sedinta care a urmat declaratiilor lui Patriciu, Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat o prabusire a cotatiilor, istorica la acel moment.

Desi parerile erau impartite privind impactul spuselor lui Patriciu, specialisti din piata de capital au explicat pentru Wall-Street ca acesta s-a folosit de puterea sa de manipulare a opiniei publice si de vulnerabilitatea investitorilor la astfel de vesti. Adrian Simionescu, directorul Vienna investment Trust, declara atunci ca scopul lui Patriciu a fost sa coboare foarte mult cotatiile actiunilor, pentru a putea cumpara la preturi foarte mici.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri