1 / 8

Decizia - unica si memorabila pentru piata romaneasca

BVB a decis oprirea tranzactionarii ieri, la ora 11:08. La acel moment, indicele BET pierdea 9,25%, BET-C 10,68%, iar BET-FI se apropia de limita maxima admisa, cu o pierdere de 14,64%. BET-XT afisa o scadere de 11,05%, iar BET-NG pierdea 10,26 procente.

“La BVB este un spectacol, dar nu neaparat unul placut. Nu cred ca a existat pana acum o perioada atat de scurta in care indicii sa cunoasca volatilitati asa de mari. Ziua asta e de asteptat sa ramana in istoria Bursei”, crede Adrian Barbulescu, analist la Prime Trasaction.

Dupa decizia Consiliului Bursei de Valori Bucuresti de a suspenda sedinta de tranzactionare presedintele institutiei a anuntat, intr-o declaratie de presa, ca masura luata este fundamentata in drept si fapt si vizeaza acordarea unei perioade in care investitorii sa isi reconsidere alegerile investitionale.

Consultantul financiar Bogdan Baltazar (foto) a declarat ca prin aceste evolutii se reflecta “buimaceala guvernarii, vizibila prin acele legi, prin salariile promise si prin amenintarile bugetarilor care dau senzatia de neoranduiala a conducerii”.

“BVB a facut ce era scris in regulament, a suspendat tranzactionarea cand BET si BET-FI se apropiau de limitele maxime. Maine (n.r. - azi) va fi o revenire a bursei, indiferent ce se va intampla pe bursele straine, desi si in miscarile de ieri s-au simtit influente externe, dar cu aplicatii de panica ale investitorilor”, a mai declarat Baltazar.

Bursa din Sibiu a suspendat tranzactiile cu derivatele pe actiuni imediat dupa ce aceeasi masura a fost luata de Bursa de Valori Bucuresti, desi derivatele pe cursuri valutare s-au putut tranzactiona, a declarat Darius Cipariu, directorul adjunct al Sibex.

La sfarsitul zilei, dupa ce panica fusese dispersata si lucrurile se mai linistisera, brokeri, manageri si analisti spuneau, la unison, ca aceasta zi nu va fi uitata prea curand.

“S-au vazut vanzari agresive in ultimele 2-3 sedinte, punctul de reper fiind BRD, care avea la un moment dat un singur lot la cumparare. Am asistat la exit-uri agresive din partea unor investitori nerezidenti. Aceste iesiri puternice, dar si factorul emotional local au amplificat panica. Nu s-au confirmat revenirile asteptate in America, dupa aprobarea Planului Paulson si multi au preferat sa isi marcheze pierderile. S-a simtit o presiune foarte puternica la vanzare”, a explicat Adi Lupsan, director adjunct la Intercapital Invest.

“Cred ca toate aceste momente de criza vor ramane pentru mult timp in istorie. Ziua de ieri este doar un mic element din toata aceasta criza din jurul nostru. Criza este adanca, suspendarea de ieri este doar un element care demonstreaza ca situatia nu este una de moment”, a declarat, pentru Wall-Street, Florin Dolea, presedintele Pioneer Asset Management.

De la maximele istorice, pana la cotatia de la suspendarea tranzactionarii, BET a pierdut 66,6%, BET-C 64,18% in timp ce indicele financiar se apropie de o pierdere de 80 de procente (-79,4%).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri