Scurt istoric al saptamanii

Scurt istoric al saptamaniiLuni. Toate bursele din Europa au inregistrat scaderi masive, iar Bursa de Valori de la Bucuresti a reactionat in tandem cu acestea.

Indicele blue-chips-urilor, BET, si indicele compozit al pietei, BET-C, au scazut cu fiecare cu 5,38%, in timp ce cele cinci societati de investitii financiare, a caror evolutie este urmarita de indicele BET-FI, au pierdut 10,5.

Indicele BET-XT s-a depreciat cu 7,02%, iar actiunile energetice din indicele BET-NG au coborat cu 5,74%.

Marti. Temerile privind sectorul financiar international si posibilele dezechilibre macroeconomice interne au influentat din nou bursele externe si prin corelare BVB. Totusi scaderile au fost mai reduse decat in sedinta precedenta.

Indicele BET si BET-C au pierdut 4,01%, respectiv 4,25%. BET-FI s-a depreciat cu 8,25, indicele BET-XT 5,32%, in timp ce BET-NG a coborat 4,41%.

Miercuri. Indicele bursei japoneze Nikkei, care a inchis sedinta in scadere cu 9,4%, cea mai mare scadere zilnica de la prabusirea burselor din 1987, si deprecierile inregistrate de Dow Jones a influentat investitorii care tranzactionau la Bucuresti.

Sedinta de tranzactionare a fost suspendata dupa 68 de minute de scaderi accentuate pe principalele actiuni listate. La acel moment, indicele BET pierdea 9,25%, BET-C 10,68%, iar BET-FI se apropia de limita maxima admisa, cu o pierdere de 14,64%. BET-XT afisa o scadere de 11,05%, iar BET-NG pierdea 10,26 procente.

Cotatiile de inaintea deciziei au ramas si ultimele deoarece executivii institutiei au hotarat sa reia tranzactionarea abia in urmatoarea zi.

Joi. Dupa trei zile de scaderi, investitorii se asteaptau la o revenire a pietei, insa s-au confruntat din nou cu pierderi.
Indicii BET si BET-C au coborat cu 1,72%, respectiv 0,82%. Cele mai lichide 25 de titluri, a caror evolutie este urmarita de indicele BET-XT, au pierdut 3,01%, iar BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic, s-a depreciat cu 3,84%.

Dupa ziua de pauza fortata, societatile de investitii financiare au avut o evolutie mixta si extrem de volatila, indicele BET-FI incheind la cotatia de 7,43%, cea mai mare scadere dintre indici.

Vineri. De aceasta data, spre deosebire de miercuri, sedinta de tranzactionare nici nu a avut loc, deoarece conducerea Bursei a decis prelungirea sesiunii de predeschidere pana aproape de finalul zilei de tranzactionare.

Pierderile obtinute de indici la finalul sedintei, dupa 15 minute de tranzactionare efectiva, si dupa algoritmul de fixing au fost de 9,93% pentru BET, de 8,88% pentru BET-C. Indicele BET-FI a coborat cu 14,85%, BET-XT s-a depreciat cu 10,86%, in timp ce BET-NG s-a depreciat cu 14,15%.

Brokerii: Decizia BVB de vineri a fost una pertinenta si normala

Brokerii: Decizia BVB de vineri a fost una pertinenta si normalaAdi Lupsan, director adjunct la Intercapital Invest, ne-a explicat ca decizia de vineri a executivilor Bursei de a prelungi predeschiderea a fost una pertinenta.

“Daca, teoretic, sedinta ar fi inceput am fi asistat doar la cateva minute de tranzactionare, deoarece ordinele de vanzare erau foarte multe, insa nimeni nu cumpara, si s-ar fi ajuns din nou la deprecieri maxime”, conchide Lupsan.

BVB a recurs la aceasta masura pentru protejarea investitorilor, datorita faptului ca piata nu se poate desfasura in conditii normale si s-ar fi creat o panica suplimentara care nu ar face decat sa accentueze situatia, spune Gabriel Necula, director de operatiuni la Prime Transaction.

“Cred ca a fost o decizie normala si plina de speranta pentru evitarea unui crah bursier. Scopul deciziei a fost calmarea pietei si limitarea proportiilor scaderilor panicarde”, continua acesta.

Georgiana Pacesila, asset manager la Confident Invest Bucuresti, a declarat, pentru Wall Street, ca fara decizia de vineri deznodamantul ar fi fost acelasi, diferenta constand intr-un numar mai mic de tranzactii.

“Vineri s-a conturat practic o atmosfera de priveghi”, considera specialistul Confident.

Decizia BVB de a mentine piata in starea de predeschidere i se pare justificata lui Gabriel Aldea (foto), responsabil Front Office la Intercapital Invest. Pe de o parte, daca piata ar fi fost deschisa de dimineata indicii probabil ar fi ajuns instantaneu la limita maxima de tranzactionare si ar fi fost necesara suspendarea tranzactiilor, explica brokerul.

Singura intrebare care se pune, considera Gabriel Aldea, este daca nu ar fi trebuit suspendata intreaga sedinta de tranzactionare, fara a se mai face fixing-ul, ceea ce ar fi insemnat ca indicii nu ar fi suferit astfel nicio scadere vineri. In aceasta situatie, ar fi fost dezavantajati in mod evident investitorii care aveau nevoie de lichiditati si doreau sa realizeze vanzari si vineri chiar si la -15%.

Noaptea de miercuri si weekend-ul, un sfetnic bun?

Gabriela Necula ne-a declarat ca pe pietele internationale nu mai exista liniste. “Cred ca va persista starea de nervozitate pe burse indiferent ce se va intampla in timpul weekend-ului. Traversam o perioada marcanta in istoria pietelor financiare, despre care vom citi mai tarziu in manualele de economie”, subliniaza Necula.

In momentul de fata, pe langa scaderile de la nivel international, exista o presiune la vanzare si din partea investitorilor care au nevoie de lichiditati din diverse motive, afirma Marius Pandele, head of research la Vanguard.

Acesta ne-a explicat ca exista fonduri de investitii care se confrunta cu cereri de retragere de numerar pe care nu le pot onora decat daca vand din actiunile cotate, exista, de altfel, si investitori care s-au imprumutat pentru a investi la bursa si trebuie sa rambursele sumele imprumutate.

“Nu cred ca linistea poate fi adusa in randul investitorilor in conditiile unei volatilitati extreme a cotatiilor chiar daca avem zile in care indicii inchid cu plusuri semnificative”, apreciaza Gabriel Aldea, responsabil Front Office la Intercapital Invest.

Este nevoie de o perioada de asezare a cotatiilor pe anumite niveluri de pret, explica Aldea, pentru a se crea premisele unei reveniri durabile a pietei, ceea ce va aduce implicit liniste in randul investitorilor.

Georgiana Pacesila este de parere ca sunt sanse destul de reduse ca weekend-ul sa fi adus liniste in randul investitorilor, iar pana cand situatia externa nu se va calma, nu ne putem astepta decat la volatilitatii ridicate.

“Decizia BVB este buna, insa a fost facuta in detrimentrul celor care tranzactioneaza mai mult intraday si implicit in detrimentrul SSIF-urilor deoarece au pierdut mult din comisioane”, afirma Marcel Murgoci, director de operatiuni la EstInvest.

Evolutia din aceasta saptamana ramane sub semnul incertitudinii

Evolutia din aceasta saptamana ramane sub semnul incertitudiniiAdrian Ceuca, director al societatii de brokeraj Broker Cluj, spera ca in aceasta saptamana pietele internationale sa se linisteasca, datorita planurilor ce urmeaza a fi luate de statele din G7. La ora actuala, toate problemele sunt create de lipsa de incredere in sistemul financiar, explica acesta.

“Este posibil sa fi ajuns la apogeul crizei financiare, insa nu ne vom da seama de acest lucru decat dupa ceva timp, dar sunt inca circumspect in aceasta privinta”, afirma Pandele. In privinta evolutiei din aceasta saptamana, analistul considera ca lucrurile par sa duca tot catre scaderi.

Pe de alta parte, avand in vedere repeziciunea cu care se succed stirile noi pe plan mondial si masurile din ce in ce mai multe pe care guvernele si bancile centrale le iau pentru a imbunatati lucrurile, exista intotdeauna sanse sa asistam la reveniri pe termen scurt ale pietelor, conchide acesta.

“Suntem in mijlocul desfasurarii evenimentelor si ele pot continua o perioada de acum inainte pana cand lucrurile vor ajunge la baza, iar investitorii se vor calma si vor gandi logic. Deocamdata ca sentiment general exista perceptia ca totul va fi rau, dar in scurt timp se va iesi din corzi si se va analiza situatia reala in care ne aflam”, crede Necula.

Reprezentantul Prime Transaction spera ca aceasta saptamana sa readuca calmul pe pietele financiare dupa cea mai neagra saptamana din istoria bursei din Romania. Nu se poate anticipa ce se va intampla, explica Necula, dar exista asteptari si sperante ale unor reveniri dupa scaderile acdentuate asa cum s-a intamplat de fiecare data in istorie.

La o revenire a pietei, dupa caderile libere ale cotatiilor majoritatii actiunilor din ultima saptamana, se asteapta si Aldea.

“Nervii investitorilor sunt intinsi la maxim ceea ce lasa loc la evolutii dintr-o extrema in alta. Daca avem in vedere ca scaderile din ultimile saptamani sunt rezultatul al falimentelor si al preluarilor de amploare din industria financiara, cu efecte directe asupra marilor economii ale lumii, as fi rezervat in a spune ca minimele atinse in aceste zile reprezinta si finalul crizei”, explica Gabriel Aldea.

Brokerul Andrei Ciubotaru de la Vanguard sustine ca orice scaneriu este posibil pentru saptamana in curs. Panica inregistrata de piete este din ce in ce mai acuta si este foarte posibil sa inregistram aprecieri, dar la fel de normal ar putea avea loc noi scaderi.