1 / 5

Scurt istoric al saptamanii

Luni. Toate bursele din Europa au inregistrat scaderi masive, iar Bursa de Valori de la Bucuresti a reactionat in tandem cu acestea.

Indicele blue-chips-urilor, BET, si indicele compozit al pietei, BET-C, au scazut cu fiecare cu 5,38%, in timp ce cele cinci societati de investitii financiare, a caror evolutie este urmarita de indicele BET-FI, au pierdut 10,5.

Indicele BET-XT s-a depreciat cu 7,02%, iar actiunile energetice din indicele BET-NG au coborat cu 5,74%.

Marti. Temerile privind sectorul financiar international si posibilele dezechilibre macroeconomice interne au influentat din nou bursele externe si prin corelare BVB. Totusi scaderile au fost mai reduse decat in sedinta precedenta.

Indicele BET si BET-C au pierdut 4,01%, respectiv 4,25%. BET-FI s-a depreciat cu 8,25, indicele BET-XT 5,32%, in timp ce BET-NG a coborat 4,41%.

Miercuri. Indicele bursei japoneze Nikkei, care a inchis sedinta in scadere cu 9,4%, cea mai mare scadere zilnica de la prabusirea burselor din 1987, si deprecierile inregistrate de Dow Jones a influentat investitorii care tranzactionau la Bucuresti.

Sedinta de tranzactionare a fost suspendata dupa 68 de minute de scaderi accentuate pe principalele actiuni listate. La acel moment, indicele BET pierdea 9,25%, BET-C 10,68%, iar BET-FI se apropia de limita maxima admisa, cu o pierdere de 14,64%. BET-XT afisa o scadere de 11,05%, iar BET-NG pierdea 10,26 procente.

Cotatiile de inaintea deciziei au ramas si ultimele deoarece executivii institutiei au hotarat sa reia tranzactionarea abia in urmatoarea zi.

Joi. Dupa trei zile de scaderi, investitorii se asteaptau la o revenire a pietei, insa s-au confruntat din nou cu pierderi.
Indicii BET si BET-C au coborat cu 1,72%, respectiv 0,82%. Cele mai lichide 25 de titluri, a caror evolutie este urmarita de indicele BET-XT, au pierdut 3,01%, iar BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic, s-a depreciat cu 3,84%.

Dupa ziua de pauza fortata, societatile de investitii financiare au avut o evolutie mixta si extrem de volatila, indicele BET-FI incheind la cotatia de 7,43%, cea mai mare scadere dintre indici.

Vineri. De aceasta data, spre deosebire de miercuri, sedinta de tranzactionare nici nu a avut loc, deoarece conducerea Bursei a decis prelungirea sesiunii de predeschidere pana aproape de finalul zilei de tranzactionare.

Pierderile obtinute de indici la finalul sedintei, dupa 15 minute de tranzactionare efectiva, si dupa algoritmul de fixing au fost de 9,93% pentru BET, de 8,88% pentru BET-C. Indicele BET-FI a coborat cu 14,85%, BET-XT s-a depreciat cu 10,86%, in timp ce BET-NG s-a depreciat cu 14,15%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri