1 / 5

Planul de salvare a ridicat pietele de capital

Principala stire de ieri a fost legata de planul de actiune pentru tarile europene, adoptat de reprezentantii tarilor din regiune, reuniti in summit extraordinar la Paris. Acesta cuprinde o garantie pentru imprumuturile interbancare si un posibil recurs la recapitalizarea bancilor, pentru a restabili increderea in pietele debusolate de criza mondiala.

Pe fondul acestei stiri, Bursa de la Bucuresti a crescut spectaculos in prima sedinta a saptamanii, dupa pierderile dramatice din perioada anterioara. Astfel, indicele BET a crsecut ieri cu 8,49%, BET-C a urcat cu aproape 8%, iar BET-FI a castigat 10,9 procente.

“Tocmai asta este menirea unor astfel de actiuni, sa tempereze caderea pietelor, dar asta ramane de vazut. In Statele Unite, astfel de incercari nu au dat deocamdata rezultatele asteptate”, a declarat, pentru Wall-Street, Gabriel Rotaru, director tranzactionare la Intercapital Invest.

Adrian Ceuca, directorul adjunct al SSIF Broker Cluj, crede ca planul de salvare propus pentru zona euro a impulsionat bursele din Europa, si implicit BVB.

“Este foarte important sa dispara teama din sistemul financiar european si, implicit, din cel romanesc. Pe termen scurt, acest plan a avut puterea sa stabilizeze pietele si sa inlature temerile negativiste”, a explicat Ceuca.

Indicele BET-XT a castigat ieri 8,40%, pana la 340,73 puncte, iar indicele BET-NG a crescut cu 10,52%.

“La prima vedere, se pare ca efectele planului s-au resimtit in pietele de capital, in entuziasmul de dimineata. Dar ca sa vedem efecte concrete, planul trebuie pus in aplicare, pentru investitori nu este suficienta o hartie, ci faptele”, ne-a declarat Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri