Totul a pornit de la curiozitate

Totul a pornit de la curiozitateGabriel Aldea spune ca primul contact cu bursa l-a avut in 2001, cand a vazut la un coleg pagina de internet a Bursei de Valori Bucuresti. “La acel moment nu stiam foarte multe lucruri despre Bursa de Valori Bucuresti. Mi-am finalizat studiile in cadrul facultatii de Management din cadrul Academiei de Studii Economie si elementele teoretice le stiam, insa foarte multe din ce se intampla la Bursa nu imi erau cunoscute”, declara brokerul.

Prima reactie a acestuia a fost una rezervata, una de reticenta, insa curiozitatea i-a fost starnita de un coleg de-al sau, inginer de profesie, care investea la BVB. Prima impresia s-a transformat rapid intr-un sentiment de curiozitate, spune Aldea, la acea vreme site-ul bursei oferea cotatii in timp real precum si primul nivel de cumparare si vanzare.

“Mi s-a parut foarte interesanta ideea de transparenta si faptul ca puteai avea acces la toate aceste informatii”, afirma acesta.

Un alt lucru a fost acela ca site-ul BVB prezenta periodic raportarile financiare ale companiilor listate, in 2001 fiind una din putinele surse care ofereau informatii cuprinzatoare despre Bursa si investitia la bursa.

Primele tranzactii au fost unele virtuale

Primele tranzactii au fost unele virtualePrimul pas spre investitie a fost facut prin intermediul unei platforme de tranzactionare online virtuale oferita de Intercapital – MarketMaker.ro.

“Acest exercitiu a fost foarte util. Am inteles care sunt mecanismele pietei. In prima luna aveam un profit de 10-15%, dupa doar trei luni, pe o corectie de piata am inregistrat o pierdere de 20%”, afirma Gabriel Aldea.

“Pierderile pe care le avusesem nu erau extrem de mari, insa o parte s-au datorat si faptului ca realizam foarte multe tranzactii, valoarea comisioanelor fiind considerabila. Cuantumul comisioanelor la acel moment era foarte mare, un comision normal fiind peste 2-2,5%, mult peste media din acest moment”, subliniaza brokerul.

Atunci investitorul a realizat ca investitia la bursa nu ofera doar randamente, ci presupune si riscuri, unele mari, pe care trebuie sa ti le asumi.

Investitia la Bursa poate sa aduca un randament foarte bun de 20-30-50%, sau chiar mai mult, superior celui dat de un depozit bancar, insa poate aduce si pierderi de 50-60%, cum este cazul investitorilor care detin investitii in aceasta perioada, este de parere Gabriel Aldea.

Simulatorul de investitii l-a ajutat pe viitorul investitor sa realizeze care sunt oportunitatile, dar si riscuri, urmatorul pas fiind de a investi efectiv.

Investitia la bursa a inceput prin Intercapital

Investitia la bursa a inceput prin IntercapitalBrokerul spune ca suma cu care a pornit la bursa a fost una imprumutata, la nivelul aniilor 2001-2002 fiind de 1.200 lei. “Era o suma mica, nu era una care sa-mi afecteze traiul zilnic, insa era un efort deoarece pentru acel imprumut am platit rate timp de 12 luni. Consider totusi ca a fost un efort necesar”, declara Aldea.

Desi primea recomandari din partea brokerului sau, actualmente coleg la Intercapital, Aldea prefera sa caute informatii despre actiuni mai putin vizibile, care aveau randamente bune si o situatie financiara solida, cum erau cele de pe Rasdaq si unele de la BVB, care erau mai putin tranzactionate.

“Brokerii erau tentanti in anii trecuti, facand exceptie perioada de la jumatatea anului 2006 si pana la sfarsitul lui 2007, sa recomande clientilor blue-chips-urile, care erau cele mai cunoscute, aveau cele mai bune si sigure randamente”, continua fostul investitor. Astfel acesta cauta tipuri de companii cu potential mare de crestere, chiar daca acest lucru prespunea un risc mai mare.

Investitiile realizate de catre actualul broker aveau in general un orizont de timp pe termen mediu si chiar lung. “Era bine ca investitia intr-o actiune sa fie pastrata cel putin pe o perioada de 6-9 luni pentru a deveni profitabila. Aceea actiune putea sa fie profitabila si dupa o luna, dar dupa aceasta perioada mai lunga se obtinea un randament foarte bun”, spune brokerul.

In ultima perioada, Aldea recunoaste ca si el a fost absent de pe piata, deoarece o investitie pe termen mediu sau lung intr-o perioada de scaderi inseamna pierderi mari. Brokerul declara ca este investitor si acum, dar in ultimul an a fost unul mai putin activ.

Curand, hobby-ul s-a transformat intr-un job

Curand, hobby-ul s-a transformat intr-un jobDeoarece jobul anterior presupunea alocarea unui timp indelungat activitatea de analiza si informare despre piata avea loc numai in timpul weekend-ului.

“Prin 2005-2006, datorita faptului ca nu puteam sa aloc foarte mult timp activitatii de investitor, am pierdut relativ multi bani, iar facand o comparatie cati bani am pierdut din investitiile la bursa si cati bani am castigat din salariu ieseam in pierdere”, afirma brokerul.

Acel moment a fost decisiv, astfel ca in locul unui job in acelasi domeniu platit mai bine, acesta a ales sa aiba contact direct cu piata de capital romaneasca si cu domeniul investitiilor la bursa prin acceptarea postului de broker. Cunoasterea unei parti dintre viitorii colegi, a proiectelor casei de brokeraj, dinamica societatii au fost motivele pentru care Aldea a preferat job-ul de broker la Intercapital.

“Cand m-am angajat mi se parea interesanta pozitia de analist, dar la acel moment nu erau posturi disponibile. Astfel am acceptat job-ul de broker si mi-am dat seama ca mi se potriveste foarte bine. In 5-10 ani ma vad lucrand tot la Intercapital si pentru acest lucru am in vedere o serie de elemente, plecand de la potentialul pe care il are compania si domeniul in care ea isi desfasoara activitatea si ajungand la mediul de lucru, care este unul profesionist si foarte placut”, conchide Gabriel Aldea.

Cititi maine in suplimentul Money, sfaturi ale specialistul pentru cei care doresc sa inceapa o investite la bursa, dar si pentru investitorii actuali.