Tudorescu vizeaza o cota de piata de 5% in urmatorii ani

Tudorescu vizeaza o cota de piata de 5% in urmatorii aniDupa aproape un an de la inceputul proiectului si cinci luni de la depunerea dosarului la CNVM, miercurea trecuta, Comisia a autorizat functionarea firmei de asset management lansata de Cristian Tudorescu, impreuna cu partenerii sai.

Acesta a declarat, intr-un interviu acordat pentru Wall-Street, ca pentru inceput compania se va axa numai pe administrarea de portofolii individuale. “Iesim pe administrarea personalizata, pentru ca in piata de servicii de investitii se simte nevoia de astfel de produse. Dat fiind si contextul actual al pietei, abordarea de 1 la 1, noi si clientul, este mult mai directa”, explica Tudorescu.

Obiectivul companiei este de a prelua in administrare fonduri de 7 milioane de euro in primul an de la inceperea activitatii. “Estimam ca in primele saptamani vom administra deja 1-2 milioane de euro”, a mai spus managerul.

Pentru un orizont de timp mediu, Explore isi propune dobandirea unei cote de 5% din piata de asset management din Romania.

“Nu am inceput cu un fond de investitii, pentru ca multi clienti ne-au cerut abordare personalizata si, neavand sustinerea unui trend de piata, nu puteam merge la un public impersonal”, a mai spus Cristian Tudorescu. Acesta estimeaza ca in aproximativ un an ar putea fi lansat si primul fond al Explore Asset, dar acest moment poate fi influentat si de conditiile pietei financiare.

In ce priveste concurenta, Tudorescu a explicat ca majoritatea SAI din Romania, care nu apartin unui grup bancar, sunt competitori directi. “Noi ne pozitionam ca fiind prima societate care se axeaza pe conturi individuale. In schimb, acum pe piata toate firmele de acest gen au fondurile de investitii ca vector de imagine si de produse”, a declarat acesta.

Nivelul recomandat pentru portofolii variaza intre 30.000 si 100.000 de euro

Nivelul recomandat pentru portofolii variaza intre 30.000 si 100.000 de euroContul individual de investitii este un portofoliu de actiuni, obligatiuni, depozite, cash si alte instrumente construit in asa fel incat sa se incadreze in obiective de investitii specifice.

“Cand clientul vine la noi, ii facem un profil de risc, in functie de venituri, de experienta sa in piata, de asteptarile si cunostintele sale. Acesta poate pune restrictii in functie de tipul de risc pe care si-l asuma, iar noi ne orientam spre investitii care sa coincida cu nevoile lui”, a explicat Tudorescu. Se poate estima un randament orientativ, dar numai in cazul investitilor in instrumente cu venit fix. “Pe actiuni nu se poate garanta un anumit randament”.

Acesta a explicat ca profilul este un investitor cu venituri importante, antreprenor sau cu profesie liberala. “Nivelul orientativ al contului este de 30.000 de euro pentru investitii orientate spre actiuni si 100.000 de euro pentru cele cu venit fix”, a declarat reprezentantul companiei.

Cristian Tudorescu a mai explicat ca aceasta idee a venit din nevoia tot mai acuta de administrare resimtita in piata. “Daca in anii trecuti, multi ar fi refuzat motivand ca pot investi si singuri, acum administrarea este din ce in ce mai cautata”.

Directorul general al Explore Asset a mai explicat ca in primele sase luni investiile portofoliilor se vor orienta pe piata de capital romaneasca. “Avem posibilitatea sa investim si pe alte piete. Austria ar fi prima vizata, apoi ne vom orienta si spre alte burse, desi asteptam si o clarificare a crizei internationale”.

"Ma felicit ca nu am facut societatea acum un an"

"Ma felicit ca nu am facut societatea acum un an"Chiar daca pietele financiare se afla in mijlocul turbulentelor, Tudorescu este de parere ca acum e un moment bun de investitii, pentru cei cu un orizont de timp indelungat.

“Ma felicit ca nu am facut societatea acum un an. Acum e un moment mai bun decat acum un an si putem avea doua abordari fata de clienti. Se poate merge pe actiuni romanesti si clientii isi asuma un risc, intra treptat si pe un orizont de 2-3 ani. A doua varianta ar fi un cont de fixed income, astfel incat nu risca banii, insa nici nu ii tin fara sa produca. Clientul ii poate plasa prin intermediul nostru, poate avea un randament mai bun decat o dobanda si, cand piata se va calma, poate sa intre pe piata de actiuni.

In ce priveste profilul clientului, Explore se adreseaza unor oameni care au avut investitii si si-au conservat pozitiile la un moment dat sau au lichiditati din alt fel de business-uri. “Un client fie vine tot din piata de capital, fie a lichidat o participatie la o firma sau a castigat bani din imobliare. Acest tip de client gandeste pe un orizont de 3 ani, de exemplu, si ia in calcul varianta administrarii individuale”, a mai spus CEO-ul companiei.

Despre piata fondurilor mutuale din Romania, Tudorescu este optimist, facand comparatie si cu evolutiile din state vecine, precum Polonia sau Cehia.

“Piata de servicii si investii financiare este urmatorul segment care ar trebui sa creasca. Daca acum piata este undeva la 270 milioane de euro, comparandu-ne cu Bulgaria si pastrand proportiile de marime, in 2-3 ani ar trebui sa fie de aproximavi 500 de milioane euro.

Cine sunt Explore Asset Management?

Cine sunt Explore Asset Management?Societatea de administrare a investitiilor Explore Asset Management a obtinut miercuri autorizatia de functionare din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, prin decizia D1989/15.10.2008.

Astfel, pe piata de asset management din Romania apare prima companie axata pe servicii de administrare personalizata a investitiilor.

Intr-un context de volatilitate ridicata a pietelor financiare, echipa si partenerii Explore ofera in prezent investitorilor alternative optime de plasament si propun oportunitati de plasament in regiunea central si sud-est europeana.

“Climatul financiar global actual solicita solutii personalizate, manageri de nisa, independenti, impartiali, si acesta este pariul nostru pentru construirea unui parteneriat strategic pe termen lung cu clientii”, a declarat Cristian Tudorescu.

Echipa este formata din doua categorii: oameni care vin din piata de capital si oameni care au in spate experienta unor business-uri.

Astfel, Cristian Tudorescu, directorul general, este cel mai important actionar al firmei, cu o detinere de 18%. Radu Limpede, directorul de dezvoltare al companiei, detine 10% din capitalul social.

Adrian Stroilescu, business development director Labormed Pharma, si Sergiu Negut - director executiv Centrul Medical Unirea, detin fiecare cate 11,67% din actiunile Explore Asset. Tot 11,67% detine si Stephen Roger Stead, directorul general al Labormed Pharma.