Orice criza are victime si profitori

Orice criza are victime si profitoriIntotdeauna exista si investitori care au de castigat, la fel cum si atunci cand pietele cresteau existau mereu si investitori care pierdeau. In primul rand sunt investitori care au mizat pe scaderea pietelor, sau cel putin a unei parti a actiunilor, si care au avut de castigat sume importante.

„Am convingerea ca pe seama falimentelor Lehman Brothers, Washington Mutual sau Bear Stearns, sau a declinului AIG s-au facut mici averi (a nu se intelege ca acele mici averi ar fi ilegale, dimpotriva, sunt nu numai legale, dar chiar si meritate). Exista cu siguranta investitori care sa fi mizat pe un astfel de deznodamant si care sa-si fi asumat si riscul de a face short-selling (atunci cand s-a putut face acest lucru) sau de a lua pozitii de vanzare pe instrumente derivate”, a declarat, pentru Wall-Street, Marius Pandele, Head of Research la Vanguard.

In mod cert, cum se intampla de fiecare data, si actuala criza are „profitorii” ei, si lichidatorii sunt exemplul cel mai comun, a explicat Alex Stoian, partener in proiectul Prognosis.ro.

„Ei vor avea serios de lucru in perioada asta si probabil nu sunt din categoria celor care isi fac acum griji pentru criza financiara sau de iminenta unei recesiuni. Vor aparea noi vedete de succes – exegeti ai crizei, se vor scrie biblioteci de carti care se vor vinde bine multi ani de acum incolo”, crede acesta.

Adrian Duna, analist financiar la KD Capital Management, este de parere ca in piete au fost si mai sunt reactii emotionale exagerate, ori atunci cand in pietele finaciare se reactioneaza emotional este loc pentru castigurile speculatorilor.

„In opinia mea, cei care au sange rece si urmaresc cu luciditate evolutia pietelor au sanse majore sa reactioneze eficient si sa cumpere la preturi extraordinar de mici. Acolo unde a fost posibil, unde instrumentele permit: derivate, short-selling etc. Castigurile au putut fi mult mai mari pentru care au anticipat chiar si partial evolutia pietelor de capital”, a declarat acesta.

Companiile solide pot beneficia de aceasta criza

Companiile solide pot beneficia de aceasta crizaUn alt tip de castigatori de pe urma acestei crize sunt companiile pe care criza le-a prins intr-o situatie financiara solida si care isi pot permite sa inghita o parte a competitiei la un pret foarte scazut si sa se pozitioneze foarte bine pentru viitor.

„ Exista deja cazul Bank of America, care a preluat Merrill Lynch dupa ce aceasta ajunsese aproape de faliment, si nu ma indoiesc ca vor mai urma cazuri similare. Am putea asista la inversari de pozitii pe diverse piete, cum este cea auto, unde intr-o perioada de recesiune nu mai au castig de cauza cei care se focuseaza pe extinderea agresiva a cotei de piata, bazata mult pe indatorare, ci jucatorii care au ca principala prioritate soliditatea financiara”, crede Pandele.

De altfel, in general companiile si investitorii pe care criza i-a prins cu datorii putine si cu rezerve importante de bani pot avea de castigat, cu conditia sa stie sa profite de oportunitatile care apar.

„Va puteti imagina ce inseamna pentru o companie sa fi strans bani intr-un IPO la jumatatea anului 2007 si sa fii ramas in expectativa in privinta utilizarii acelor bani in perioada urmatoare. In unele cazuri, o asemenea situatie ar putea-o ajuta sa isi cumpere, efectiv, o cota de piata suplimentara de 5-10%, achizitionand companii rivale aflate acum la ananghie”, a mai spus analistul.

Ca exemple concrete ale castigatorilor din aceasta criza, Marius Pandele a exemplificat ascensiunea lui Warren Buffett pe primul loc in topul celor mai bogati oameni ai planetei, dar si anuntul recentei tranzactii prin care Metro a fost cumparata de o companie mult mai putin cunoscuta.

Grupul german Metro, cu operatiuni si in Romania, a ajuns sub controlul unei afaceri de familie veche de peste 250 de ani, Haniel.

La nivel general, vor exista si beneficii de alta natura. „Probabil sustinatorii curentului antiglobalizare isi ingroasa randurile in aceste vremuri, la fel adversarii liberalismului economic de tip american. Pe termen lung insa, in conditiile in care criza se va adanci, calitatea vietii - asa cum este ea inteleasa in zilele noastre - va fi afectata”, considera Alex Stoian.

In Romania, criza nu este inca perceputa la nivelul economiei reale

In Romania, criza nu este inca perceputa la nivelul economiei realeSi in tara noastra, este foarte posibil ca aceleasi categorii de investitori, precum cele din restul tarilor, sa aiba de castigat , desi criza nu s-a manifestat foarte acut la noi.

„In Romania, criza nu este inca perceputa la nivelul economiei reale. Abia acum apar primele semne ca nu suntem conectati la sistemul economic mondial doar prin intermediul bursei. Piata imobiliara e inghetata de cateva luni, un combinat important isi restrange activitatea, unele investitii pe care le asteptam se amana. Cand companiile multinationale isi vor cascada bugetele de austeritate si catre piata din Romania, cand va scadea si cererea pentru bunurile si serviciile pe care le producem aici pentru lumea larga vom afla ca nici faptul ca «bursa noastra acopera doar 5% din economie» sau ca «solvabilitatea si lichiditatea bancilor din Romania este una dintre cele mai bune din lume” nu ne pot feri de propria noastra criza, romaneasca", crede Alex Stoian.

In privinta companiilor, Marius Pandele nu crede ca vor fi la fel de multe posibilitati de preluare ca in vest, mai putin in cazul in care, in buna traditie autohtona, efectele crizei vor fi amplificate cu putin ajutor politic si sindical.

„Intr-o astfel de situatie, am putea vedea si in Romania companii falimentare, sau, cel putin, in situatia de a nu-si mai putea continua activitatea independent”, a mai spus acesta.

Stoian a mai explicat ca va exista o presiune majora pe preturi, iar unii din castigatorii crizei vor fi companiile mai mici, cu costuri reduse, flexibile si inovative. „Ele vor avea o oportunitate rara – sa profite de degringolada jucatorilor consacrati, care fac piata acum”, a conchis reprezentantul Prognosis.ro.

Speculatorii exista, dar alcatuiesc o minoritate restransa

Una din categoriile care poate fi declarata castigatoare din criza financiara sunt speculatorii. Desi specialistii sustin ca nu sunt foarte multi aceia care stiu sa profite de scaderile dramatice, exista totusi oameni care au reusit sa faca bani din criza.

„Cu siguranta exista cei care au intuit anumite evolutii si au reusit sa obtina un profit in anumite momente, dar ma indoiesc ca acest lucru poate fi repetat cu consistenta, foarte usor se pot pierde banii din speculatii daca piata se misca in directia opusa celei anticipate de speculator, dat fiind gradul volatilitatii, iar profitul obtinut din precedenta speculatie poate fi pierdut foarte rapid”, explica Adrian Duna.

Stoian crede ca exista si speculatori care prin inspiratie au profitat de aceasta situatie. „Cred insa ca sunt mult mai multi cei care au riscat in speranta de a valorifica aceste fluctuatii si au esuat. Pentru o buna parte din ei, bursa este acum un capitol incheiat”, a explicat acesta.

Conform unui studiu realizat de Prognosis.ro, in luna iulie, 92% dintre investitori inregistrau pierderi comparativ cu inceputul anului. O parte activau doar pe piata spot, altii erau prezenti si la Sibiu. Unii tranzactionau zilnic, altii o data la 3 luni sau chiar mai rar. In marea lor majoritate, adeptii ambelor strategii - speculator sau investitor pe termen lung – au obtinut, in contextul cunoscut, pierderi.

„Chiar daca acesti speculatori - invingatori ai scaderilor la bursa - exista, ei alcatuiesc o minoritate restransa”, a mai spus Stoian.

Investitorii pe termen mediu si lung pot scapa fara pierderi reale

Investitorii pe termen mediu si lung pot scapa fara pierderi realeO alta categorie de investitori care ar putea avea de castigat sunt cei care si-au luat un orizont mediu si lung de timp. „Pot avea de castigat acei investitori care nu urmaresc un profit instantaneu si care isi aleg cu grija societatile, analizand rezultatele curente si perspectivele pe termen lung”, a conchis analistul de la KD Capital Management.

De asemenea, au de castigat cei care fie au iesit la timp din piata, fie nu aveau de la inceput detineri de actiuni. „Orice criza duce actiunile la preturi mici, inaccesibile in alte conditii. Exista, ce-i drept, riscul ca unele dintre companiile cotate sa dea faliment, insa majoritatea vor ramane in picioare si vor ajunge din nou, la un moment dat, la preturi mari. Pana acum, in istoria pietelor de capital, dupa orice scadere pronuntata a avut loc si o revenire, mai rapida sau mai lenta, iar companiile care au ramas in viata in urma crizei au ajuns sa valoreze chiar mai mult decat inainte”, ne-a mai explicat Pandele.

In aceasta perioada, e nevoie ca investitorii sa gaseasca atat emitentii care au potential, dar si momentul cel mai bun pentru a cumpara. „Amenintarea recesiunii globale si a extinderii crizei economice in cazul Romaniei fac ca, deocamdata, piata sa fie mai predispusa la scaderi, in continuare”, a conchis analistul-sef al Vanguard.

Cititi si alte articole utile despre criza financiara:


Criza capitalismului

Criza internationala, o gura de aer pentru piata imobiliara locala

Dezvoltatorii imobiliari, cei mai afectati de criza financiara

Seful Aviva Europe: Avem o sansa unica pentru a cumpara actiuni

Cum simt retailerii de electronice criza financiara?