4 / 6

Speculatorii exista, dar alcatuiesc o minoritate restransa

Una din categoriile care poate fi declarata castigatoare din criza financiara sunt speculatorii. Desi specialistii sustin ca nu sunt foarte multi aceia care stiu sa profite de scaderile dramatice, exista totusi oameni care au reusit sa faca bani din criza.

„Cu siguranta exista cei care au intuit anumite evolutii si au reusit sa obtina un profit in anumite momente, dar ma indoiesc ca acest lucru poate fi repetat cu consistenta, foarte usor se pot pierde banii din speculatii daca piata se misca in directia opusa celei anticipate de speculator, dat fiind gradul volatilitatii, iar profitul obtinut din precedenta speculatie poate fi pierdut foarte rapid”, explica Adrian Duna.

Stoian crede ca exista si speculatori care prin inspiratie au profitat de aceasta situatie. „Cred insa ca sunt mult mai multi cei care au riscat in speranta de a valorifica aceste fluctuatii si au esuat. Pentru o buna parte din ei, bursa este acum un capitol incheiat”, a explicat acesta.

Conform unui studiu realizat de Prognosis.ro, in luna iulie, 92% dintre investitori inregistrau pierderi comparativ cu inceputul anului. O parte activau doar pe piata spot, altii erau prezenti si la Sibiu. Unii tranzactionau zilnic, altii o data la 3 luni sau chiar mai rar. In marea lor majoritate, adeptii ambelor strategii - speculator sau investitor pe termen lung – au obtinut, in contextul cunoscut, pierderi.

„Chiar daca acesti speculatori - invingatori ai scaderilor la bursa - exista, ei alcatuiesc o minoritate restransa”, a mai spus Stoian.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri