1 / 6

Pretul petrolului si criza financiara globala

Analistii internationali care prognozau ca petrolul va ajunge in cursul acestui an la pretul de 200 de dolari sunt de parere acum ca “aurul negru” poate ajunge si la 50 dolari/baril in 2008 in contextul unei recesiuni globale.

Perioada in care pretul petrolului a atins nivelul maxim in cursul anului trecut a coincis si cu perioada in care majoritatea pietelor de capital au atins noi maxime. De atunci, aurul negru a pierdut circa 45% din pret, in timp ce deprecierile inregistrate de pietele de capital internationale ajung si la 75%, cum este in cazul Bursei de Valori Bucuresti.

“Probabil ca rezultatele pe ultimul trimestru vor fi afectate de scaderea agresiva a pretului petrolului, insa pentru trimestrul al treilea rezultatele pot sa fie bune”, ne-a declarat Paul Brendea (foto), analist financiar la Prime Transaction.

Conoco Philips a raportat pentru T3 2008 un profit cu 41% mai mare decat in perioada similara din 2007, din divizia de extragere si prelucrare, tocmai ca urmare a cresterii explozive a pretului in vara acestui an. Insa Conoco nu este singura companie internationala. Prin invingatorii crizei se numara OMV, Shell si Chevron.

“Evident, scaderile foarte puternice din ultima luna vot afecta rezultatele din al patrulea trimestru, insa ramane de vazut in ce masura”, continua el.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri