Simionescu: Alegerea lui Obama aduce multe sperante

Simionescu: Alegerea lui Obama aduce multe speranteAdrian Simionescu, presedintele Vienna Investment Trust (foto) a declarat, pentru Wall-Street, ca influenta alegerilor s-a resimtit in piata financiara globala inca de la primele sondaje care il cotau pe Barack Obama ca favorit.

“Alegerea lui Obama a adus multe sperante, prin masurile pe care le-a propus pentru a reda stabilitatea economiei americane. Ramane de vazut cand si cum se vor concretiza. In campania electorala nu a dezvaluit foarte multe solutii, dar cele pentru reformarea sistemului financiar, intarirea sistemului de supraveghere, cresterea impozitului pentru veniturile foarte mari vin sa intareasca sperantele prin redirectionarea cheltuielilor si reorientarea investitiilor. Acestea vin sa restabileasca echilibrul dintre paturile sociale”, a declarat Simionescu.

“Cred ca ‘consensus-ul’ lumii financiare il avea ca favorit pe Obama. Nu stiu daca el va realiza ceva concret pentru piata, insa este clar ca numirea sa este in ton cu ceea ce piata astepta. Practic erau doua variante, iar asta este cea buna”, sustine Ovidiu Fer, analist la Wood&Company.

Fiind primul presedinte de culoare, Barack vine cu multa speranta, a mai spus Simionescu.

“Va avea multe de facut, are o misiune grea. Asa cum Roosvelt a salvat economia Americana dupa marea Depresie din 1930 si a ramas in istoria ca salvatorul SUA. Asta va face si Obama. Oricum, el va ramane in istoria Americii ca fiind primul presedinte de culoare”, a declarat managerul Vienna Investment.

Obama va fi investit al 44-lea presedinte al Statelor Unite la 20 ianuarie 2009, dar se va confrunta imediat cu provocari pe diverse planuri - de la criza economica la razboiul din Irak si pana la reforma sistemului de sanatate.

Mihail Ion: Nu ma astept la schimbari radicale

Mihail Ion: Nu ma astept la schimbari radicaleSunt si voci care nu cred in schimbari radicale si benefice aduse de noul presedinte istoric al Americii.

“Nu ma astept la schimbari esentiale o data cu alegerea lui Barack Obama ca presedinte al Statelor Unite ale Americii. Economia SUA se confrunta cu multe incertitudini in continuare si nu vad schmbari radicale. Economia este in recesiune, administratia noua poate sa ajute piata sa isi revina. Poate impactul se va face simtit pe termen mai lung, cand vor fi intreprinse niste masuri pentru revigorarea economiei, dar stirea in sine nu a influentat cu nimic”, a declarat, pentru Wall-Street, Mihail Ion, managerul Raiffeisen Asset Management (foto).

Pana la urma, alegerea lui Barack Obama nu a fost o mare surpriza, fiind preconizat si aratat de sondaje ca el va castiga.

“Venirea lui la conducerea SUA poate sa coincide cu un moment de usoara revigorare a pietelor, poate nu datorita lui direct, dar este omul momentului. Toata lumea asteapta sa ia masurile necesare pentru a grabi revenirea economiei americane. Fara acestea, lumea financiara isi va reveni mai greu”, a explicat Marcel Murgoci, director de operatiuni la EstInvest.

Cresterile din zilele trecute au fost resimtite in piata ca un entuziasm in asteptarea rezultatelor alegerilor din SUA.

“Finalizarea, confirmarea asteptarilor a determinat pe multi sa isi marcheze profiturile. Acum lumea nu mai e asa mult focusata catre America si s-au intors la problema crizei”, a mai spus Murgoci.

Silviu Enache, KD: Obama a mostenit o zestre dificila

Silviu Enache, KD: Obama a mostenit o zestre dificilaOricum ar suna asteptarile specialistilor, este clar ca Obama a mostenit o sarcina foare grea, aceea de a salva economia Americii.

Silviu Enache, managerul KD Capital Management (foto), nu crede ca stirea in sine a alegerii lui Obama are vreo influenta directa.

“Depinde foarte mult ce va face in timpul mandatului. Pana la urma, are o sarcina dificila, zestrea pe care a mostenit-o este foarte delicata. Este foarte important ce se va intampla in continuare, cum vor fi abordate problemele economiei si care vor fi prioritatile si strategiile pe care le va aplica”, a declarat acesta.

Pana acum, masurile pe care Obama le-a propus se pare ca au fost suficient de optimiste incat sa atraga majoritatea electoratului de partea sa.

“Mesajele pe care el le-a transmis in campanie despre marirea impozitului pentru cei bogati si dezvoltarea energiilor alternative sunt semnale pozitive. Este foarte interesant pentru noi toti cum va aborda criza financiara si ce solutii va gasi”, a conchis Enache.

Noul presedinte american a mostenit o situatie economica extrem de dificila. Statele Unite se afla in pragul recesiunii si traverseaza cea mai grava criza financiara dupa cea din 1929. In plus, tara este angajata in doua razboaie, in Irak si in Afganistan.

Alegerea lui Obama a adus marcari de profituri

Alegerea lui Obama a adus marcari de profituriDaca in asteptarea alegerilor si dupa primele sondaje, pietele au avut evolutii pozitive, ieri, dupa confirmarea asteptarilor bursele au scazut.

Bursele europene au scazut ieri, dupa sase sedinte consecutive de castiguri, in contextul in care actiunile din sectorul marfurilor au urmat tendinta de ieftinire a petrolului si metalelor, iar atentia a revenit asupra cresterii economice mondiale, dupa alegerile din SUA, relateaza NewsIn.

“Cred ca in asteptarea confirmarii lui Obama, pietele au evoluat pozitiv si au fost impulsionate de posibilitatea ca el sa castige. Confirmarea a dus la un evident “profit taking” in randul investitorilor (de aici si corectiile de azi). BVB a reactionat dupa parerea mea in ton cu regiunea, influenta externa ducand la miscarile pe care le-am vazut”, a explicat Ovidiu Fer.

Indicele FTSEurofirst 300 a inchis sedinta in scadere cu 2%, la 954,34 puncte. De la inceputul acestui an, indicele a pierdut aproape 37%.

"Nu va avea loc nicio schimbare imediata in urma rezultatelor alegerilor. Nu am pus capat inca tendintelor negative", a declarat un economist din cadrul Cazenove, Darren Winder.

In sectorul energetic, titlurile BP, Royal Dutch Shell, BG Group, Cairn Energy si Tullow Oil s-au depreciat cu niveluri intre 1,9 si 4,2%.

In sectorul bancar, actiunile Standard Chartered s-au depreciat c u 4,3%, titlurile UBS au pierdut 2%, iar cele Commerzbank - 3,4%.

Bursa din Paris a inchis sedinta in scadere puternica, indicele CAC 40 pierzand 1,98%, la 3.618,11 puncte, o corectie normala dupa sase sedinte consecutive de crestere, in timp ce vestile economice negative au continuat sa apara.

Pe bursa din Frankfurt, indicele Dax a pierdut 2,11%, la 5.166,87 puncte, in timp ce indicele Footsie-100 al Bursei din Londra a incheiat sedinta in scadere cu 2,34%, la 4.530,73 puncte.