1 / 5

Brokerii: Piata de capital romaneasca nu va fi afectata pe termen scurt

Agentia de rating Fitch a coborat ratingurile Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta, de la “BBB” la “BB+”, si pentru credite pe termen lung in lei, de la “BBB+”’ la “BBB-“.

Scaderea ratingului reflecta ingrijorarile analistilor agentiei de evaluare financiara cu privire la cadrul de politica macroeconomica a Romaniei si abilitatea tarii de a evita o criza economica si financiara "severa", explica Fitch.

Specialistii consultati de Wall Street sunt de parere ca in preturile scazute ale actiuni erau incluse si astfel de evenimente si ca cea de-a doua retrogadare nu a avut niciun efect in sedinta bursiera de ieri.

La finalul lunii octombrie cand S&P a anuntat retrogradarea Romaniei, indicii bursieri au inchis ziua de tranzactionare cu pierderi importante. Indicele societatilor de investitii (SIF), BET-FI si cel al companiilor energetice, BET-NG, au suferit atunci cele mai mari deprecieri, de 9,81%, respectiv 10,95%.

In schimb, ieri, euforia de cumparare a investitorilor nu a fost atinsa de vestile venite din partea agentiei Fitch,indicii incheiind ziua cu cresteri importante.

Piata de capital nu va fi afectata de cea de-a doua retrogadare a ratinguluid e tara si de catre Fitch, ne-a declarat Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.

“In teorie, piata de capital ar fi trebuit sa se comporte la fel ca in cazul celeilate decizii de retrogradare, dar investitorii au reactionat neutru, cresterile evoluand in aceleasi conditii ca si cele anterioare”, explica Marcel Murgoci, direct de operatiuni la EstInvest.

El considera ca avand in vedere faptul ca in regiune exista tari cu indicatori economici mai slabi decat cei ai Romaniei, iar ratingul acestora nu a fost schimbat, analistii nu mai au aceiasi incredere in aceste reevaluari ale agentiilor.

Gabriel Aldea, responsabil Front Office la Intercapital, este de parere ca desi pe termen scurt efectul a fost insesizabil, pe termen mediu reducerea de rating se poate concretiza printr-o reducere a intrarilor de capital strain, inclusiv la BVB.

“Reducerea ratingului de tara de catre Fitch este in linie cu modificarea de rating a S&P, iar indiscutabil aceste decizii vor avea impact in special asupra investitorilor straini, care considera ratingul un reper investitional important”, continua el.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri