Nu exista un instrument panaceu pentru piata de capital

“Pentru revenirea bursei, cel mai bun stimulent ar fi buna gestionare a economiei si gasirea de solutii sustenabile pentru a combate efectele crizei si a dovedi ca scaderile de pe bursa au fost exagerate. Dar, daca economia a carei exponenti sunt si companiile de pe bursa va avea mult de suferit, atunci aceste preturi ar putea deveni unele corecte. Aceasta posibilitate este un spectru intunecat al viitorului, dar din pacate posibil”, a declarat, pentru Wall-Street, Adrian Duna, analist la KD Capital Management.

„Sunt multe instrumente care inca nu sunt la BVB, de la short selling si pana la warrant-uri. Daca ele ar putea fi sau nu benefice in aceasta perioada este greu de spus. Un lucru este clar, introducerea unora dintre ele, precum short selling-ul, ar fi dificila in aceasta perioada si ar putea duce la dezechilibre si mai mari. Atfel de produse ar trebui implementate si promovate in perioadele in care piata evolueaza normal. Nu trebuie neaparat ca piata sa fie pe trend ascendent, mult mai importanta este lipsa volatilitatii ridicate”, a declarat, pentru Wall-Street, Florin Irimin, broker la Intercapital Invest.

Nici Vlad Doruc, analist la Vanguard, nu crede ca introducerea short-selling-ului ar fi oportuna in acest moment, acesta punand o presiune la vanzare si mai mare decat cea din ultima perioada.

„Bineinteles, se mai pot introduce si optiuni (in cazul BVB), desi nu cred ca acestea s-ar bucura de un real succes din moment ce investitorii nu se arata interesati de contractele futures. Aceste instrumente este bine sa fie introduse treptat, dupa ce actualele instrumente ajung la o oarecare maturitate, astfel ca investitorii sa se poata obisnui cu ele”, a explicat Vlad Doruc.

Legat de instrumentele financiare, specialistii SSIF KD Capital Management considera ca nu exista un instrument financiar panaceu pentru acest moment care sa poata revitaliza bursa.

„Consideram ca ar fi de bun augur mai multa implicare din partea BVB in asigurarea unei lichiditati mai bune a pietei derivatelor, momentan singura metoda de a lua pozitii short, prin posibile reduceri de costuri ale accesului pe piata de derivate. De asemenea, pietele tilurilor de stat si a obligatiunilor sufera de lipsa de lichiditate. Aceste instrumente ce sunt utile intr-o perioada de scaderi pe bursa poarta acest risc de nelichiditate, ceea ce face problematica o investitie de proportie in aceste instrumente prin intermediul BVB. Eventualul exit dorit in momentul revenirii bursei ridicand semne de intrebare legate de existenta unei contrapartide si a unui pret corect in conditiile existente pe BVB”, a mai declarat Adrian Duna.

Ce solutii vedeti pentru redresarea pietei de capital? Spuneti-va parerea pe Forumul Wall-Street.

Efectele serioase ale crizei cer masuri urgente de redresare

Efectele serioase ale crizei cer masuri urgente de redresareSocietatile de brokeraj, ce sunt si actionari la BVB, primesc noi motive de ingrijorare in legatura cu starea BVB de recent anuntata decizie a celui mai mare broker KBC Securities, ce ofera spre vanzare pachetul detinut de 1,672%, KBC fiind unul dintre cei mai mari actionari ai BVB.

„Propunerile de atragere in actionariatul BVB a capitalului strain, reprezentat si de alte burse europene, propuneri ce nu au fost adoptate anul trecut cand BVB inregistra rezultate foarte bune, acum ar putea fi regretate”, a mai spus analistul KD Capital Management.

„Consideram ca oportune, avand in vedere posibilitatea din ce in ce mai reala a revenirii in tara a fortei de munca plecata in strainatate - in special in constructii -, masuri ce au scop dezvoltarea masiva a infrastructurii. Acestea ar asigura locuri de munca, temperand somajul, pentru cei ce revin sau cei ce vor fi disponibilizati in sectorul privat si ar aduce beneficii importane pe termen mediu si lung. O conditie pentru eficienta acestora este ca licitatiile sa se desfasoare in conditii de transparenta si respectand principiul concurentei”, mai scriu specialistii KD.

De asemenea, proiectele de dezvoltare in domeniul agriculturii si a energiei verde, domenii ce au un potential important de dezvoltare in Romania, sa fie cat mai mult sustinute de fonduri europene, solicita acestia.

„Sprijinul din partea statului pentru dezvoltarea proiectelor si obtinerea acestor fonduri, cat si supravegherea investitiilor facute cu acestea ar fi o alta masura a carei implementare ar stimula economia. Posibilitatea unor facilitati fiscale in aceste domenii ar trebui studiata si cantarita, avand in vedere necesitatea mentinerii unui echilibru la nivelul inflatiei si a deficitului bugetar”, a explicat Duna.

Ce solutii vedeti pentru redresarea pietei de capital? Spuneti-va parerea pe Forumul Wall-Street.

Irimin, Intercapital: Ar fi interesante actiunile preferentiale

Irimin, Intercapital: Ar fi interesante actiunile preferentialePentru astfel de perioade, in care piata este in scadere, iar increderea investitorilor in piata este destul de scazuta, cred ca ar fi interesante actiunile preferentiale, sustine Florin Irimin.

„In conditiile in care costul creditarii este unul ridicat, un astfel de instrument ar fi benefic pentru companiile stabile, care au un business solid. Acestea ar putea sa atraga resurse financiare de la investitorii de portofoliu, care sunt dispusi sa participe la dezvoltarea lor. Neexistand insa pana acum acest instrument, ar fi greu pentru un emitent sa reuseasca o majorare de capital social cu actiuni preferentiale, pe o astfel de piata, pentru prima data. Pe pietele externe acest lucru se practica, iar exemplul cel mai cunoscut in aceasta perioada este ajutorul de 5 mld. $ dat in septembrie de Warren Buffett gigantului Goldman Sachs in schimbul unor actiuni preferentiale cu dividend de 10 %”, a explicat acesta.

Dincolo de nevoia de finantare, succesul unor astfel de oferte are si un puternic impact mediatic, ducand la cresterea increderii investitorilor in titlurile emitentului respectiv, a mai spus brokerul.




Ce solutii vedeti pentru redresarea pietei de capital? Spuneti-va parerea pe Forumul Wall-Street.