1 / 4

„Nu exista un instrument panaceu pentru piata de capital”

“Pentru revenirea bursei, cel mai bun stimulent ar fi buna gestionare a economiei si gasirea de solutii sustenabile pentru a combate efectele crizei si a dovedi ca scaderile de pe bursa au fost exagerate. Dar, daca economia a carei exponenti sunt si companiile de pe bursa va avea mult de suferit, atunci aceste preturi ar putea deveni unele corecte. Aceasta posibilitate este un spectru intunecat al viitorului, dar din pacate posibil”, a declarat, pentru Wall-Street, Adrian Duna, analist la KD Capital Management.

„Sunt multe instrumente care inca nu sunt la BVB, de la short selling si pana la warrant-uri. Daca ele ar putea fi sau nu benefice in aceasta perioada este greu de spus. Un lucru este clar, introducerea unora dintre ele, precum short selling-ul, ar fi dificila in aceasta perioada si ar putea duce la dezechilibre si mai mari. Atfel de produse ar trebui implementate si promovate in perioadele in care piata evolueaza normal. Nu trebuie neaparat ca piata sa fie pe trend ascendent, mult mai importanta este lipsa volatilitatii ridicate”, a declarat, pentru Wall-Street, Florin Irimin, broker la Intercapital Invest.

Nici Vlad Doruc, analist la Vanguard, nu crede ca introducerea short-selling-ului ar fi oportuna in acest moment, acesta punand o presiune la vanzare si mai mare decat cea din ultima perioada.

„Bineinteles, se mai pot introduce si optiuni (in cazul BVB), desi nu cred ca acestea s-ar bucura de un real succes din moment ce investitorii nu se arata interesati de contractele futures. Aceste instrumente este bine sa fie introduse treptat, dupa ce actualele instrumente ajung la o oarecare maturitate, astfel ca investitorii sa se poata obisnui cu ele”, a explicat Vlad Doruc.

Legat de instrumentele financiare, specialistii SSIF KD Capital Management considera ca nu exista un instrument financiar panaceu pentru acest moment care sa poata revitaliza bursa.

„Consideram ca ar fi de bun augur mai multa implicare din partea BVB in asigurarea unei lichiditati mai bune a pietei derivatelor, momentan singura metoda de a lua pozitii short, prin posibile reduceri de costuri ale accesului pe piata de derivate. De asemenea, pietele tilurilor de stat si a obligatiunilor sufera de lipsa de lichiditate. Aceste instrumente ce sunt utile intr-o perioada de scaderi pe bursa poarta acest risc de nelichiditate, ceea ce face problematica o investitie de proportie in aceste instrumente prin intermediul BVB. Eventualul exit dorit in momentul revenirii bursei ridicand semne de intrebare legate de existenta unei contrapartide si a unui pret corect in conditiile existente pe BVB”, a mai declarat Adrian Duna.

Ce solutii vedeti pentru redresarea pietei de capital? Spuneti-va parerea pe Forumul Wall-Street.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri