Mukul Pal, despre inflexiunea din luna noiembrie

Mukul Pal, despre inflexiunea din luna noiembrieMukul Pal, director executiv la Orpheus Capitals, colaboreaza alaturi de echipa Prognosis.ro in realizarea Studiului de sentiment al expertilor si investitorilor pietei de capital.

“Sunt multe feluri in care se poate interpreta sentimentul pietei. Am vorbit despre rezultatele extreme ale sentimentului si interpretarile lor cu ocaziile anterioare; rezultate prea pesimiste sau prea optimiste ne spun ce crede piata. Rezultatele Sentimentului Pietei au fost extrem de optimiste la inceputul anului, cand pietele atungeau maxime si erau extrem de negative luna trecuta, in octombrie. Aceasta luna era un bottom pe care il anticipam. Am mentionat asta in iulie cand am spus ca inca este posibil sa inregistram un minim – ceea ce s-a si intamplat”, a declarat acesta.

Rezultatele din noiembrie sugereaza ca bottomul ar putea sa fi fost atins. Punctul de inflexiune intre procentajele taurilor si al ursilor a dus deja la o suprapunere clara. Majoritatea indicatorilor isi inverseaza trendul, a mai spus Mukul Pal.

Datele pe termen de 1 luna sunt mai sensibile datorita orizontului de timp mai ingust pe care il sondeaza. Dar suprapunerea dintre seriile pozitive si negative si schimbarea de trend sunt vizibile atat in datele de sentiment pe termen de 1 luna cat si in cele la 6 luni.

“Cu toate ca in cifre absolute este inca negativ, indicele de incredere calculat pe baza datelor de pesimism si optimism cu privire la atingerea obiectivelor investitionala arata de asemenea o inflexiune. In general piata are asteptari slabe de la urmatoarele doua trimestre. Interpretam acest lucru ca fiind pozitiv”, explica directorul Orpheus Capitals.

Acesta a mai afirmat ca singura precautie in fata asteptarilor pozitive o ridica procentul taurilor din totalitatea pietei, care lasa inca loc echivocului in interpretare. Datele pe Rasdaq sunt de asemenea nesincronizate cu restul pietei si inca nu par incurajatoare.

“In concluzie, inflexiunea sentimentului, si performantele cotatiilor din Noiembrie ne sugereaza o evolutie pozitiva a pietei. Faptul ca indicatorii de masurare a sentimentului sunt lenti ii face mai putini sensibili la evolutii bruste”, a conchis Pal.

Expertii si investitorii sunt optimisti pe termen scurt

Expertii si investitorii sunt optimisti pe termen scurtIn paralel cu revenirile din luna noiembrie si sentimentele participantilor la studiu s-au imbunatatit, in special pe termen scurt.

“Pe termen de 1 luna, toti indicatorii de sentiment sunt la nivelele maxime inregistrate din martie, de la inceputul studiului. Brokerii trec trepede dintr-o extrema intr-alta, uitand panica prin care au trecut la sfarsitul lunii octombrie si devenind brusc, in mare parte parte, optimisti”, se arata in studiul de sentiment al pietei, realizat la sfarsitul lunii noiembrie de Prognosis.ro.

Practic, aproape toti expertii care aveau asteptari negative pe termen de 1 luna pe
BETFI au acum asteptari pozitive pana la finalul lunii decembrie. Dintre expertii chestionati cu privire la indicele BET-FI, 58,7% sunt “tauri”, 17,5% “ursi” si 23,8% sunt neutri.

“Faptul ca investitorii sunt mai moderati, insa si tot mai optimisti, este unul dintre
motivele pentru care ne mentinem asteptarile pozitive pentru luna decembrie”, se arata in studiu Astfel, pe termen de o luna, 33% din investitori vad cresteri, 22,6% se asteapta la scaderi, in timp ce 44,3% sunt neutri.

Brokerii au asteptari mai mari decat investitorii in cazul fiecaruia dintre cei 3 indici bursieri sondati. Toti respondentii insa au cele mai mari asteptari de la BET-FI. BET este pe locul 2 iar in cazul RASDAQ evolutia asteptarilor din partea investitorilor nu este convingatoare.

“Observam ca in cazul RAQ-C numarul investitorilor optimisti este la fel de ridicat ca in iulie, in timp ce brokerii neutrii pe RAQ-C sunt la fel de multi ca cei pozitivi. RAQ-C este un indice mai lent, care nu a avut o amplitudine la fel de mare pe scadere cu BET si BETFI si caruia revenitea ar putea sa ii ia, deasemenea, un timp mai indelungat”.

Pe termen lung, situatia ramane incerta

Pe termen lung, situatia ramane incertaIndicatorii care masoara asteptarile pentru evolutia BET, BET-FI si RAQ-C pe 6 luni raman in imediata apropiere a datelor obtinute la sfarsitul lunii trecute – o luna marcata de asteptari extrem de negative. “Cu toate acestea, credem in continuare ca sunt sanse mari ca minimele din octombrie sa nu fie sparte si nici macar retestate”, spun specialistii Prognosis.ro.

In cazul asteptarilor pe termen de 6 luni se observa tendinta lenta de a marca si ei un minim. Sunt mai multi investitori care se asteapta la o revenire pe termen lung decat brokeri.

Desi aflata la valori negative, increderea investitorilor in atingerea obiectivelor privind investitiile personale pe termen de 6 luni a crescut, comparativ cu lunile trecute.

“Aceasta este o inflexiune pozitiva si sugereaza o schimbare de trend. Absenta asteptarilor investitorilor sugereaza pozitivitate, mai ales daca luam in calcul intregul context al datelor legate de sentiment. Interpretarile datelor din ultimele luni sugereaza ca ne-am indepartat de extreme si ca va fi dificil ca minimele inregistrate de Indicii de Sentiment sa fie retestate sau sparte”.

“Indicele de Incredere in posibilitatea atingerii obiectivelor bursiere a marcat o intoarcere, de la minimul pesimismului atins in septembrie. Interpretam toate aceste rezultate ca semne timpurii ale intoarcerii trendului intermediar”.

Influenta factorilor macroeconomici

Influenta factorilor macroeconomiciConform cercetarii, investitorii si expertii considera ca in urmatoarele 6 luni situatia economica internationala si evolutia de pe bursele externe vor influenta cel mai mult cotatiile actiunilor de pe piata de la Bucuresti, intr-un sens negativ.

Tot o influenta negativa vor avea si factori interni precum rata inflatiei, climatul politic intern, rata somajului si deficitul de cont curent, insa se asteapta ca acestia sa impacteze intr-o masura mai mica bursa de la Bucuresti.

“Rata de crestere economica interna este singurul factor macroeconomic de la care se asteapta vesti bune, care sa duca la o redresare a pietei. Investitorii si expertii considera insa ca acest factor are o influenta mai degraba redusa asupra cotatiilor BVB”.

Sectorul financiar se mentine pe prima pozitie in preferintele investitorilor (23,3%) , in timp ce sectorul farmaceutic isi consolideaza constant pozitia (16,4%). Si expertii asteapta performanta maxima in urmatoarele 6 luni de la sectorul finaciar (25%), in timp ce domeniile farma, utilitati si petrolier sunt preferate de aproximativ 15%, se mai arata in studiul Prognosis.