1 / 7

“Am putea asista la cea mai cumplita depresie a ultimilor 100 de ani”

Specialistii in piete de capital au inceput sa faca diverse comparatii intre criza cu care ne confruntam acum si Mare Depresie din 1929-1933. Pasionat de istorie financiara si de crize, Adi Lupsan ne-a comparat crizele ultimului secol.

Ultima criza a fost intre anii 2001-2003, fiind declansata de dot-com-uri, un sector de industrie din SUA, dar nu reprezentativ pentru piata americana. “A continuat cu o criza emotionala generata de evenimentele de la 11 septembrie 2001 si s-a finalizat cu o criza pe America Latina. Indicii Dow Jones si S&P au scazut cu aproximativ 45 de procente. Atunci recesiunea a durat mai putin de an, a fost de natura inflationista, fiind vorba de o criza de sectoare”, a explicat Lupsan.

In anii ’70 a fost criza petrolului, care s-a finalizat undeva prin anii ’80. Atunci, indicii au cazut cu 40-50 de procente, ne-a mai spus directorul adjunct al Intercapital.

Invers cronologic, a urmat criza anilor 50-60, dar care nu a fost foarte importanta pentru istoria financiara.

“In cazul crizelor inflationiste, chiar daca pietele de capital intra pe un trend descendent pronuntat, accesul la produse financiare devine scump, cresc costul de finantare si pretul petrolului si al marfurilor, deci consumatorul sufera cel mai mult”, explica acesta.

Fenomenele din ultima perioada sunt similare cu cele din anii ’30. “Petrolul si marfurile vin pe un trend descendent, preturile scad, deci povara va fi la producator. Acesta va fi fortat sa scada pretul. In 1929, multi producatori preferau sa arunce produsele decat sa le vanda la un pret foarte mic, pentru ca erau constienti ca daca vand la preturi asa scazute nu fac altceva decat sa le duca si mai mult in jos”, a spus Lupsan.

Cu siguranta, o depresie economica este mult mai dureroasa si, din pacate, sunt semnale date de unii analisti extremi ca am putea asista la o astfel de crize.

“Petrolul este la 50-60 de dolari pe baril, daca toate fenomenele acestea vor continua si in urmatoarele 6-8 luni, sentimentul meu personal este ca, la nivel de piete globale, am putea asista la cea mai cumplita depresie de care au avut parte pietele financiare in ultimii 100 de ani”, a declarat Adi Lupsan.

Acesta a mai spus ca sunt si analisti care spun ca lucrurile nu vor ramane in zona actuala, petrolul si piata de commodities o sa creasca si e posibil ca si politicile macro sa se schimbe.

“Asistam la un fenomen extrem de complex care va atinge un maxim in urmatorul an. Face parte din istoria financiara, chiar daca acum este foarte actual”, a mai spus brokerul.

O alta asemanare intre criza actuala si cea din ’29 este bula speculativa. “Atunci, tranzactiile in marja erau de 10%, oamenii luau imprumuturi si duceau pe bursa. Acum, am asistat tot la un leverage, s-a creat o industrie completa a fondurilor de investitii, care au luat bani din banci si au dus in piata de capital”, explica Lupsan.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri