1 / 5

BET-FI a pierdut 83%, iar capitalizarea s-a redus la jumatate

Desi ultima sedinta de tranzactionare din acest an a parut sa sfideze tot tabloul Bursei din 2008, calculele finale indica un an foarte slab, poate cel mai slab din istoria pietei de capital. Astfel, in 2008 indicii BET si BET-C au pierdut 70 de procente, in timp ce indicele financiar, BET-FI, s-a depreciat cu peste 83%.

Pierderi au fost adancite si mai mult in ultimele trei luni, mai ales din cauza evenimentelor nefaste ce au transformat luna octombrie in cea mai dramatica. La sfarsitul lunii septembrie, BET afisa o depreciere de 55%, BET-C pierdea 50% iar BET-FI se deprecia cu 66 de procente.

Capitalizarea Bursei de Valori Bucuresti s-a injumatatit de la inceputul acestui an, ajungand la 12,4 miliarde de euro, in scadere cu peste 52 de procente comparative cu prima zi de tranzactionare din 2008.

Principala cauza a acestor deprecieri este criza financiara, ale caror efecte au fost putin amplificate si de faptul ca BVB este o piata emergenta, ale carei tranzactii au fost sustinute in special de investitorii straini.

“Daca aceasta criza nu ar fi aparut, sau daca ar fi fost de o intensitate si de o durata mai mici, banii fondurilor de investitii straine plasati in Romania ar fi ramas in mare parte aici si, cel mai important, nu ne-ar mai fi amenintat acum si pe noi criza in aproape toate sectoarele economiei. Bineinteles ca efectele crizei au fost amplificate de tot ceea ce am enumerat si mai sus (preturi mari ale actiunilor, lichiditate redusa, vulnerabilitati la nivel macroeconomic). Acestea nu au fost insa motivul principal, ci doar factori care au inrautatit situatia. Cu criza economica si fara acesti factori piata ar fi scazut cu 50%, la fel ca in Polonia, Cehia si Ungaria. Cu acesti factori si fara criza economica nu ar fi scazut deloc. De altfel, toate aceste neajunsuri existau si in 2007, fara sa impiedice cresterea preturilor actiunilor”, a declarat, pentru Wall-Street, Marius Pandele, Head of Research la Vanguard.

Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction, ne-a explicat ca, pe langa criza, sunt si o serie de alti factori care au amplificat scaderile.

“Criza financiara mondiala este principalul motiv pentru care am asistat la o asemenea desfasurare a evenimentelor pe piata noastra. Sigur ca avem si o serie de factori interni care au cauzat deprecierile excesive cum ar fi dezvoltarea precara a pietei, lipsa de sofisticare si absenta produselor necesare pe timp de scadere, lipsa investitorilor locali care sa absoarba iesirea investitorilor straini, lipsa lichiditatii datorata emitentilor putini si prezentei nesemnificative a investitorilor institutionali autohtoni si deterioararea imaginii Romaniei ca si tara emergenta in raport cu efectele crizei economice”, a explicat acesta.

Gabriel Aldea, broker la Intercapital Invest, considera ca scaderea dramatica a cotatiilor nu trebuie pusa numai pe seama crizei financiare internationale, acesta fiind insa elementul decisiv si cu importanta cea mai mare.

"Lipsa unor investitori institutionali autohtoni puternici in masura sa echilibreze balanta intre vanzatorii si cumparatorii de actiuni sau o cultura investitionala limitata a marii majoritati a investitorilor autohtoni care se rezuma la experienta pozitiva a evolutiei bursei noastre de dupa anul 2000 sunt alte cauze care au generat evolutia puternic negativa a bursei noastre. In acelasi timp ciclul lung de crestere consemnat de indicii pietei noastre si inceput inca din 2001 este un alt element favorizant, la care se adauga si faptul ca din punct de vedere fundamental multe companii evidentiau la jumatatea anului 2007 o puternica supraevaluare de pret", ne-a declarat acesta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri