Anul acesta, fondurile monetare vor creste in volume

Anul acesta, fondurile monetare vor creste in volumePiata fondurilor mutuale este direct dependenta de evolutia bursei, care nu este asteptata a fi pozitiva, cel putin in prima parte a anului. In schimb, fondurile monetare vor avea cel mai mult de castigat, evolutia ascendenta incepand inca din 2008.

„Piata fondurilor de investitii se va dezvolta in continuare in Romania, fiind stimulata de oportunitatile prezente in piata monetara, care ofera in dobanzi real pozitive foarte ridicate. Pe langa randamentele atractive, fondurile monetare vor creste in volume stimulate si de eforturile de distributie ale bancilor”, a declarat, pentru Wall-Street, Mihail Ion, managerul Raiffeisen Asset Management (foto).

In conditiile actualei crizei mondiale, unde domeniul financiar a fost puternic afectat, ne intrebam daca in anul acesta vom putea asista la o crestere a activelor administrate de fondurile mutuale.

“In perioade de criza fiind o mare nevoie de lichiditati, cel putin in prima jumatate a anului putem asista la o retragere de bani din fondurile mutuale. Aceasta coroborata cu volatilitatea pietei bursiere, ma face sa cred ca vor fi in continuare afectate fondurile de actiuni cu expunere mare pe actiuni si cele diversificate”, sustine Cosmin Brendea, managerul Prime Asset Management, unul din SAI-urile lansate anul trecut, pe piata romaneasca.

Mihai Ion este optimist, fiind de parere ca daca revenirea bursei va incepe in a doua parte a anului acesta, vom asista si la reintoarcerea investitorilor in fondurile de actiuni.

„Fondurile diversificate si de actiuni isi vor recapata interesul odata cu revenirea pe crestere a pietei actiunilor. Chiar daca nu avem un viitor imediat predictibil, scenariul cel mai probabil acum arata o stabilizare a economiilor dezvoltate undeva in al doilea - al treilea trimestru al anului 2009, care cuplata cu deblocarea pietelor monetare si un cost redus al banilor pe pietele internationale, la care se adauga evaluarile atractive ale companiilor, vor readuce investitorii in piata de actiuni”, explica Ion.

In acelasi timp, managerul RAM crede ca daca noua guvernare va intreprinde masurile necesare reducerii dezechilibrelor si continuarii cresterii economice, atunci si piata de actiuni romaneasca va redeveni atractiva, iar cotatiile vor reveni pe un trend de crestere.

Exceptand aceste variabile, de care depinde evolutia crizei financiare la nivel global, Brendea sustine si alte masuri, de natura legislativa si administrativa care sa impulsioneze piata de capital.

“Asteptam cu interes modificarea Regulamentului CNVM nr.15/2004, conform propunerilor CNVM si AAF, care alinează legislaţia din domeniul OPCVM şi AOPC în acord cu reglementările europene şi practicile internaţionale. Credem ca aceasta va impulsiona dezvoltarea industriei de asset management din România pe termen mediu si lung si va determina o crestere a numarului fondurilor administrate dar si o intensificare a concurentei, pe masura ce creste numarul operatorilor autorizati de catre CNVM”, ne-a explicat acesta.

Pentru aceasta trebuie sa existe vointa si din partea CNVM, “care a amanat din nou, in anul 2008, modificarea Regulamentului nr.15/2004, din motive inexplicabile”.

“Vreau sa cred deasemenea ca Ministerul Economiei si Finantelor va lua in considerare propunerea noastra (n.r. – Prime Asset Management), de modificare a Codului Fiscal in asa fel incat cheltuielile efectuate de angajator in numele unui angajat la fondurile de investitii, prin achizitionarea de titluri de participare (cheltuieli care reprezinta primele acordate) sa fie deductibile in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 500 de euro intr-un an fiscal pentru fiecare angajat. Conditia acestei deductibilitati este ca fondurile de investitii sa investeasca pe piata locala cel putin 80% din structura activelor detinute, potrivit proiectului”, a explicat Brendea.

Managerul ne-a mai spus ca a propus aceasta masura fiind convinsi de necesitatea adoptarii de catre noi guvernanti a unui program de masuri necesare stimularii economisirii prin intermediul produselor de economisire colectiva.

Criza de lichiditati va afecta investitorii

Criza de lichiditati va afecta investitoriiEfectele crizei de lichiditati si scaderea masiva a cotatiilor afecteaza in mod diferit investitorii, in functie de produsele accesate.

„Deficitul de lichiditati ofera randamente atractive in piata instrumentelor purtatoare de dobanda, asadar investitorii in fondurile monetare vor fi avantajati, avand in vedere puterea de negociere a unor dobanzi ridicate a fondurilor monetare, la care se adauga urmarirea in permanenta a oportunitatilor din piata. Astfel, mutarea plasamentelor in depozite de la o banca la alta in functie de dobanda preferata de unii dintre deponenti este realizata de catre administratorul fondurilor, iar investitorii in fonduri sunt degrevati de acest efort”, sustine Mihail Ion.

Fondurile de actiuni au fost afectate in mod semnificativ de scaderea cotatiilor, in functie de ponderea actiunilor in portofoliu.

„In ceea ce ne priveste, vom pastra profilul fondurilor de actiuni, adica pastram o pondere ridicata a actiunilor in portofolii, chiar daca usor diminuata fata de structura pe termen lung a fondurilor, de asemenea preferam actiunile emitentilor care sa fie afectati intr-o masura mai mica de efectele crizei”, a mai explicat acesta.

Cosmin Brendea (foto) sustine ca fondurile administrate de societatea pe care o conduce sunt foarte lichide, deci nu poate vorbi de o criza in acest sens.

„Daca s-ar pune problema unor astfel de masuri, acestea sunt cele permise de lege. Vom avea in continuarea o politica de investitii foarte flexibila orientata prioritar spre asigurarea lichiditatii, adica vom continua sa plasam banii pe piata monetara si in instrumente financiare lichide”, ne-a explicat managerul.

Cristian Tudorescu, directorul primului SAI romanesc care se orienteaza exclusiv asupra administrarii individuale a potrtofoliilor, Explore Asset Management, a declarat ca o companie de asset management nu trebuie sa ramana captiva doar evolutiei pietei actiunilor romanesti.

„Deja avem pentru o parte din clienti o distributie echilibrata intre actiuni si instrumente cu venit fix, si vom continua aceasta politica si in 2009. Studiem acum posibilitatea exploatarii unor oportunitati si pe piete mai dezvoltate, pentru a beneficia si de o lichiditate mai buna a acestora”, ne-a explicat acesta.

Cum vad managerii economia romaneasca in 2009?

Cum vad managerii economia romaneasca in 2009?Nici in ce priveste economia reala si propagarea crizei, previziunile nu sunt foarte optimiste.
„Efectele in economia reala din Romania se vor vedea in 2009, in sensul reducerii ratei de crestere si largirii deficitului bugetar. De asemenea moneda nationala ma astept sa sufere o depreciere graduala in 2009. Bursa a anticipat cu un an inainte dificultatile macroeconomice, asa incat ma astept sa anticipeze pe parcursul anului viitor revigorarea economica din 2010”, sustine Cristian Tudorescu, managerul Explore Asset (foto).

Pietele de capital in general vor avea un an 2009 de cumpana, fiind dificil de prevazut acum o directie clara de evolutie.

„Riscul de scadere pe termen mediu este totusi redus pentru cineva care intra acum in piata. Piata de asset management in general poate propune mixuri de investitii atat in actiuni cat si in instrumente cu venit fix. Cea mai mare flexibilitate in acest sens o pot oferi conturile de investitii administrate individual”, a mai spus acesta.

In schimb, Cosmin Brendea este de parere ca semnele crizei sunt amplificate si ca toata lumea trebuie sa fie optimista.

„Nu pot sa neg ca nu sunt la orizont semne ale crizei, dar consider ca acestea sunt amplificate de o „intoxicatie” prin toate canalele mass-media care duce pana la urma la instalarea unei psihoze generalizate, la scaderea consumului unul din motoarele principale ale economiei romanesti, amanarea investitiilor si accentuarea deflatiei incepand cu anul 2009. Toata lumea vorbeste de criza, dar nimeni nu stie sa ne spuna exact ce presupune aceasta criza. In aceste timpuri pot spune grele, ar trebui ca toata lumea sa gandeasca optimist si sa isi pastreze speranta ca in viitorul apropiat lucrurile se vor aranja pe fagasul normal”, a declarat acesta.

Cum a fost 2008 pentru RAM, Prime si Explore?

Cum a fost 2008 pentru RAM, Prime si Explore?Fondurile mutuale romanesti s-au situat pe primul loc in randul fondurilor mutuale din regiunea est europeana, reusind sa atraga de la investitori intrari nete de 30 de milioane de euro, atunci cand fondurile din regiune raportau retrageri de pana la jumatate de miliard de euro.

Anul 2008 a fost si pentru Raiffeisen Asset Management un an al consolidarii gamei de produse si al intrarilor pozitive in fonduri, in ciuda corectiilor puternice de pe piata.

„Am adauga in oferta doua produse cu grad redus de risc, un fond monetar si un fond monetar cu strategie de crestere a randamentului prin tranzactii pe piata valutara. Ambele performeaza foarte bine, randamentele depasesc consistent nivelul dobanzilor care poate fi obtinut de investitorii individuali la depozitele bancare. Desi au fost lansate la inceputul acestei toamne, volumele acumulate in cele doua fonduri se apropie de 10 mil EUR. De asemenea, in a doua jumatate a anului a devenit operational si fondul de pensii facultative, care are aproximativ 6000 participanti si active de aproape 1 mil EUR”, ne-a explicat Mihai Ion.

Acesta sustine ca Raiffeisen Asset Management este liderul pietei investitiilor administrate din Romania in termeni de inovare si complexitate a gamei de produse, fiind singura societate prezenta pe toate segmentele pietei: fonduri deschise, fonduri inchise de investiti, portofolii individuale, fonduri de pensii facultative.

„Suntem primii care am orientat o parte din investitiile in actiuni pe pietele externe, primii care am lansat un fond cu capital protejat, primii si singurii care am lansat un fond monetar cu strategie de crestere a randamentului prin tranzactii pe piata valutara, primii si singurii dintre societatile de administrare care activeaza pe piata pensiilor facultative”, a conchis managerul.

Si cele doua fonduri administrate de Prime Asset Management au avut o evolutie buna, tinand cont de influenta nefasta a crizei financiare mondiale care au afectat si segmentul de asset management.

„VUAN-ul Prime Capital a avut o crestere constanta de la lansarea acestuia, iar pentru fondul de actiuni Prime Speed Capital avem un randament lunar pozitiv, ceea ce in conditiile actuale ale pietei de capital este o realizare deosebita”, ne-a expicat Cosmin Brendea.

Lansata in luna octombrie, compania Explore Asset Management a avut o evolutie buna in 2008.

„In cele doua luni de functionare efectiva a Explore Asset Management am totalizat circa 1 milion EUR in administrare prin intermediul conturilor individuale de investitii ale clientilor nostri”, sustine Cristian Tudorescu.

In ce priveste piata de asset management din tara noastra, directorul Explore considera ca, in conditiile in care in 2008 evolutia pietelor financiare a fost una adversa investitiilor, „putem considera la capitolul <<plusuri>> faptul ca nu am avut iesiri nete semnificative din asset management, ci mai mult o migrare a sumelor de pe instrumente de actiuni catre instrumente de dobanda”, a conchis acesta.