Variatia de 300% afisata de sistem este una nominala

Variatia de 300% afisata de sistem este una nominalaActiunile Bancii Transilvania au fost suspendate de la tranzactionare din 15 septembrie 2008 pentru operarea unei majorari de capital social si consolidarea valorii nominale, fiind astfel ocolite de scaderile agresive inregistrate in octombrie de Bursa.

Valoarea nominala a unei actiuni TLV s-a modificat de la 0,10 lei, la 1 leu/actiune, iar capitalul social a ajuns la aproape 1,06 miliarde lei.

Specialistii consultati de Wall-Street au explicat de ce variatia reala era negativa desi sistemul afisa o crestere cu peste 300%.

Astfel, in primul rand, variatia de peste 300% este o variatie nominala, calculata ca raport intre pretul de astazi (1,14 lei) si pretul de referinta, de 0,2620 lei (din 12 septembrie 2008).

“Insa, atunci cand avem de-a face cu operatiuni asupra capitalului social sau asupra valorii nominale, variatia nominala nu are nici o valoare. Asta deoarece actionarul nu resimte aceasta variatie, ci el resimte variatia reala”, a declarat, pentru Wall-Street, Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

“Ultimul pret de inchidere al TLV a fost 0,2620, in urma operatiunii de reverse split echivalentul matematic ar fi 2,62, dar pe sistemul bursei o asemenea corectie probabil ca trebuie sa fie direct raportata la pretul de inchidere anterior consolidari, asadar daca ultimul pret a fost 0.262 si acum este 1,14 deci sistemul afiseaza o crestere de 320%, dar in realitate la 1,14 de fapt s-a inregistrat o scadere de 58%”, a explicat Rares Sofariu, director de cercetare si dezvoltare la KD Capital Management.

Acesta a mai spus ca scaderea este resimtita de actionari in bani, cresterea reprezentand modificarea pretului raportat la ultima zi de tranzactionare.

Piata asimileaza titlurile TLV la un grad de risc ridicat

Piata asimileaza titlurile TLV la un grad de risc ridicatDeprecierea reala a actiunilor Bancii Transilvania de 58 de procente este mai mare decat scaderea indicelui BET in perioada 12 septembrie 2008 – 6 ianuarie 2009 (-38%), mai mare decat scaderea actiunilor BRD, de 45 de procente si comparabila cu deprecierea indicelui BET-FI in aceast interval (-56%).

“De aici putem trage concluzia ca piata asimileaza actiunile TLV la un grad de risc mai apropiat de cel al sectorului SIF decat in cel al BRD”, sustine Paul Brendea.

De exemplu, la Banca Transilvania, actionarul are de 10 ori mai putine actiuni decat inainte, e adevarat, la pretul de 1,14 lei (de 4,3 ori mai mare decat pretul de dinainte de consolidare).

“Astfel, averea lui de fapt a scazut cu 56,5% iar variatia reala este -57% (4,3 x 0,1 = 0,43; deci o scadere de 57%). La acelari raport ajungem si daca ajustam pretul de astazi prin aplicarea coeficientului de ajustare de 0,1. Obtinem un pret ajustat de 0,114 lei, pe care daca il impartim la 0,262 lei avem o scadere de aproximativ 57%”, explica Brendea.

In ceea ce priveste influenta asupra indicilor, discutia este controversata. Unii ar putea sa spuna ca ar fi fost mai corect ca actiunile TLV sa fie eliminate din indici in sedinta de astazi, pentru a nu produce denaturari.

“Banca Transilvania a pierdut ieri 57% din capitalizarea ei de la 12 septembrie, iar acest lucru e greu sa fie ignorat, practic se poate spune ca indicii au ajuns la valorile la care ar fi fost daca TLV nu era suspendat in toata aceasta perioada, iar acestea sunt valorile corecte. E adevarat ca pentru sedinta din 7 ianuarie scaderea de aproape 12%, de exemplu, inregistrata de indicele BET distorsioneaza situatia reala din piata. Dar cred ca aceasta este cea mai corecta abordare”, a mai spus analistul Prime Transaction.

Acesta a explicat si influenta evolutiei TLV asupra indicelui BET, din punct de vedere matematic.

Astfel, un indice se calculeaza in functie de pretul unui titlu, de numarul de actiuni emise de societate, de factorul de free-float si de coeficientul de corectie.

“Avand in vedere ca pretul titlurilor TLV s-a modificat artificial (dincolo de influenta fortelor pietei), Bursa a aplicat un coeficient de corectie diferit de 1 (care este valoarea obisnuita, in lipsa operatiunilor corporative), mai exact un factor de corectie de 0,1 corespunzator consolidarii de 10 ori a valorii nominale. Astfel, cresterea artificiala a cursului in piata a fost ponderata de o scadere artificiala a coeficientului de corectie. Ceea ce rezulta intr-o variatie reala de -57% pentru actiunile TLV (1,14 x 0,1 / 0,2620 x 1). Iar cum TLV are un factor de reprezentare de 0,17 in BET, rezulta ca impactul asupra indicelui BET se traduce printr-o scadere de 9,7% (cu atat ar fi scazut indicele daca in cosul sau s-ar fi aflat numai TLV)”, a mai spus acesta.

Indicele BET a pierdut 12,29 procente din cazua deprecierii TLV

Indicele BET a pierdut 12,29 procente din cazua deprecierii TLVIn sedinta de ieri, indicele BET a scazut cu 12,29%, pana la 2.741,46 puncte, in timp ce BET-C a coborat cu 11,41%.

In ciuda scaderii abrupte a indicelui BET, conducerea Bursei a hotarat ca sedinta de tranzactionare sa se desfasoare in mod normal, avand in vedere ca aceasta coborare este cauzata de volatilitatea ridicata a cotatiei actiunilor Bancii Transilvania.

Indicele BET-FI a pierdut 3,20% iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a coborat cu 17,84%. Indicele BET-XT a pierdut 10,18% iar BET-NG a coborat cu 1,83%.

Actiunile Banca Transilvania au atras cea mai mare lichiditate in sedinta de ieri, de 12,24 milioane lei, iar pretul lor a crescut cu 319,85%, in timp ce titlurile Petrom s-au depreciat cu 2,51%, pana la cotatia de 0,194 lei.

Actiunile Rompetrol Rafinare s-au scumpit cu 5,35%, pe o lichiditate de 974.100 lei, in vreme ce tranzactiile cu actiuni SIF Oltenia au insumat 829.800 lei, iar titlurile s-au depreciat cu 3,05%.

Pretul titlurilor SIF Moldova a coborat cu 5,04 iar actiunile SIF Transilvania au atras o lichiditate de 568.900 lei si s-au ieftinit cu 1,60%.

Pe piata obligatiunilor au fost transferate 800 de titluri, pentru suma totala de 666.600 lei. Cele mai importante tranzactii, care au insumat 657.000 lei, au fost realizate cu 694 de bonduri emise de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (IBRD09). Alte schimburi in valoare de numai 9.623 lei au avut fost efectuate cu obligatiuni Banca Comerciala Romana (BCR09).