1 / 5

Cele mai mari scaderi: BRK, IMP si TBM

Toate actiunile listate la categoria I a pietei reglementate a BVB au scazut semnificativ, desi cele mai multe au inregistrat rezultate financiare bune sau foarte bune pe parcursul anului. Media aritmetica a randamentelor totale ale actiunilor a fost de -72,63%, conform unei analize realizate de Intercapital Invest.

19 din cele 21 de companii de la aceasta categorie au adus randamente negative sub -50%, iar din acestea, pentru 11 companii, randamentul a fost peste -80%.

Cele mai scazute randamente au fost inregistrate de singura societate de brokeraj listata la BVB, Broker Cluj (BRK), dezvoltatorul imobiliar Impact Developer&Contractor (IMP) si constructorul de aeronave Turbomecanica (TBM).

TURBOMECANICA: -89,21%

Marcel Murgoci, director operatiuni in cadrul casei de brokeraj Estinvest, este de parere ca deprecierea actiunilor Turbomecanica s-a datorat presiunii la vanzarea a unor investitori si a lipsei de cumparatori.

Constructorul de aeronave Turbomecanica Bucuresti (TBM) a raportat pierderi de 20,18 milioane lei (5,54 milioane euro) in primele noua luni ale anului trecut, dupa ce in perioada similara din 2007 obtinuse profit.

Pierderile Turbomecanica vin pe fondul comprimarii la jumatate a cifrei de afaceri in intervalul ianuarie - septembrie 2008, pana la 33,36 milioane lei (9,16 milioane euro), dupa ce in primele noua luni de anul trecut afacerile companiei se ridicasera la 66,68 milioane lei.

IMPACT DEVELOPER&CONTRACTOR: -93,72%


Scaderea importanta a actiunilor Impact a fost cauzata de domeniul de activitate in care evolueaza, a declarat Rares Nilas, director al BT Securities, divizia de brokeraj a Bancii Transilvania.

Dezvoltatorul imobiliar Impact Developer & Contractor (IMP) a afisat pentru primele noua luni ale acestui an un profit net de 16,85 milioane lei (4,6 milioane euro), in crestere cu 12,8% fata de cel din perioada similara a anului trecut, pe fondul sporirii afacerilor cu 56,4%.

In ciuda profitului in crestere in primele noua luni, compania IMP a fost afectata de criza din constructii si de lipsa tranzactiilor in cursul anului trecut, explica Murgoci, ceea ce a impins randamentul titlurilor la -93,72%.

BROKER CLUJ: -92,25%


Reducerea rulajului zilnic de la Bursa din Bucuresti a afectat societatile de brokeraj si implicit a Broker Cluj.

“BRK a urmat trendul de pe piata de capital si a fost afectata de criza care a atins si piata de brokeraj. De asemenea, deprecierea actiunilor detinute in portofoliu au tras in jos randamentul oferit de titlurile Broker Cluj”, afirma reprezentantul Estinvest.

Societatea de servicii de investitii financiare (SSIF) Broker Cluj a fost trecuta in luna octombrie pe lista de monitorizare a Bursei de Valori Bucuresti dupa ce Consiliul Bursei a cerut institutiei sa refaca si sa retransmita situatiile lunare a activului net, calculat conform regulamentelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Desi BRK a sustinut ca in raportarile transmise BVB de la listare pana in prezent a calculat activul net prin metoda pretului mediu de achizitie, respectand un ordin al Ministerului de Finante, actiunile singurei case de brokeraj listata inca se afla pe lista de monitorizare.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri