Tendinta a inceput din S2 2008

Tendinta a inceput din S2 2008Dupa minimele inregistrate in luna octombrie a anului 2008, atinse pe fondul panicii investitorilor, cei ramasi in piata au devenit mult mai prudenti in ce actiuni isi plaseaza capitalul, ceea ce a reiesit din volumele extrem de reduse.

“In a doua jumatate a anului trecut, investitorii au realizat amploarea crizei financiare globale, cat si faptul ca influentele crizei vor afecta economia romaneasca si implicit companiilor locale”, a declarat, pentru Wall Street, Mirela Maxim, director sucursala Bucuresti Interdealer Capital Invest.

Pe langa prudenta excesiva a cumparatorilor, finalul anului 2008 a adus, prin preturile mici la care au ajuns actiunile, o disponibilizare scazuta a vanzatorilor.

“Volumele mici din ultimele luni ale anului trecut se pot explica prin faptul ca nu se mai cumparau actiuni, dar nici nu se vindeau. Au fost si perioade in care am vazut un spread mare la actiuni altadata lichide, cum sunt societatile de investitii financiare, ceea ce vine sa evidentieze si mai mult lentoarea din piata in acea perioada”, afirma Paul Brendea, analist financiar in cadrul casei de brokeraj Prime Transaction.

Scaderile din luna octombrie au micsorat considerabil valoarea portofoliilor multor investitori, care au preferat mai degraba sa uite de titlurile pe care le detin si sa astepte revenirea pietei, oricand va avea loc aceasta, decat sa marcheze pierderi de 60-70%, considera Marius Pandele, head of research la Vanguard.

“In prezent, exista practic doua categorii de investitori: unii care sunt siguri ca preturile actiunilor sunt mult prea jos fata de valoarea reala a emitentilor, ca vom fi loviti de criza doar intr-un mod marginal si ca pana la finalul anului 2009 pietele de capital internationale isi vor reveni, si unii care sunt siguri ca economia romaneasca se va prabusi, o parte din emitenti vor avea probleme mari, iar recesiunea globala va mai dura”, subliniaza Pandele.

Prudenta: cuvantul de ordine printre investitori

Prudenta: cuvantul de ordine printre investitori“Apetitul la risc al investitorilor va scadea, cu siguranta, in acest an. Este o tendinta care s-a manifestat deja prin scaderea numarului de investitori de pe piata de capital si prin majorarea celor care au ales depozitele bancare”, explica Marius Pandele (foto).

In conditiile in care dobanzile vor ramane ridicate, apetitul la risc este normal sa fie mai scazut, cu atat mai mult cu cat riscurile de pe piata de capital sunt mai ridicate decat in trecut, mai ales prin volatilitatea existenta si gradul mai mic de predictibilitate, continua el.

Investitorii in piata de capital romaneasca se vor multumi cu marje de profit mai mici, vor reactiona mai repede la scaderi, vor ezita sa intre la cumparare, lucruri normale, de altfel, dar care in nebunia anului 2007 pareau de neconceput, este de parere Paul Brendea.

“Principalele temeri ale investitorilor sunt legate de derapajul crizei financiare internationale si de gravitatea cu care va lovi eocnomia reala”, declara reprezentanta Interdealer. Un alt aspect care ingrijoreaza se leaga direct de incertitudinea care s-a instaurat o data cu noul Guvern de la care se asteapta politici clare si modalitati reale de iesire din criza.

Mirela Maxim crede ca investitorii vor fi extrem de atenti la stirile venite de pe principalele piete financiare, dar si la coerenta politicilor de guvernare implementate de noul Executiv.

Riscul nu poate fi inlaturat, dar poate fi administrat eficient

Riscul nu poate fi inlaturat, dar poate fi administrat eficientUn semn evident al faptului ca piata de capital romaneasca este considerata mult mai riscanta este numarul actual de investitori, reprezentanti doar de o jumatate din cei care activau la BVB la sfarsitului lui 2007.

“Acum chiar si viitorii investitori sau cei care nu au suferit in urma crizei vor fi mai precauti, insa trebuie sa inteleaga ca nu este neaparat riscant simplul fapt de a investi la bursa, ci modul in care investesti si dezinvestesti, in ce investesti, cat de bine e structurat portofoliul si alte asemenea aspecte”, afirma Paul Brendea.

Trebuie sa se inteleaga ca indiferent cat de atent sau de bine informat ar fi un investitor, riscul nu poate fi eliminat in totalitate, secretul succesului unei investitii financiare este sa intelegi pericolele pe care ti le asumi in calitatea ta de investitor si sa le administrezi, explica Maxim.

“Cred ca perioada investitiilor de tipul «cumparam la orice pret si nu vindem pentru ca oricum actiunile vor creste» fara a-ti construi o strategie de investitie si fara a lua in calcul riscul aferent acestor detineri a trecut”, subliniaza reprezentanta Interdealer.

Investitorii vor fi mai constienti de aceste riscuri decat erau la inceput cei care au intrat in piata in perioada 2004-2007, dar, cum s-a demonstrat, gradul de constientizare al unor asemenea pericole scade cu timpul, iar dupa cativa ani vom avea din noi investitori care vor cauta la bursa profituri mari si sigure, considera Pandele.

Chiar si cei care au trecut prin recesiunea de la sfarsitul anilor 90 au uitat de perioada extrem de proasta prin care a trecut bursa, au inceput sa se integreze in curentul general care sustinea inainte de 2008 ca indicii vor creste inca mult timp.

“La urma urmei, daca au uitat expertii de la Bear Stearns, Merrill Lynch si Lehman Brothers ca investitiile bursiere presupun anumite riscuri, de ce nu ar uita si investitorii de la BVB?”, concluzioneaza analistul Vanguard.