Confident Invest: Vom mai rezista probabil un an, pe buget deficitar

Confident Invest: Vom mai rezista probabil un an, pe buget deficitarScaderea dramatica a rulajelor Bursei de Valori Bucuresti a afectat cea mai mare parte a SSIF-urilor, in special pe cele independente, care nu beneficiaza de sustinerea unui grup financiar.

Confident Invest este institutia Financiara a Grupului Industrial Electromontaj, orientandu-se preponderent catre micii actionari si potentiali clienti cu portofolii sub 100.000 euro.

Astfel, situatia SSIF-ului nu este tocmai buna, fiind inchise o parte din agentii inca de la finalul anului trecut.

Nicolae Ghergus (foto), directorul Confident, a declarat, pentru Wall-Street, ca s-au luat deja masuri pentru contracararea efectelor crizei de lichiditati, dar efectul diminuarii rulajelor a fost dezastruos.

”Masuri de diminuare a retelei, prin eliminarea punctelor de lucru neprofitabile, am luat deja, e adevarat putin mai tarziu decat trebuia, astfel de masuri avand mereu o marja de intarziere. Efectul scaderii volumului pietei a fost dezastruos, veniturile SSIF in anul 2007 au scazut cu 70-80%, proportional cu scaderile indicilor, am incheiat anul trecut cu o pierdere suportabila, in contextul in care ne-am continuat ritmul de crestere a cotei de piata. Prin masurile luate, vom mai putea rezista probabil inca un an, pe buget deficitar”, a declarat acesta.

In opinia sa, problema majora din acest moment este ca nu se intrevede inca nicio perspectiva la nivel national.

“Degeaba imi creste cota de piata, daca piata are valori derizorii, nu ma incalzeste cu nimic ca <<mor>> altii inaintea mea, daca aceeasi soarta ma asteapta si pe mine in cazul unei crize care se va intinde si pe parcursul anului 2010”, a mai spus Ghergus.

Efectele obiectului unic de activitate a companiei de brokeraj sunt devastatoare.
“Singurele cai de iesire din aceasta capcana sunt programul de acces pentru pietele internationale initiat de entitatile pietei de capital, prin crearea unui <<introducing broker>> la nivelul Grupului BVB sau Asociatiei Brokerilor si initierea unui program care sa se concretizeze in emisiuni de instrumente cu venit fix de tipul obligatiunilor, prin care sa ne diversificam oferta de instrumente financiare pentru investitorii cu apetit mai scazut de risc”, a conchis managerul Confident Invest.

Vanguard: Controlam cu mare atentie costurile proiectelor

Vanguard: Controlam cu mare atentie costurile proiectelorScaderea lichiditatii la BVB afecteaza toate firmele de brokeraj, in mauri diferite, direct proportionale cu dependenta de business-ul oferit de Bursa.

“ Chiar daca in 2008 cota de piata a Vanguard (in functie de valoare totala a tranzactiilor) a crescut procentual cu 32%, in termeni absoluti valoarea totala tranzactionata prin Vanguard pe BVB s-a redus cu 39%. Evident ca veniturile din tranzactii BVB au fost in scadere. Din pacate, 2009 nu pare sa vina cu schimbari favorabile majore in termeni de lichiditate”, a declarat, pentru Wall-Street, Mihaela Biciu, CEO Vanguard (foto).

Acesta ne-a explicat ca, din fericire, tranzactiile pe pietele externe au redus din dependenta de BVB a firmei Vanguard, desi probabil ca efectele crizei se vor resimti si in sumele rulate pe aceste piete.

Masurile luate sau programate in acest moment vizeaza in primul rand cresterea eficientei eforturilor la nivelul companiei.

“Nu <<facem economii oricat ne-ar costa asta>>, ci controlam cu mare atentie costurile la proiectele care nu-si confirma viabilitatea in timp, iar la unele dintre acestea renuntam. Continuam insa investitiile in tehnologie si in performanta platformelor oferite clientilor. Desi avem un buget aprobat pentru 2009, situatia speciala a pietei de capital ne face sa monitorizam veniturile si cheltuielile luna de luna si, la nevoie, sa ajustam cu o frecventa trimestriala bugetul si masurile luate”, a mai spus Biciu.

Managerul Vanguard nu este foarte optimist in ce priveste anul acesta, care nu va fi usor pentru niciun participant la piata.

“Sa ne gandim numai ca BVB estima in bugetul sau o valoare medie zilnica de tranzactionare de 5 mil. EUR (la un curs de schimb sub cursul actual), ceea ce ar presupune, la un comision mediu la nivelul pietei de 0,6%, 60.000 EUR comisioane zilnice. (Valoarea zilnica estimata de BVB trebuie dublata in calcule, pentru a lua si vanzarile si cumpararile in considerare). Ar fi 60.000 EUR comisioane zilnice din tranzactii la BVB alocate la 70 participanti, din care primii 25 fac cca 80% din tranzactii (la nivelul anului 2008)”, a explicat acesta.

Astfel, chiar daca nivelul comisioanelor incasate nu urmeaza intocmai valoarea tranzactiilor efectuate, tot nu e loc pentru toti, a conchis Mihaela Biciu.

Intercapital: Un element important al strategiei a fost diversificarea structurii clientilor

Intercapital: Un element important al strategiei a fost diversificarea structurii clientilorToti participantii pe piata de capital sunt afectati de scaderea accentuata a preturilor si lichiditatii: investitori, brokeri, emitenti sau institutii ale pietei de capital. Deoarece contextual nefavorabil este mai degraba un factor extern, ce nu poate fi controlat, diferenta este facuta de strategiile adoptate de fiecare companie.

“Noi la Intercapital Invest am incheiat anul trecut pe pozitia de cea mai mare companie independenta de brokeraj din Romania, dupa valoarea tranzactiilor intermediate la BVB; tot in 2008 am inregistrat o scadere a valorii tranzactiilor cu actiuni de numai 17%, in conditiile in care valoarea totala la BVB a scazut cu 53%”, a declarat, pentru Wall-Street, Razvan Pasol, managerul Intercapital Invest (foto).

Acesta a mai explicat ca performantele mentionate au fost posibile pentru ca s-au pregatit din timp pentru atenuarea efectelor crizei.

“Un element important al strategiei noastre a fost diversificarea structurii clientilor. Astfel, ne bazam pe un segment solid de clienti institutionali (anul trecut am intermediat si tranzactiile cu valoarea cea mai mare din piata – ma refer la tranzactiile cu actiuni PCL din iunie), dar si pe o baza extinsa de clienti de retail”, a explicat Pasol.

Alte masuri adoptate in trecut, si care se dovedesc a avea un impact pozitiv in prezent, sunt reprezentate de promovarea si intarirea imaginii companiei, capitalizarea companiei prin atragerea unui actionar majoritar solid – Fondul Romano-American pentru Investitii si prin derularea unor operatiuni succesive de majorare a capitalului social, ne-a mai spus managerul.

In ce priveste alte masuri de crestere a eficientei activitatii, Intercapital a recurs la ajustarea si monitorizarea continua a costurilor si diversificarea structurii de venituri. “Suntem una din companiile cele mai active atat pe segmentul obligatiunilor, cat si pe cel al derivatelor la BMFMS, am intermediat sau am participat la unele dintre cele mai mari oferte publice de pe piata. De asemenea, avem in vedere lansarea mai multor proiecte noi in 2009 – este vorba de proiecte adaptate situatiei actuale de pe piata”, a declarat managerul.

Acesta este de parere ca anul care tocmai a inceput va fi un an hotarator pentru segmentul companiilor de brokeraj.

“Companiile care nu s-au pregatit din timp si nu se bazeaza pe argumente solide si pe avantaje competitive vor fi afectate intr-o masura mai mare. Ma astept la o reducere a numarului de companii care activeaza pe piata, insa ramane de vazut cat de mare va fi aceasta. Totul depinde de evolutia pietei”, concluzioneaza Pasol.

KD Capital Management: Una din solutiile SSIF-urilor independente este fuziunea

KD Capital Management: Una din solutiile SSIF-urilor independente este fuziuneaSilviu Enache (foto), managerul KD Capital Management, sustine ideea ca una din cele mai mari probleme ale SSIF-urilor este nivelul actual al rulajelor pietei de capital.

“Aceasta reducere a valorilor de tranzactionare afecteaza seminificativ veniturile intermediarilor din piata romaneasca si cu siguranta si al specialistilor din piata”, a declarat Enache.

Ca masuri pentru contracararea efectelor reducerii lichiditatii de la Bursa, Enache sustine ca vizeaza reducerea cheltuielilor, inghetarea planurilor de dezvoltare, identificarea de noi surse de venituri, precum consultanta.

Anul 2009 va fi un an de cumpana pentru actorii pietei de capital, fiind foarte posibil sa asistam la o rearanjare a jucatorilor din acest segment.

“Cele mai expuse sunt societatile de brokeraj independente, una dintre solutiile acestora de trecere peste perioada de criza este fuziunea”, considera Silviu Enache.