Succesul listarilor din 2008 a fost conditionat de criza financiara

Succesul listarilor din 2008 a fost conditionat de criza financiaraOrice emitent nou listat are un aport semnficativ la cresterea numarului de investitori, a capitalizarii, a volumului de actiuni si a valorii totale tranzactionate.

“In Romania, aportul noilor companii listate a fost unul progresiv, insa nu suficient pentru a aduce piata de capital la dimensiuni comparabile tarilor din regiune. Raportat la Produsul Intern Brut, Romania prezinta una dintre cele mai mici capitalizari printre tarile europene”, explica Andreea Gheorghe, directorul departamenului de analiza al Intercapital Invest.

Sfarsitul lui 2007 si inceputul anului trecut a venit cu oferta de listare a companiei Transgaz, ce a avut un success de proportii, fiind suprasubscrisa de 28 de ori. IPO-urile de anul trecut nu au avut insa acelasi succes.

“Noile companii care au urmat la bursa dupa Transgaz insa, si care sperau ca vor cunoaste reusite asemanatoare, au intampinat greutati atat in privinta procesului initial de subscriere, cat si dupa listare, toate companiile listate dupa Transgaz cunoscand deprecieri la bursa comparativ cu pretul din oferta. Practic, in nici o zi de tranzactionare acestea nu au fost pe plus fata de preturile de vanzare din oferte”, a mai explicat aceasta, intr-un raport de analiza.

Cauzele principale au fost inrautatirea perspectivelor contextului intern si scaderea puternica a indicilor romanesti. “Aceste evenimente au avut loc intr-un moment inoportun pentru piata de capital, moment in care bursa incepea sa fie o cunoscuta in randul a tot mai multe companii si catre posibili investitori in general”, a mai spus Andreea Gheorghe.

Bilantul listarilor la BVB in 2008

Anul trecut, capitalizarea a 11 emitenti reprezenta peste jumatate din total

Anul trecut, capitalizarea a 11 emitenti reprezenta peste jumatate din totalCapitalizarea companiilor noi listate in perioada 2005—2008 a ajuns la 50,18% in totalul capitalizarii pietei reglementate a BVB.

“Exceptand capitalizarea Erste Bank procentul este de 5,47%. In anul 2006 si 2007, ponderile erau de 4,09% si respectiv de 4,70%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile noilor emitenti, a fost in anul 2008 de 11,16% din totalul tranzactiilor, de la 6,87% in anul 2007”, informeaza seful departamenului de analiza al Intercapital.

Din 2005 pana acum au fost listati 11 emitenti: Alumil, Broker Cluj, Flamingo, Vrancart, Transelectrica, Transgaz, Casa de Bucovina, Contor Group, STK Emergent, Teraplast si Erste Bank.

Anul trecut, cei acesti emitenti listati in ultimii ani au avut tranzactii totale de aproximativ un miliard de lei, reprezentand circa 7 procente din totalul tranzactiilor la BVB.

“Listarea unei companii la cota Bursei este intotdeauna binevenita, pentru ca foloseste pietei, creste capitalizarea si volumul tranzactiilor. Cei 11 emitenti listati in ultimii trei ani cu contribuit, cu siguranta, la diversificarea portofoliilor investitorilor cat si la o marire a capitalizarii Bursei de Valori Bucuresti”, a declarat, pentru Wall-Street, Marcel Murgoci, director de operatiuni la Estinvest Focsani.

In portofoliul statului exista in continuare societati ce ar putea fi listate si care ar putea sa ajute la dezvoltarea pietei de capital.

”Este vorba de Romtelecom, SN de Radiocomunicatii, Nuclearelectrica, Romgaz, Hidroelectrica, Aeroportul Henri Coanda, Fondul Proprietatea, Distrigaz Nord si Sud, etc. Oferte publice initiale pentru astfel companii ar avea din nou un efect de promovare al bursei si de atragere a companiilor private catre aceasta. Aceste lucruri insa se vor lasa asteptate pana la reluarea unui trend de crestere la bursa si pana la imbunatatirea mediului macroeconomic”, a mai spus Andreea Gheorghe.

Criza financiara amana eventualele listari din acest an

Criza financiara amana eventualele listari din acest anLa sfarsitul lui 2007, toti analistii prognozau ca 2008 va fi anul ofertelor publice la BVB, pe principiul ca modelul de success al Transgaz va insipra alti manageri si ii va determina sa aleaga finantarea prin piata de capital.

In plus, au fost anuntate zeci de oferte, atat companii de stat, cat si private. Dintre acestea cinci s-au materializat, fara ca vreuna sa aiba un succes rasunator.

Avand in vedere contextul de pietei, este greu de crezut ca in anul 2009 vom avea oferte publice initiale la bursa.

"Dupa calmarea pietelor insa cred ca exista loc de noi listari si e posibil sa vedem o disponibilitatea mai mare din partea companiilor private, mai ales de la cele care s-au confruntat in perioada acestei crize cu probleme de finantare. Totusi, lucrurile se vor intampla treptat si va exista o perioada de tatonari din partea participantilor pe piata de capital. Listarea unor noi companii de stat ar accelera lucrurile", este de parere Andreea Gheorghe.

“De obicei, pe o piata in scadere, miscarile de listare sunt amanate pentru ca nu este un moment potrivit, investitorii nu mai au aceeasi aversiune fata de risc si poate nu mai au nici bani sa participle la subscriere. Asadar, multi potentiali emitenti si-au amanat listarea atat din cauza conjuncturii internationale nefavorabile, dar si din cauza situatiei interne, in functie de cat de afectata a fost de criza financiara”, a mai explicat Murgoci.

In ultimele cateva luni insa nici o companie nu si-a mai anuntat intentia de a se lista, fiind descurajate de ultimele evenimente de pe piata de capital.

Unde sunt IPO-urile anuntate pentru 2008?

Pietele de capital mai mature nu au intampinat acelasi probleme, aici, chiar daca in scadere, derulandu-se un numar de oferte publice initiale corespunzator.

Astfel, Bursa din Varsovia a atras pe piata principala 33 de noi emitenti si 61 pe platforma alternativa NewConnect, pe tot parcursul anului trecut.

In perioada ianuarie-noiembrie 2008, Bursa din Londra (LSE) a primit 72 de noi emitenti, urmata de Euronext, cu 21 de societati noi. Bursa suedeza, OMX Nordic Exchange, a inregistrat in primele 11 luni ale anului trecut 18 oferte publice initiale.


Cititi mai multe despre topul burselor europene in functie de ofertele de listare