Piata de capital are nevoie de lichiditate si stimulente fiscale

Piata de capital are nevoie de lichiditate si stimulente fiscaleAflat intr-o postura diferita, fostul numarul unu de la BVB transmite o doza mai mare de relaxare in discutiile despre fenomenul bursier, singurul domeniu despre care vrea sa comenteze, inainte de a prelua oficial jobul de bancher la una dintre cele mai active banci de pe piata romaneasca.

Criza financiara mondiala afecteaza serios toate pietele financiare, iar Bursa din Bucuresti nu face o exceptie. Intr-un interviu acordat Wall-Street, Stere Farmache dezvolta strategia Bursei de la Bucuresti in 2009, totul in contextul crizei financiare.

Dincolo de masurile de reglementare, piata de capital are nevoie in aceasta perioada mai ales de o sustinere din partea guvernantilor, Stere Farmache subliniind ca promisiunile executivului s-au materializat foarte rar in ultimii ani.

“Cred ca piata de capital nu a dus niciodata lipsa de proiecte si promisiuni din partea guvernului, dar in practica foarte putine s-au materializat. Una din initiative ar fi programul O piata de capital puternica, ce incepuse sa dea roade, dar acum e blocat de conditiile pietei”, a declarat Farmache.

Dincole de imbunatatirea modului si a costurilor de operare, BVB are nevoie de noi produse, de noi companii cu un free-float semnificativ.

“Vrem sau nu, aici este batalia. Sunt sigur ca daca Bursa ar fi fost mai bine echipata, cu companii puternice, care ar fi atras o baza mai mare de investitori institutionali, cu viziune pe termen mediu si lung, vulnerabilitatea acesteia in fata crizei ar fi fost mult mai limitata”.

In opinia sa, Guvernul ar trebui sa constientizeze ca piata de capital poate fi o institutie cu rolul de a pune in miscare mecanisme alternative de finantare pentru companiile comerciale care ce doresc sa aiba acces la resurse pentru nevoile lor de finantare.

“Una dintre parghii ar fi sa acorde stimulente fiscale companiilor cu probleme de finantare prin emisiuni de instrumente financiare si cred ca in acel moment, firmele vor avea mai mult curaj sa le foloseasca. Ma refer la o reducere a impozitului pe profit pentru companiile care se listeaza, care sa stimuleze actiunea de finantare prin bursa”, a explicat Farmache.

La nivelul investitorilor, in conditiile actuale ale pietei, veniturile obtinute de stat din impozitarea castigurilor aferente tranzactiilor bursiere sunt neglijabile. “Prin urmare, extinderea stimulentelor fiscale pentru investitorii pe piata de capital ar putea sprijini reluarea investitiilor”, spune presedintele BVB.

In plus, crede Farmache, armonizarea indicatorilor macroeconomici si readucerea lor pe un palier de evolutie adecvat reprezinta premise ce ar da stabilitate pietei financiare in ansamblul sau.

“Astfel, as imparti aceste actiuni ale autoritatilor in doua categorii: masuri ce se adreseaza direct actorilor pietei de capital si masuri care sa tina sub control indicatorii macroeconomici, ce influenteaza direct evolutia bursei”, explica Stere Farmache.

Bursa vizeaza in 2009 proiecte care sa pluseze lichiditate

Bursa vizeaza in 2009 proiecte care sa pluseze lichiditatePietele bursiere traverseaza acum poate cea mai dificila si complicata perioada, in care investitorii au nevoie de produse si elemente variate ce pot oferi diversitate in procesul investitional.

“In aceste momente, investitorii actioneaza nu numai din perspectiva stricta a relatiei cu bursa, dar si in contextul mai larg al evolutiei economiei in ansamblul sau. Semnalele scaderii PIB, volatilitatea ridicata a cursului de schimb, temeri legate de evolutii inflationiste, intrarea in recesiune a unor economii dezvoltate sunt doar cativa factori care induc prudenta maxima in randul investitorilor”, a declarat Stere Farmache.

Una dintre solutiile oricand binevenite pe bursa romaneasca ar fi atragerea de noi emitenti atractivi, un proces destul de dificil in contextul actual. “Este perioada in care Bursa are mari dificultati sa convinga emitentii sa se listeze, urmare a cererii reduse pentru instrumente financiare si sunt putini cei care isi asuma acest risc”, spune presedintele institutiei.

Farmache este de parere ca, lasand la o parte conditiile nefavorabile, bursa trebuie sa intrevada si oportunitati. “Nu ne demobilizam, ci vom aloca resursele pentru proiecte viabile”.

Unul dintre acestea reprezinta crearea unei platforme de tranzactionare regionala, Multilateral Trading Facility (MTF).

MTF reprezinta sisteme alternative de tranzactionare, care asigura infrastructura necesara pe care activeaza investitori si firme de investitii care doresc sa tranzactioneze instrumente financiare cu costuri de operare si viteza de executie ridicate. In Europa sunt deja active cateva sisteme de acest gen, precum Chi-X, Turquoise sau NASDAQ OMX Europe.

“Am intiat acest proiect si am inceput constructia acestuia inca de anul trecut impreuna cu Depozitarul Central, care va asigura operatiunile post-tranzactionare. Este un proiect care poate sa aduca un suflu nou in piata prin diversificare oportunitatilor de investitii si sa regenereze entuziasmul de care au nevoie investitorii si intermediarii”, explica Farmache.

De asemenea, presedintele BVB crede ca, mai ales in aceasta perioada, instrumentele cu venit fix se potrivesc investitorilor cu aversiune mai mare la risc.

“Aceste produse sunt recunoscute ca instrumente care asigura refugii in perioada de criza, iar obligatiunile si titlurile de stat tranzactionate la BVB indica un apetit ridicat al investitorilor pentru acestea. Cred ca intermediarii ar trebui sa isi concentreze eforturile si sa acorde asistenta companiilor care cauta surse de finantare. Obligatiunile corporative pot reprezenta o solutie in aceasta perioada”, a spus acesta.

Potrivit lui Farmache, Bursa de la Bucuresti va continua procesul de dezvoltare a infrastructurii tehnologice si a mecanismelor de operare.

“Perioada de criza a scos in evidenta faptul ca anumiti parametri operationali trebuie readaptati. Astfel am adus unele imbunatatiri la limitele de tranzactionare, marindu-le pana la 40%. Urmeaza sa le implementam curand”.

De asemenea, introducerea tranzactiilor Over The Counter (OTC) in sistemul Bursei si al Depozitarului Central reprezinta un alt proiect important la nivelul Grupului BVB pentru 2009.

Tranzactionarea over-the-counter este o practica comuna pe pietele internationale, unde marii investitori institutionali negociaza tranzactionarea de pachete de actiuni in afara bursei. Depozitarul Central a definitivat operatiunile care permit decontarea tranzactiilor
de tip OTC, acestea devenind operationale in urmatoarele luni.

“Nu sunt neaparat masuri anti-criza, ci proiecte care vor atrage lichiditate, mai ales ca scaderea generala a preturilor a generat si reducerea lichiditatii”, a mai spus Farmache.

In plus, Bursa vizeaza in acest an dezvoltarea unor servicii care sa creasca accesibilitatea investitorilor la BVB, prin proiecte de natura informatica.

Criza va reforma modul de operare a economiei de piata

Criza va reforma modul de operare a economiei de piataIstoria financiara ne-a demonstrat ca fiecare criza a avut drept consecinta regandirea unor reguli si mecanisme de functionare ale economiei.

Avand experienta clipelor dificile prin care a trecut in 1997-1998, cand Bursa a suferit o cadere dramatica, pe fondul crizei din Asia si Rusia, Farmache este convins ca si dupa criza din prezent, chiar in timpul desfasurarii ei, vor aparea personalitati si institutii cu responsabilitati in cadrul pietelor financiare care vor identifica slabiciunile sistemului.

“Cred ca se va revizita modul de operare si de supraveghere a functionarii pietelor si a economiei de piata in sens larg. Observam deja interventia autoritatilor prin masuri de sprijinire a sectoarelor economice afectate si pe cale de consecinta vom asista la aparitia de noi reguli si atributii ale institutiilor cu rol in reglementarea si supravegherea pietelor. Regulile capitalismului se vor rescrie”, sustine Farmache.

El a mai spus ca avem de-a face cu o interventie a guvernelor pentru ca responsabilitatile sociale ale autoritatilor sunt mai mari si mai apasatoare decat erau in 1929.

“Anul 2009 va sugera clar directia in care se va misca economia. Se vor cuantifica multe din efectele acestei crize, vom vedea cine va supravietui, la ce niveluri vom avea falimente si cate companii vor gasi alte forme de reorganizare”, a declarat presedintele bursei din Bucuresti.

Acesta vede un aspect pozitiv in faptul ca sectorul privat incepe sa fie dominant, iar managerii si antreprenorii sunt mai flexibili si mai capabili sa se adapteze la noile conditii.

“Acesta poate fi unul din elementele care ar putea sa atenueze efectele crizei, pentru ca daca majoritatea companiilor ar fi fost de stat, ar fi fost mai greu pentru acestea sa capteze si sa reactioneze tendintelor momentului”, considera Farmache.

Trebuie sa recunoastem rolul bursei de a anticipa evolutiile economiei

“Desi piata de capital romaneasca nu a atins inca nivelul de maturitate al pietelor dezvoltate, ultimul an a pus in evident meritul sau de a anticipa evolutii negative din zona financiara si din economie, cu care ne confruntam in prezent”, a declarat Stere Farmache.

La primele semne ale crizei creditelor ipotecare din America, in iulie 2007, bursele au fost primele care au reactionat. A urmat o perioada de expectatie pana la sfarsitul anului 2007, unde se intrezareau incertitudinile si starea de asteptare a investitorilor, chiar daca vestile negative nu erau clar conturate. Din prima parte a anului trecut si pana in prezent, scaderile au continuat si s-au generalizat.

“Evident ca bursa va juca acest rol de anticipare si cand pietele isi vor reveni. E greu de spus cand va fi acest moment, trebuie sa urmarim cu atentie evolutiile si sa facem distinctia intre cresterile nesustenabile si cele care ar marca o intoarcere de trend”, a mai spus acesta.

Varful crizei, daca a fost sau nu, e greu de detectat. Dar in fiecare zi ne convingem ca vestile proaste continua sa apara din partea unor jucatori importanti.

”Conceptia generala este ca atunci cand valul de stiri negative se va opri, vom trece din zona de perceptie negativa in cea neutra si apoi va reveni optimismul. Daca la inceput foarte putini indrazneau sa compare criza de acum cu cea din anii 1929-1933, acum sunt foarte multi care chiar o considera de o intensitate mult mai mare. Lucrurile sunt diferite, pietele de acum sunt mai bine pozitionate cu banci centrale si institutii de supraveghere, care pot juca un rol pozitiv in administrarea crizei, dar in final o tendinta economica cu cauze profunde este greu de tinut in frau cu mijloace administrative”, comenteaza Farmache.

Vom asista la o reorganizare a actorilor pietei de capital

Vom asista la o reorganizare a actorilor pietei de capitalScaderea dramatica a lichiditatii a determinat diminuarea rulajelor intermediarilor, mai ales a celor care sunt orientate pe retail, neavand sustinerea unui grup si alte linii de business generatoare de profit.

“Cred ca scaderea drastica a veniturilor afecteaza si activitatea SSIF-urilor, care si-au vazut resursele diminuate drastic, mai ales daca facem o comparatie cu anul 2007, cand lichiditatea zilnica era de peste 20 milioane de euro, aproximativ de 4 ori mai mult decat acum”, sustine Stere Farmache.

Acesta este de parere ca se vor produce transformari importante la nivelul intermediarilor. “Ma astept inclusiv la fuziuni. Sa nu uitam ca inainte de anul 1998 in piata erau peste 200 de SVM-uri, piata s-a corectat si cei mai capabili sa se adapteze la conditiile pietei au rezistat”.

Acum asistam la al doilea moment de acest gen. “SSIF-urile isi revad business-ul si modul de operare, vor recurge cu siguranta la fuziuni, fiind posibil chiar ca unele sa inceteze activitatea. Poate ca ideea de a conserva afacerea intermediarilor pe o perioada de timp ar trebui analizata de CNVM, urmand ca intermediarii sa-si reia activitatea cand conditiile din piata se vor imbunatati”, a conchis presedintele BVB.