1 / 6

Piata de capital are nevoie de lichiditate si stimulente fiscale

Aflat intr-o postura diferita, fostul numarul unu de la BVB transmite o doza mai mare de relaxare in discutiile despre fenomenul bursier, singurul domeniu despre care vrea sa comenteze, inainte de a prelua oficial jobul de bancher la una dintre cele mai active banci de pe piata romaneasca.

Criza financiara mondiala afecteaza serios toate pietele financiare, iar Bursa din Bucuresti nu face o exceptie. Intr-un interviu acordat Wall-Street, Stere Farmache dezvolta strategia Bursei de la Bucuresti in 2009, totul in contextul crizei financiare.

Dincolo de masurile de reglementare, piata de capital are nevoie in aceasta perioada mai ales de o sustinere din partea guvernantilor, Stere Farmache subliniind ca promisiunile executivului s-au materializat foarte rar in ultimii ani.

“Cred ca piata de capital nu a dus niciodata lipsa de proiecte si promisiuni din partea guvernului, dar in practica foarte putine s-au materializat. Una din initiative ar fi programul O piata de capital puternica, ce incepuse sa dea roade, dar acum e blocat de conditiile pietei”, a declarat Farmache.

Dincole de imbunatatirea modului si a costurilor de operare, BVB are nevoie de noi produse, de noi companii cu un free-float semnificativ.

“Vrem sau nu, aici este batalia. Sunt sigur ca daca Bursa ar fi fost mai bine echipata, cu companii puternice, care ar fi atras o baza mai mare de investitori institutionali, cu viziune pe termen mediu si lung, vulnerabilitatea acesteia in fata crizei ar fi fost mult mai limitata”.

In opinia sa, Guvernul ar trebui sa constientizeze ca piata de capital poate fi o institutie cu rolul de a pune in miscare mecanisme alternative de finantare pentru companiile comerciale care ce doresc sa aiba acces la resurse pentru nevoile lor de finantare.

“Una dintre parghii ar fi sa acorde stimulente fiscale companiilor cu probleme de finantare prin emisiuni de instrumente financiare si cred ca in acel moment, firmele vor avea mai mult curaj sa le foloseasca. Ma refer la o reducere a impozitului pe profit pentru companiile care se listeaza, care sa stimuleze actiunea de finantare prin bursa”, a explicat Farmache.

La nivelul investitorilor, in conditiile actuale ale pietei, veniturile obtinute de stat din impozitarea castigurilor aferente tranzactiilor bursiere sunt neglijabile. “Prin urmare, extinderea stimulentelor fiscale pentru investitorii pe piata de capital ar putea sprijini reluarea investitiilor”, spune presedintele BVB.

In plus, crede Farmache, armonizarea indicatorilor macroeconomici si readucerea lor pe un palier de evolutie adecvat reprezinta premise ce ar da stabilitate pietei financiare in ansamblul sau.

“Astfel, as imparti aceste actiuni ale autoritatilor in doua categorii: masuri ce se adreseaza direct actorilor pietei de capital si masuri care sa tina sub control indicatorii macroeconomici, ce influenteaza direct evolutia bursei”, explica Stere Farmache.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri