Actiunile BRK au recuperat din pierderi dupa suspendare

Actiunile BRK au recuperat din pierderi dupa suspendare“Stie cineva ce se intampla la Broker SA, sucursala Deva? Ieri (marti, n.r.), la sediul firmei era politia economica si ziceau ca firma e in cercetare si ca personalul angajat nu coopereaza. O multime de bani, si vorbesc aici de sute de miliarde, a disparut, se spune ca clientii nu sunt inregistrati niciunde, ca au incheiat contract si au dat banii spre administrare. Clientii nu mai au de unde sa-si ridice portofoliile - sa vada daca mai exista ceva bani”. Asa suna un comentariu postat ieri dimineata inainte de inceperea sedintei de tranzactionare pe unul din forumurile dedicate investitorilor la bursa.

Acesta a fost unul din zvonurile care au dat nastere unei scaderi foarte puternice a cotatiei singurei case de brokeraj listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

In jurul orei 14:00, in cadrul sedintei de ieri, BRK a fost suspendata de la tranzactionare, titlurile inregistrand la acel moment pierderi de peste 14%.

“De-a lungul timpului au existat mai multe zvonuri despre nereguli ale anumitor agentii Broker Cluj, dar nu stiu cat sunt de reale. Oricum, s-a vazut si astazi (ieri, n.r.) ca zvonistica circula foarte repede si are efect in piata”, a declarat, pentru Wall Street, Adrian Simionescu, directorul Vienna Investment Trust.

Dupa reintrarea la tranzactionare, Bid-ul si Ask-ul acestor actiuni, din primele 30 de minute, indicau o crestere de circa 2-3% fata de pretul de la suspendare. La finalul sedintei, cotatia finala era de 0,0840 lei/unitate, in scadere cu 12,04%.

Paul Brendea, analist financiar la Prime Transaction, afirma ca este greu de explicat ce se afla in spatele gandirii investitorilor care au cumparat. “Probabil, au fost actionari mai mari care nu s-au speriat de acest anunt, toata lumea se asteapta ca actiunile BRK sa ramana fara Bid”, continua el.

CNVM: Nu Broker Cluj a scos la iveala problemele de la Deva, ci o ancheta proprie

CNVM: Nu Broker Cluj a scos la iveala problemele de la Deva, ci o ancheta proprieComisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a declarat printr-un comunicat ulterior celui remis de Broker ca societatea de brokeraj nu a adus la cunostinta deficientele activitatii personalului angajat al sucursalei Deva, ci acestea au fost descoperire ca urmare a unei anchete proprii. Rezultatele investigatiei au fost transmise si Inspectoratului General al Politiei Romane si Agentiei Nationale de Administratie Fiscala – Garda Financiara.

“Ca urmare a anchetei, s-a decis suspendarea pe o perioada de 45 de zile a autorizatiei de functionare a sediului secundar al BRK si amendarea cu 10.000 lei a brokerului Adriana Constantin, retragerea autorizatiei de ASIF a acesteia si interzicerea pentru o perioada de 5 ani a desfasurarii acestei activitati”, se arata in comunicatul arbitrului pietei de capital.

Totodata, pana la expirarea perioadei de suspendare a autorizatiei de functionare a sediului secundar din Deva, Broker Cluj are obligatia de a prezenta CNVM-ului situatia fidela si corecta a clientilor sucursalei Deva, precum si a conturilor de valori mobiliare si numerar ale respectivilor clienti, situatie asumata de catre reprezentantii legali ai societatii.


Comisia a suspendat sucursalele din Deva si Satu Mare

Prunea: Frauda ar putea fi de cateva zeci de miliarde de lei vechi

Prunea: Frauda ar putea fi de cateva zeci de miliarde de lei vechiFrauda de la sucursala din Deva a Broker Cluj s-ar putea ridica la cateva zeci de miliarde de lei vechi, firma de brokeraj sesizand politia dupa ce a constatat ridicarea unor sume cu chitante false, a declarat Petru Prunea, presedintele Broker Cluj, citat de NewsIn.

El a adaugat ca Politia Deva a pus sechestru asupra sucursalei, pentru a evita o eventuala scurgere a documentelor care urmeaza sa fie trimise la sediul central al Broker Cluj.

“Am inceput verificarile dupa ce un cetatean a venit la sfarsitul lunii decembrie si a cerut sa-si vada portofoliul, dar am constatat ca nu are portofoliul la noi", a mai explicat Prunea. In urma verificarilor, s-a constatat ca s-au ridicat sume de bani cu chitante false, pentru care nu s-au efectuat operatiuni de vanzare sau cumparare.

“Pana la elucidarea sub toate aspectele a acestor deficiente de catre organele abilitate in drept si gasirea altor agenti de servicii de investitii financiare pentru continuare activitatii in Deva, clientii acestei sucursale se vor adresa sediului central din Cluj Napoca”, se arata in comunicatul casei de brokeraj, remis Bursei din Bucuresti.

Criza financiara dezvaluie neregulile unor case de brokeraj

Criza financiara dezvaluie neregulile unor case de brokerajAnuntul neregulilor gasite la sucursala Deva vine dupa ce in cursul saptamanii trecute SSIF Broker Cluj a fost retrasa de pe lista de monitorizare a BVB.

In prima parte a lunii octombrie, Broker Cluj a fost pusa pe lista de monitorizare de catre Consiliul Bursei din cauza ca nu respectase in totalitate reglementarile CNVM privind raportarea activului net din perioada februarie 2005 – august 2008.

“Nu sunt primele nereguli de acest gen, au fost mai multe in ultimii ani, dar probabil ca acum li se acorda o atentie mai mare pentru ca este si o perioada mai dificila”, a explicat Adrian Simionescu.

Probleme similare au mai fost gasit de catre CNVM si la Mobinvest, Orizont Vest si Central European Investments.

In cazul Mobinvest, CNVM a decis retragerea autorizatiei de functionare, dupa ce a identificat operatiuni care nu au fost raportate, precum si decontari de tranzactii de cumparare si retrageri din contul unor clienti care aveau debite, fara acordul acestora.

De asemenea, arbitrul pietei de capital a efectuat un control de fond la Orizont Vest in perioada 10-17 septembrie 2008, descoperind ca firma nu a raportat unele operatii cu sume mai mari de 15.000 euro, a transmis cu intarziere rezultatele financiare pentru anul 2006, cat si nerespectarea mai multor reguli si proceduri impuse de lege. Decizia CNVM a fost retragerea autorizatiei de functionare si amendarea conducerii.

Urmatoarea pe lista arbitrului pietei de capital se pare a fi Central European Investments, una dintre cele mai mici SSIF-uri din piata, din cauza ca societatea a transmis Comisiei documentele pentru autorizarea membrilor din conducere.