Citigroup, RBS si companiile auto candidate la faliment?

Dezechilibrele sistemului bancar european, vizibile in pierderile afisate de RBS si in scaderile cotatiei Erste Bank dar si previziunile pesimiste privind cresterea economica a Romaniei in acest an sunt cele mai importante premise ce ar putea semnala aparitia unei noi etape a crizei.

„Dupa cum arata lucrurile in acest moment, ne putem gandi la un nou val al crizei, similar cu cel din octombrie. Stirile macroeconomice sunt negative (deja analistii estimeaza scadere economica in SUA si in trimestrul II, o schimbare fata de estimarile de anul trecut), instabilitatea in sistemul financiar creste din nou, cu jucatori de talia Citigroup si Bank of America raportand perspective nu foarte vesele, iar pietele de capital internationale sunt extrem de volatile, cu miscari de 4-5% pe zi. Prin urmare, nu m-ar mira sa asistam, din nou, la scaderi mari pe termen scurt. Prudenta ramane cuvantul de ordine in continuare”, a declarat, pentru Wall-Street, Razvan Pasol, managerul Intercapital Invest.

Specialistii cred ca nu este exclus sa vedem din nou o scadere de 30-40% intr-o luna, daca vor redeveni de actualitate argumentele care erau la ordinea zilei in octombrie.

„Acum ar putea fi insa chiar mai puternice, pentru ca atunci era vorba de doua-trei companii foarte mari din Statele Unite si de alte cateva din Europa, care aveau probleme. Intre timp au fost subrezite multe alte companii mari, din domenii destul de variate”, a declarat Marius Pandele, head of research la Vanguard.

In ultima vreme, Citigroup si RBS par sa fie candidate la faliment, alaturi de General Motors, Ford si Chrysler, care sunt tinute artificial de guvernul american.

„Sumele imense pe care noua administratie americana este dispusa sa le cheltuiasca pentru salvarea companiilor mari aflate in dificultate ar putea avea un efect benefic, dar ar putea la fel de bine sa prabuseasca definitiv economia SUA. Nu cred ca a fost identificat deocamdata punctul de pornire al cercului vicios in care ne aflam, in asa fel incat sa se poata actiona eficient”, a mai spus Pandele.

Acesta crede ca latura cinica a situatii este ca daca salvarea companiilor cu probleme nu va aduce finalul crizei, nici lasarea lor in faliment nu este o solutie, caci va aduce efecte in lant foarte puternice.

„ Adevarul este ca in momentul de fata exista multe companii care sunt „produse” ale boom-ului economic din ultimii ani, si care vor trebui sa dispara. S-ar putea ca industrii intregi sa dispara sau sa fie reduse la una-doua companii in fiecare tara. Deocamdata nu s-a intamplat asta, fiecare incearca sa supravietuiasca, insa pe parcurs multi isi vor da seama ca serviciul pe care il presteaza sau produsul pe care il fabrica nu au succes in noile conditii macroeconomice, sau ca nu au sanse sa concureze cu succes pe o piata in scadere”, sustine analistul-sef al Vanguard.

„Din punctul meu de vedere, vestile proaste din ultimul timp privind starea macroeconomica dar si cele privind sistemului bancar european pot fi semnale ale unui nou val al crizei”, a declarat, pentru Wall-Street, Rares Sofariu, director de cercetare si dezvoltare la KD Capital Management.

La problemele sistemului bancar se adauga si o cauza interna foarte importanta, ce vizeaza actualizarea previziunilor in legatura cu cresterea economiei tarii in urmatorii doi ani.

„Alaturi de semnalele proaste pe care le da deprecierea leului, ne aflam in fata unor dezechilibre macroeconomice care nu fac decat sa alunge investitorii din toate pietele. E greu de spus daca sunt semnalele unui nou val al crizei, cert este ca atmosfera generala nu e deloc propice noilor investitii”, a explicat Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

Brokerii: Va fi un prim trimestru greu pentru BVB

Brokerii: Va fi un prim trimestru greu pentru BVBDesi exista si cea mai optimista varianta posibila, a unei reveniri, primul trimestru al anului nu va fi cel mai bun nici pentru piata de capital, nici pentru economie.

„Este un trimestru greu asta, in care vor veni rezultatele financiare preliminate pentru finalul lui 2008, deci vom vedea primele efecte ale crizei efectiv la nivel de statement financiar. Pana acum au fost doar estimari negative, acum cred ca vom vedea negru pe alb aceasta criza.
Per total dau sanse mai mari unei evolutii negative, insa ma astept la volatilitate ridicata, astfel cred ca vom avea parte si de sedinte cu reveniri semnificative”, crede Paul Brendea.

Un alt aspect inca stabil este ca bursa va continua sa fie corelata puternic cu cele externe si influentata de evolutiile din sfera macro si de performantele guvernului.

„Daca nu vor avea loc prabusiri spectaculoase ale unor companii mari din SUA sau Europa si nu vom asista la un recital de balbe guvernamentale in Romania, Bursa are sanse sa se stabilizeze sau chiar sa creasca. Cred insa ca aceasta este varianta mai putin probabila, si ca vor exista motive pentru noi scaderi ale cotatiilor”, crede Marius Pandele.

Scaderile de la BVB vin pe fondul unor rulaje mai mari

Scaderile de la BVB vin pe fondul unor rulaje mai mariIn ultimele sedinte, Bursa a inregistrat scaderi mari ale actiunilor, cu lichiditate in crestere, desi debutul de an parea promitator.

Paul Brendea sustine ca aceste evolutii denota o o aversiune ridicata fata de risc in ceea ce priveste bursa romaneasca.

„Dar lichiditatea se mentine in continuare scazuta, daca am exclude titlurile TLV din ecuatie am avea in fiecare sedinta un rulaj mai mic de 10 milioane lei. Au scazut aproape toate bursele in ultimele zile, atat cele mari, de referinta (SUA, Marea Britanie, Japonia) cat si bursele din regiunea central-est-europeana”, a spus acesta.

Aproape peste tot sectorul bancar a fost cel mai afectat, asta din cauza constientizarii si perceptiei mai exacte a riscului asociat marilor grupuri financiare, dupa fenomenul RBS.

„Investitorii au vazut ce poate sa insemne o evaluare de final de an a activelor, cat de mult poate fi rasturnata situatia si cat de impredictibile sunt rezultatele viitoare. E o senzatie de fragilitate aici, aparuta mai ales in urma marilor falimente si nationalizari din 2008 si care se accentueaza de fiecare data cand apar noi vesti negative, la fel cum s-a intamplat acum, dupa anuntul bancii britanice privind pierderea potentiala de 28 miliarde lire sterline din ajustarea valorii activelor”, a completat analistul Prime Transaction.

In urmatoarele luni, contextul intern va influenta mai mult bursa

In urmatoarele luni, contextul intern va influenta mai mult bursaDesi, in continuare, cauza deprecierilor este in mare parte contextul international, Marius Pandele se asteapta ca in urmatoarele luni atentia investitorilor sa fie captata intr-o masura din ce in ce mai mare si de conjunctura interna.

„Leul este in corzi, o multime de firme concediaza angajati sau micsoreaza salarii, cheltuielile cu salariile la nivel bugetar au sanse mari sa creasca, incasarile la buget au scazut si vor continua sa scada, suntem intr-un an electoral si peste toate acestea se suprapune o letargie extrem de periculoasa la nivel guvernamental. Buget nu avem, strategie anti-criza nu avem, iar pana acum au fost luate doar trei-patru decizii mai importante, extrem de mediatizate dar deopotriva de ineficiente”, ne-a declarat analistul.

Punctual, in acest inceput de an au existat cateva evenimente semnificative, ce au determina scaderi importante ale cotatiilor, atat la BVB cat si pe plan international.

„Cand Dow Jones scade pana aproape de cotatia minima din 2008, cand Royal Bank of Scotland anunta posibilitatea unor pierderi de trei ori mai mari decat capitalizarea tuturor companiilor listate la BVB, cand pe Wall Street se resimt efectele unei fraude de 50 de miliarde de euro, cand toate cifrele macroeconomice din tarile dezvoltate sunt catastrofale, e normal sa scada bursa in Romania”, a conchis Pandele.