1 / 5

Obligatiunile vor ajuta la deblocarea circuitului banilor

Dupa demisia lui Stere Farmache din functia de director general al Bursei, Anca Dumitru (foto) a fost aleasa de Consiliul Bursei pentru a asigura interimatul timp de 6 luni, primind avizul CNVM pe 16 ianuarie.

Strategiile Bursei de contracarare a efectelor crizei vizeaza doua directii generale - dezvoltarea pietei de instrumente cu venit fix si deschiderea Bursei pentru investitori.

Anca Dumitru ne-a declarat ca planurile sunt, in mare parte, aceleasi de pana acum, propuse de Consiliul de Administratie impreuna cu Executivul si aprobate de actionari.

“In afara de proiectele asumate, avem misiunea foarte grea de a reduce costurile de functionare, pentru ca intreaga piata se confrunta cu o situatie speciala, care cere masuri speciale”, a declarat directorul BVB.

In ultima perioada, piata a demonstrat ca instrumentele cu venit fix au fost extrem de atractive pentru investitorii ce nu mai au acelasi apetit pentru actiuni.

“In perioadele in care preturile variaza la extreme, investitorii sunt mai sceptici in a investi in actiuni. Astfel, s-a demonstrat ca instrumentele cu venit fix sunt mai atractive, pentru ca investitorul stie la ce sa se astepte si stie exact orizontul de timp in care investeste”, explica Dumitru.

Din ultima parte a anului trecut, apetitul investitorilor pentru obligatiuni a crescut foarte mult, valoarea transferurilor instrumentelor cu venit fix depasind lichiditatea actiunilor, in mai multe sedinte.

Se tranzactioneaza cu interes atat titluri de stat, cat si obligatiuni municipale si obligatiuni emise de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, divizie a Bancii Mondiale.

Astfel, randamentele obligatiunilor listate la BVB au inregistrat o crestere dubla fata de inceputul lui 2008, datorita cresterii dobanzilor bancare.

In acest sens, Asociatia Brokerilor in parteneriat cu Bursa de Valori Bucuresti organizeaza o conferinta pe tema obligatiunilor, care va prezenta avantajele acestor produse, urmata de un seminar pe acelasi subiect.

“Pe langa riscurile scazute, obligatiunile sunt si la indemana companiilor cu dificultati in obtinerea de finantare din partea bancilor si sunt sceptici in a lansa oferte de listare. Pe de o parte, managerii poate nu sunt convinsi sa isi largeasca actionariatul si sa piarda din control iar, pe de alta parte, nu stiu cum va fi primita oferta in piata”, a mai spus Dumitru.

Directorul BVB crede ca prin astfel de operatiuni, comunitatea brokerilor din Romania poate contribui la deblocarea circuitului banilor in economia reala.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri