Primele efecte ale crizei se vor reflecta in rezultatele financiare

Primele efecte ale crizei se vor reflecta in rezultatele financiareIncepand cu aceasta saptamana, sunt asteptate primele raportari preliminate ale companiilor listate la Bursa, pe anul 2008. Specialistii spun ca efectele crizei financiare se vor reflecta in aceste rezultate, desi scaderile reale vor fi vizibile incepand cu 2009.

„Rezultatele emitentilor vor fi si bune, si rele, ca de obicei, o plaja mare de variatii. De regula, la final de an se fac anumite operatiuni contabile care ‹‹strica›› ritmul de pe parcursul anului (acolo unde nu exista ciclicitate). Exemple de asemenea operatiuni sunt provizioanele (constituire sau anulare/diminuare) sau reevaluarea creantelor si datoriilor in alte monede decat moneda nationala. Si cum raportarile financiare ale companiilor listate rareori contin informatii despre aceste aspecte, e dificil de estimat care ar fi impactul lor asupra rezultatelor din ultimul trimestru”, a declarat Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

Andreea Gheorghe, director departament analiza la Intercapital Invest, a declarat, pentru Wall-Street, ca se asteapta ca performantele financiare ale emitentilor din trimestrul 4 sa fie mai slabe comparativ cu cele din primele trimestre ale anului trecut, daca activitatea companiilor nu este una sezoniera.

„Prin performante ma refer in primul rand la profitabilitate, care ar trebui sa fie afectata atat de cresterea costurilor de finantare prin credite bancare, cat si de incetinirea dinamicii de crestere a cifrei de afaceri. Gradul mediu de indatorare inregistrat de companiile listate pe piata reglementata a BVB era dupa trimestrul al treilea din 2008 de aproximativ 35% (fara banci si Oltchim). Deprecierea leului fata de principalele valute si cresterea dobanzilor la credite cu siguranta vor genera costuri financiare suplimentare fata de primele trei trimestre ale anului 2008 si implicit o presiune mare asupra profitului final”, a explicat analista.

In plus, o incetinire a dinamicii afacerilor companiilor listate va pune, de asemenea, o presiune pe profitul net, datorita elasticitatii mai mici a costurilor fixe si a previzibilitatii mai scazute a managerilor cu privire la inrautatirea mediului de afaceri la finalul anului 2008, considera Andreea Gheorghe.

Cristian Negoita, broker la Confident Invest, a declarat ca se asteapta la rezultate bune pentru anul trecut, dar cu o scadere a activitatii in ultimul trimestru.

Brokerii spun ca primele efecte ale crizei in activitatea emitentilor se vor vedea, in special in ultimul trimestru al anului trecut, dar cu un impact mai mic.

„De-abia din 2009 vom vedea deplinul efect al crizei la nivel de rezultate. Pentru 2008, probabil vom vedea la unele companii o crestere a provizioanelor constituite si, ca atare, o diminuare corespunzatoare a rezultatelor operationale”, a mai spus Brendea.

Practic, primele efecte ale crizei la nivel de companii s-au vazut de anul trecut, cand au fost anuntate multe disponibilizari de personal si oprirea temporara a activitatii.

„Acest lucru ar trebui sa se reflecte in rezultatele financiare de pe ultimul trimestru al lui 2008”, crede Negoita.

Va reactiona piata de capital la rezultatele financiare?

Va reactiona piata de capital la rezultatele financiare?In ce priveste reactia pietei la rezultatele emitentilor, parerile specialistilor sunt impartite.
Paul Brendea crede ca e posibil ca piata sa reactioneze mai mult decat inainte la rezultatele financiare, sa reinceapa sa-si indrepte atentia spre factorii microeconomici interni, in lipsa unor stimuli externi.

„In ultimul timp piata nu a mai reactionat la orice impuls venit dinspre marile burse, probabil si din cauza ca vestile venite dinspre economiile puternice au reintrat in normalitate (nu prea mai suntem bombardati cu surprize)”, a motivat acesta.

In schimb, Negoita nu se asteapta la o influenta vizibila in evolutia bursei, spunand ca rezultatele sunt deja incorporate in pretul actiunilor.

„Cred ca aceste rezultate sunt in mare parte luate in calcul de piata si reflecta activitatea desfasurata in 2008, cand inca nu aparusera semnalele crizei in activitatea companiilor. In momentul acesta cred ca evolutia pietei este data mai mult de asteptarile pesimiste legate de activitatea viitoare a companiilor”, a explicat brokerul Confident Invest.

Nici Andreea Gheorghe nu se asteapta la o influenta foarte mare a rezultatelor din aceasta luna, spunand ca un impact mai mare se va vedea dupa publicarea primelor rezultate din 2009.

”Sa nu uitam ca primele trei trimestre ale anului 2008 au fost unele favorabile dezvoltarii afacerilor societatilor listate la BVB si faptul ca ultimul trimestru al anului 2008 (cand INS a inceput deja seria raportarilor ce aratau o incetinire a activitatii economice, iar moneda locala a inceput sa cunoasca deprecieri importante) are o pondere de doar 25% in rezultatele financiare inregistrate pe tot anul 2008. Avand in vedere acest lucru, exista o probabilitate mai mica ca raportarea rezultatelor financiare din februarie sa influenteze intr-un anumit fel evolutia indicilor bursieri”, a explicat aceasta.

Astfel, in opinia sa, este probabil ca un punct critic in piata de capital sa apara dupa publicarea rezultatelor pe primul trimestru din anul 2009.

„Atunci cred ca vor fi mai multe variabile care vor afecta dinamica companiilor, precum lipsa de predictibilitate a evolutiei business-ului, investitiile mai mici, cererea mai scazuta si costurile de finantare mari”, a motivat seful departamentului de analiza al Intercapital Invest.

Reperele fundamentale s-au modificat foarte mult

Reperele fundamentale s-au modificat foarte multIn ultimul an, reperele fundamentale ale emitentilor s-au schimbat foarte mult, lucru ce arata cat de fragile sunt, explica analistul Prime Transaction.

”Un P/E atractiv in trecut era 10x sau chiar 15x, acum nici nu vrem sa mai auzim de companii cu P/E mai mare de 5x, desi situatia financiara a companiei respective, piata ei, managementul, indicii de profitabilitate si eficienta nu s-au modificat substantial. Dar s-au modificat substantial asteptarile, perspectivele, viziunea generala asupra economiei, ceea ce arata ca tot factorii psihologici predomina”, a dezvoltat acesta.

Acestea fiind conditiile, analistul nu crede ca rezultatele financiare vor avea un impact major asupra cotatiilor bursiere.

”Exista o inclinatie foarte mare spre lichiditati, putem spune ca banii au acum o valoare mai mare decat cea tiparita pe ei, deoarece confera siguranta lichiditatilor. Evident, asa cum entuziasmul din 2007 a fost daunator, si frica de acum se poate dovedi paguboasa”, a mai spus Brendea.