2007 versus 2008

2007 versus 2008Anul 2007 a fost unul de glorie a pietei Rasdaq, cand indicele compozit, Rasdaq-C, a crescut cu 96,5%, cea mai mare performanta de la lansarea din 1998, iar lichiditatea zilnica concura serios cu cea realizata pe piata reglementata a BVB. Indicele categoriei I a Rasdaq, RAQ-I, s-a apreciat cu 67,1% acum doi ani, in timp ce RAQ-II, indicele categoriei II, a crescut cu 100,6%.

Totusi, criza financiara care a afectat si piata de capital romaneasca si aversiunea in crestere a investitorilor fata de risc a impins indicele Rasdaq-C sa inregistreze in 2008 o pierdere de 55,25%, cea mai mare scadere anuala din 1998.

Amplitudinea scaderilor actiunilor de pe piata Rasdaq, desi ridicata, a fost in general mai redusa decat cea a deprecierilor de pe piata reglementata, care a depasit 80%.

“Daca facem o comparatie, la nivelul indicilor celor doua piete, putem observa ca scaderile indicilor BVB din maximele istorice si pana in prezent sunt cuprinse intre 79%, pentru BET, si 89% pentru BET-FI, in timp ce corectia pietei Rasdaq este semnificativ mai mica, cei trei indici reprezentativi ai segmentului corectandu-se in medie cu doar 65%”, ne-a explicat Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.

Una dintre motivatiile situatiei este lipsa lichiditatii emitentilor de pe Rasdaq, dar si numarul foarte ridicat de companii care intra in componenta indicilor. Insa la o analiza a emitentilor vizibili listati pe aceasta piata se pot constata scaderi la fel de mari sau poate in unele cazuri mai severe decat corectiile inregistrate de societatile de la cota BVB.

2009 nu va mai fi un an bun pentru rasdacele-vedete

Printre actiunile care au oferit investitorilor castiguri semnificative in 2007 se numara Armax Gaz (ARAX), Albalact (ALBZ), Imotrust Arad (ARCV), Prospectiuni Bucuresti (PRSN), Comnord (COSC), Automobile Craiova (AUCS), dar si multe altele.

Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction, sustine ca aceste actiuni au reusit sa se “vanda” foarte bine, dar si din dorinta de profit speculativ a investitorilor care cautau sa-si plaseze banii in companii explozive.

“Se plateau preturi inimaginabile ca si cum societatea ar fi fost viitoarea «Microsoft», dar in momentul in care s-a spart bula speculativa, profiturile spectaculoase s-au evaporat cu o rapiditate nemaintalnita pentru o piata bursiera tanara in formare”, continua Necula.

Preturile de pe aceasta piata au inceput sa coboare rapid inca din lunile septembrie-octombrie 2007 si nu au avut momente de consolidare, iar capitalizarea companiilor din acest moment mai reprezinta doar 10-20% din valoarea inregistrata anterior.

Pretul afisat de piata in momentul de fata, crede Andrei Ciubotaru, senior broker la Vanguard, transmite mesajul unei posibilitati clar definite de faliment. “Ce va aduce viitorul? Este clar ca indiferent de domeniul de activitate, gradul de indatorare va fi decisiv in supravietuirea respectivei societati”, sustine el.

Castigurile impresionate oferite de actiuni au avut in spate si riscuri pe masura, insa aversiunea fata de risc va impinge multi dintre investitorii inca prezenti pe piata sa se indrepte catre emitentii care au o stabilitate financiara ridicata si o lichiditate mai mare.

In conditiile actuale de piata, cand capitalurile disponibile pentru investitii sunt vizibil mai reduse decat in trecut, o mare parte dintre investitori se vor indrepta catre emitentii cei mai lichizi ai pietei, care probabil vor si performa in viitor, crede Nicu Grigoras.

Ce emitenti de pe Rasdaq recomanda brokerii?

Ce emitenti de pe Rasdaq recomanda brokerii?Piata Rasdaq este dominata de companii traditional incadrate in categoria “capitalizare mica si medie”. Domeniul dominant de activitate este cel industrial, iar fiecare companie are povestea ei speciala, anumite trasaturi unice de bilant contabil.

Desi brokerii sunt reticenti in a recomanda anumite companii, ei totusi ofera cateva repere de care ar trebui sa tina cont viitorii si actualii investitori pe aceasta piata.

Reprezentantul Prime Transaction sustine ca in primul rand un investitor trebuie sa stabileasca ce urmareste din acele investitii, ce strategie va folosi si care va fi orizontul de timp avut in vedere. “Companiile recomandate ar fi cele care activeaza in domenii ce vor performa si pe criza cum ar fi infrastructura, domeniul alimentar sau cel energetic.”

Brokerul Vanguard considera ca acei emitenti care nu sunt indatorati si care au un specific de activitate care sa poata pastra un cash-flow pozitiv pot aduce profituri foarte bune. De asemenea, posibile recomandari pot fi companii care vand un produs de baza, au un monopol regional sau national, al caror ciclu de productie nu este dependent de finantare pe termen scurt si al caror management este angajat in directia mentinerii unui cash-flow pozitiv.

Ciubotaru considera insa ca in acest an pe piata Rasdaq vor domina transferurile de pachete care confera controlul asupra unui emitent, ofertele publice de rascumparare a propriilor actiuni si operatiunile de cumparare din partea actionarilor seminificativi.

O revenire a segmentului Rasdaq se va inregistra dupa intoarcerea pietei reglementate

O revenire a segmentului Rasdaq se va inregistra dupa intoarcerea pietei reglementateIn momentul in care criza financiara internationala va scadea din intensitate, iar pietele financiare vor incepe sa evolueze pozitiv, atat indicii BVB, cat si cei ai pietei Rasdaq vor intra pe un trend crescator.

Totusi indicii Rasdaq sunt formati din mai multi emitenti si o intoarcere de trend semnificativa va fi mult mai dificil de observat la acest nivel, iar in aceasta miscare nu vor fi implicate toate companiile listate, considera Ciubotaru.

Necula declara ca o evolutie la fel de entuziasta ca in trecut nu vom vedea decat in momentul in care increderea investitorilor se va reface la un nivel destul de ridicat, iar pentru acest lucru este nevoie de timp. “Insa sunt convins ca vor exista companii care vor face exceptie de la trendul general si vor avea o evolutie buna datorita fundamentelor economice si a afacerilor prospere”, sustine el.

Brokerul de la Intercapital este de parere ca interesul investitorilor va fi canalizat in primul rand catre emitentii lichizi ai pietei si doar dupa ce acestia isi vor epuiza potentialul de apreciere vom putea observa cresterea interesului pentru emitentii mai putini vizibili pe piata Rasdaq.