1 / 4

Piata de capital este contaminata de pesimism

In sedinta de ieri, indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri, a scazut cu 4,46%, iar BET-C a coborat cu 4,17%. Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, a pierdut 6,15%, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a scazut cu 4,85%.

BET-XT, indicele celor mai lichide 25 de titluri, a coborat cu 5,17procente, in timp ce indicele BET-NG a pierdut 3,10%.

“Avem un debut de saptamana foarte grav afectat de problemele inregistrate de zona Europei de Est. S-a discutat prin presa si mediile economice despre acest aspect si despre faptul ca e nevoie de urgentarea masurilor in aceste tari. Romania este pe lista si acest lucru s-a observat in mod brutal ieri. Sigur si rezultatele financiare preliminate au venit in aceeasi nota, iar perspectivele pentru 2009 nu sunt deloc optimiste. Investitorii au fost cuprinsi de teama si dezamagire si astfel am avut o reactie negativa semnificativa”, a declarat, pentru Wall-Street, Gabriel Necula, broker la Prime Transaction.

Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest, sustine ca motivul principal al scaderilor de ieri poate fi corelatia pietei autohtone cu evolutiile pietelor externe.

Saptamana trecuta am asistat la o evolutie destul de contrara a pietei autohtone, a SIF-urilor in special, comparativ cu cea a pietelor externe.

”Majoritatea indicilor externi se aflau saptamana trecuta in zona minimelor inregistrate in lunile octombrie-noiembrie 2008, iar BET-FI a consemnat sase sedinte consecutive de apreciere. Aceasta evolutie in neconcordanta cu pietele externe s-a dovedit a fi nefundamentata si a determinat scaderea mai consistenta a pietei autohtone in sedinta curenta”, a explicat Grigoras.

Un alt factor care a dus la scaderi consistente este sentimentul negativ al investitorilor fata de zona Europei Centrale si de Est care a fost vizibil in deprecierile puternice ale monedelor din zona, spune brokerul Intercapital.

“Probabil o mare parte din investitorii straini incearca noi iesiri din aceste piete din cauza semnalelor macroeconomice tot mai negative”, a explicat acesta.

Dincolo de rezultatele financiare nesatisfacatoare ale unor emitenti si de rally-ul esuat pe SIF-uri de saptamana trecuta, se pare ca cel mai important motiv este situatia negativa din regiune.

“Adevarul probabil este ca piata este efectiv contaminata in ultimele doua sedinte de o stare tehnica si de facto major depresiva. Este nevoie de cash, se lichideaza pozitii, apare si panica, iar rezultatul este cel care este - piata capituleaza, pentru ca o bursa care are un comportament atat de agresiv pe un termen foarte scurt nu face altceva decat sa capituleze. Ca detaliu, atmosfera este una sumbra in toata Europa de Est, cu indicele CECE EURO de la Viena la -5% la un moment dat in cursul zilei. Deci, si o tendinta regionala nefasta, plus presiuni valutare pe monedele locale”, a explicat Alin Cucos, analist la SSIF Estinvest.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri