Avantajele pietei de obligatiuni pentru investitori

Avantajele pietei de obligatiuni pentru investitoriObligatiunile sunt valori mobiliare, denumite si titluri de creanta asupra societatii emitente, folosite de emitenti pentru atragerea de fonduri sub forma de imprumut pe termen mediu sau lung.

“Intr-o piata de capital dezvoltata, titlurile cu venit fix joaca un rol important in portofoliile investitorilor individuali si institutionali, piata obligatiunilor depasind-o ca valoare pe cea a actiunilor, pe plan mondial”, a declarat Eugen Voicu (foto), presedintele Aviva Investors Romania, intr-o conferinta organizata de Asociatia Brokerilor si Bursa de Valori Bucuresti, pe tema bondurilor.

Dintre avantajele investitiei in obligatiuni, randamentele superioare dobanzilor bancare, diversificarea investitiei si venitul fix sunt cele mai importante.

In plus, performanta acestor instrumente nu este conditionata de evolutia profiturilor emitentului si detinatorii de obligatiuni au primele drepturi asupra activelor companiei, in caz de faliment, a mai explicat Voicu.

In cazul obligatiunilor municipale si de stat, plata principalului si a dobanzii este garantata de administratiile publice locale, prin intreaga lor putere de impozitare.

“Achizitia de obligatiuni poate reprezenta o alternativa relativ stabila de investire in perioade de scadere a pietelor de actiuni. Un mare avantaj este ca veniturile din obligatiuni nu se vor impozita, ceea ce ar trebui sa mobilizeze pe de o parte emitentii sa recurga la astfel de imprumuturi si, pe de alta parte, investitorii sa se orienteze spre asemenea plasamente”, a mai spus seful Aviva Investors.

Ca orice produs financiar, bondurile prezinta si riscuri, desi nu sunt la fel de ridicate ca si in cazul actiunilor.

Unul din cele mai importante riscuri este cel al ratei dobanzii. “Intre evolutia ratelor de dobanda si pretul unei obligatiuni este o relatie inversa, preturile evoluand in sens invers ratelor de dobanda din piata. De asemenea, cu cat perioada de maturitate este mai mare, cu atat pretul din piata al unei obligatiuni este mai sensibil la schimbari in nivelul ratelor de dobanda”, a mai explicat presedintele Aviva Investors.

La acesta se adauga riscul valutar, care se refera la evolutia nefavorabila a monedei in care se face investitia, sau riscul de lichiditate (scaderea acesteia creste riscul ca pretul obligatiunii sa nu reflecte o valoare de piata justa).

In plus, investitorii trebuie sa isi asume si riscul de neplata al emitentului sau riscul de tara.

Conform datelor prezentate de Eugen Voicu, in luna ianuarie a acestui an, cele mai tranzactionate obligatiuni au fost cele emise de Banca Mondiala, investitorii preferand un plasament cu maturitate apropiate (in septembrie 2009) si care confera siguranta ridicata. Acestea au oferit un randament de 19,5%.

Obligatiunile BCR, cu maturitate la finalul acestui an, au oferit un randament de 19,37% in luna ianuarie, fiind realizate tranzactii de jumatate de milion de euro.

Oportunitatea finantarilor prin obligatiuni

Oportunitatea finantarilor prin obligatiuniSpecialistii prezenti la conferinta au explicat ca, in cazul finantarilor pe piata de obligatiuni, costurile sunt mai mici decat la creditarea bancara, primul exemplu fiind comisionul 0 perceput in acest an de Bursa de Valori Bucuresti.

Astfel, acest mod de finantare prezinta multiple avantaje. In primul rand, ofera un acces mai rapid la finantare in conditiile restrictionarii creditului bancar si un cash flow disponibil pe o perioada determinata. Acest produs mai ofera o elasticitate mare fata de gradul de indatorare si costuri scazute.

In opinia lui Adi Lupsan (foto), directorul adjunct al Intercapital Invest, pe langa finantarea rapida si ieftina, aceste produse au un avantaj foarte important pentru emitenti – “acela de a se expune pe o piata complexa, de a construi legaturi cu jucatori strategici si sofisticati”.

Pe langa marketingul gratuit de mass-media si expunerea publica a companiilor, acestea au posibilitatea de a incheia parteneriate strategice, de a identifica proiecte noi in perspectiva si de a consolida business-ul prin operatiuni de fuziuni si achizitii.

“Chiar daca piata de bonduri este inca la inceput, sunt convins ca in urmatorii doi ani vom asista la emisiuni ale unor branduri mari, nu neaparat financiare, ci chiar din domenii importante, precum IT sau utilitati”, a declarat Lupsan.

De asemenea, presedintele Aviva Investors este de parere ca realizarea unor oferte publice de obligatiuni din partea unor companii mari care activeaza in domenii neciclice, cum ar fi cel energetic, utilitatile, serviciile medicale sau farmaceutice, s-ar bucura de mare succes din partea investitorilor.

In plus, includerea optiunii de convertibilitate a obligatiunilor in actiuni ar creste atractivitatea acestora si ar putea reduce gradul de indatorare pentru emitent la scadenta emisiunii.

Riscurile finantarii prin obligatiuni se refera la ratingul emitentilor, la nesubscrierea principalului, la rata dobanzilor si la cursul valutar.

Conform unui studiu realizat de SSIF KD Capital Management, riscul de solvabilitate si cel valutar sunt cele mai importante pentru investitori, in timp ce riscul ratei dobanzii si cel al tarii conteaza intr-un procent mai mic.

Acelasi sondaj releva faptul ca investitorii pe piata instrumentelor cu venit fix prefera o dobanda fixa in lei, in proportie de aproape 40 de procente, urmata in topul preferintelor de EURIBOR (25%).

“Istoria ne-a demonstrat ca exista bani in piata de capital, desi nu avem in ce sa ii plasam, mai ales in aceasta perioada. Piata obligatiunilor din tara noastra are un potential foarte mare, dar este important ca si companiile sa constientizeze acest lucru si sa nu mai aleaga tot timpul clasica finantare prin imprumut bancar”, a mai spus directorul adjunct al Intercapital Invest.

Bogdan Dragos, secretar de stat in Ministerul Finantelor, a declarat ca poarta discutii cu institutiile finaciare emitente de obligatiuni pentru emisiuni cu maturitate de 10-15 ani, de care sa beneficieze in principal fondurile de pensii si obligatiuni. Acesta a mai spus ca Ministerul Finantelor va incepe sa emita saptamanal titluri si certificate.


2009 - anul obligatiunilor la BVB?

Obligatiunile de la BVB in contextul intern si extern

Obligatiunile de la BVB in contextul intern si externIn ianuarie 2009, capitalizarea pietei obligatare a fost de 370 milioane de euro, reprezentand 4,35% din capitalizarea pietei de actiuni si 17% din piata titlurilor de stat adminse la BVB, conform datelor prezentate de Adi Lupsan.

Dintre acestea, obligatiunile municipale aveau 102 milioane, in timp ce restul de 268 de milioane de euro erau ale obligatiunilor corporative (din care 81% - emisiunile Bancii Mondiale si ale Bancii Europene de Investitii).

Obligatiunile dau dreptul la dobanda si se clasifica in functie de mai multe criterii. Astfel, dupa pretul de emisiune exista obligatiuni cu discount, emise la valoarea nominala sau emise cu prima, a explicat directorul general al BVB, Anca Dumitru (foto).

Dupa conditiile de imprumut, avem obligatiuni cu dobanda fixa sau variabila, iar dupa scopul emisiunii exista obligatiuni de finantare sau de refinantare.

La BVB, piata obligatiunilor a debutat in 2001 cu primele serii de obligatiuni municipale emise de Predeal si Mangalia.

Piata este dominata numeric de titlurile municipale – 21 de serii de acest gen si 5 serii emise de institutii financiare (din care doua sunt straine).

Conform datelor prezentate de Anca Dumitru, Bursa din Londa conduce topul pietelor cu cele mai multe tranzactii de bonduri, cu un rulaj zilnic mediu de 57,1 milioane de euro.

Locul doi este ocupat de bursa spaniola, care are 5.000 de emisiuni de bonduri, cu o valoare zilnica de 25 milioane de euro. La distanta foarte mare urmeaza OMX Nordic Exchange, care desi are tot 5.000 de emisiuni, insumeaza o lichiditate zilnica de 5,4 milioane de euro.

In acest top, Bursa de Valori Bucuresti se afla pe ultimele locuri, cu 51 de emisiuni de obligatiuni si un rulaj zilnic de un milion de euro.