1 / 4

Avantajele pietei de obligatiuni pentru investitori

Obligatiunile sunt valori mobiliare, denumite si titluri de creanta asupra societatii emitente, folosite de emitenti pentru atragerea de fonduri sub forma de imprumut pe termen mediu sau lung.

“Intr-o piata de capital dezvoltata, titlurile cu venit fix joaca un rol important in portofoliile investitorilor individuali si institutionali, piata obligatiunilor depasind-o ca valoare pe cea a actiunilor, pe plan mondial”, a declarat Eugen Voicu (foto), presedintele Aviva Investors Romania, intr-o conferinta organizata de Asociatia Brokerilor si Bursa de Valori Bucuresti, pe tema bondurilor.

Dintre avantajele investitiei in obligatiuni, randamentele superioare dobanzilor bancare, diversificarea investitiei si venitul fix sunt cele mai importante.

In plus, performanta acestor instrumente nu este conditionata de evolutia profiturilor emitentului si detinatorii de obligatiuni au primele drepturi asupra activelor companiei, in caz de faliment, a mai explicat Voicu.

In cazul obligatiunilor municipale si de stat, plata principalului si a dobanzii este garantata de administratiile publice locale, prin intreaga lor putere de impozitare.

“Achizitia de obligatiuni poate reprezenta o alternativa relativ stabila de investire in perioade de scadere a pietelor de actiuni. Un mare avantaj este ca veniturile din obligatiuni nu se vor impozita, ceea ce ar trebui sa mobilizeze pe de o parte emitentii sa recurga la astfel de imprumuturi si, pe de alta parte, investitorii sa se orienteze spre asemenea plasamente”, a mai spus seful Aviva Investors.

Ca orice produs financiar, bondurile prezinta si riscuri, desi nu sunt la fel de ridicate ca si in cazul actiunilor.

Unul din cele mai importante riscuri este cel al ratei dobanzii. “Intre evolutia ratelor de dobanda si pretul unei obligatiuni este o relatie inversa, preturile evoluand in sens invers ratelor de dobanda din piata. De asemenea, cu cat perioada de maturitate este mai mare, cu atat pretul din piata al unei obligatiuni este mai sensibil la schimbari in nivelul ratelor de dobanda”, a mai explicat presedintele Aviva Investors.

La acesta se adauga riscul valutar, care se refera la evolutia nefavorabila a monedei in care se face investitia, sau riscul de lichiditate (scaderea acesteia creste riscul ca pretul obligatiunii sa nu reflecte o valoare de piata justa).

In plus, investitorii trebuie sa isi asume si riscul de neplata al emitentului sau riscul de tara.

Conform datelor prezentate de Eugen Voicu, in luna ianuarie a acestui an, cele mai tranzactionate obligatiuni au fost cele emise de Banca Mondiala, investitorii preferand un plasament cu maturitate apropiate (in septembrie 2009) si care confera siguranta ridicata. Acestea au oferit un randament de 19,5%.

Obligatiunile BCR, cu maturitate la finalul acestui an, au oferit un randament de 19,37% in luna ianuarie, fiind realizate tranzactii de jumatate de milion de euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri