Al saselea SIF, in trei luni la Bursa?

Al saselea SIF, in trei luni la Bursa?Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a demarat procesul de infiintare a unei societati de investitii financiare de tip inchis, care va fi listata la Bursa de Valori Bucuresti, a anuntat presedintele institutiei, Mircea Ursache (foto).

"Vrem sa facem un SIF, pe care il vom lista la Bursa de Valori Bucuresti. Capitalul social initial va fi de 30 milioane euro. In perioada urmatoare vom stabili ce politica de investitii va avea si daca se va administra singur sau de catre un SAI. Suntem inca in faza de analize", a mai spus Ursache.

Acesta a explicat ca principalele motive ale acestui demers se rezuma la costurile foarte mari de administrare a celor 376 de pachete minoritare pe care le detine si la faptul ca nu incaseaza dividende de la acestea.

“Acest SIF va fi un emitent financiar interesant pentru investitori si va aduce mai multe actiuni la tranzactionare. Sunt sigur ca daca lucrurile merg bine, in trei luni, acest SIF va intra la cota Bursei”, a declarat Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor si vicepresedintele BVB.

Razvan Pasol, managerul Intercapital Invest, saluta ideea de a lansa un nou SIF si crede ca va dura destul de mult pana la infiintarea si listarea ei.

“Avem nevoie de emitenti interesanti pe piata de capital, iar un sprijin mai puternic al statului pentru piata este intotdeauna binevenit. Prin urmare, apreciez ideea si astept cu interes implementarea ei (altfel, am mai vazut multe idei bune care au ramas doar la stadiul de proiect). Referitor la moment: oricum infiintarea unei asemenea entitati dureaza, iar o posibila listare dureaza si ea. Pana atunci vom vedea in ce situatie se afla piata”, a declarat Pasol, pentru Wall-Street.

Mircea Ursache a explicat ca primul pas pentru infiintarea SIF-ului este autorizarea de comisia de supraveghere a AVAS, pentru a putea fi trimis un memorandum catre Guvern. Acesta a mai spus ca noul SIF va tine cont de legislatia actuala, ce prevede un prag de detinere a actiunilor de 1%.

”Personal, sunt favorabil chiar eliminarii acestui prag si voi milita cel putin pentru majorarea lui. Dar daca nu se va schimba nimic, SIF-ul va trebui sa se supuna regulilor”, a mai spus Ursache.

Alin Brendea, PT: Tocmai acest moment dificil face initiativa interesanta

Alin Brendea, PT: Tocmai acest moment dificil face initiativa interesantaDirectorul de operatiuni al firmei de brokeraj Prime Transaction, Alin Brendea, sustine ca initiativa Autoritatii Nationale poate fi considerata buna.

“Se poate dovedi o initiativa inspirata, tinand cont ca multe pachete de actiuni detinute de AVAS s-ar putea dovedi greu vandabile in actuala conjunctura de piata. Agregarea acestora ar putea oferi un argument in plus pentru investitori prin prisma unor riscuri mai mici datorate diversificarii”, a declarat Brendea, pentru Wall-Street.

El este de parere ca tocmai momentul dificil pe care il traversam in prezent face interesanta aceasta idee.

“S-ar putea ca momentul sa se dovedeasca favorabil raportandu-ne la posibilitatile actuale pe care le are statul in a lichidiza detinerile in diverse societati”, a continuat el.

In opinia sa, acest potential SIF 6 ar fi unul din emitentii pe care orice investitor i-ar avea in vedere in exercitiul crearii unui portofoliu de valori mobiliare romanesti.

Brendea ne-a explicat ca efectele sale pe piata ar putea fi totusi limitate, tinand cont de perioada actuala, putand fi amplificate de cateva schimbari de reglementare a acestor entitati.

“Cu siguranta, investitorii ar manifesta un interes apriori pentru un astfel de emitent. Efectele sale ar putea fi potentate de o eventuala modificare a modului de functionare a tuturor SIF bazat pe noua aparitie, care ar trebui sa aiba la baza si un act normativ de reglementare, ale carui precizari ar putea fi extinse, in anumite conditii, si catre celelalte SIF”, a conchis Alin Brendea.

Murgoci, Estinvest: Succesul demersului depinde de multi factori

Murgoci, Estinvest: Succesul demersului depinde de multi factoriMarcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Estinvest din Focsani, considera ca initiativa AVAS este buna, in contextul in care piata noastra de capital duce o lipsa acuta de emitenti atractivi.

“Succesul demersului AVAS va depinde insa de mai multi factori, printre care viabilitatea si atractivitatea societatilor la care SIF-ul are participatii, calitatea managementului acelor societati, precum si a SIF-ului insusi, modalitatea de listare si momentul ales pentru listare”, a declarat el.

Murgoci considera ca momentul nu este cel mai bun pentru o listare, “dar procedura de infiintare si apoi de listare la cota bursei va mai lua timp, cel putin 6 luni, si probabil ca turbulentele actuale se vor diminua pana atunci”.

Noul SIF va administra cele 376 de pachete minoritare detinute de AVAS. La 34 dintre acestea, societatea are participatii cuprinse intre 33% si 50%, la 95 - intre 10% si 35%, iar la 247 detinerea este de sub 10%. AVAS mai detine pachete majoritare de actiuni la 36 de societati comerciale.

“Faptul ca va administra doar pachete minoritare si nu va avea in cele mai multe din respectivele firme o influenta semnificativa nu este in masura sa incurajeze investitorii, dar interesul acestora va depinde si de acei factori”, a conchis Murgoci.