1 / 7

In 2008, panica investitorilor a inlocuit notiunile de analiza

Pierderile din 2008 de peste 80% inregistrate de companiile listate pe piata reglementata a Bursei de la Bucuresti au facut ca rolul analizei, indiferent de natura - tehnica sau fundamentala - sa scada foarte mult, evolutiile fiind determinate de frica investitorilor.

“Investitorii de portofoliu urmaresc, de obicei, analiza fundamentala, doar toate reperele au disparut pentru investitori. Totusi, nu mai exista fundamente, actiunile s-au depreciat atat de mult incat par ieftine, dar persista frica ca pot pierde si mai mult”, explica Paul Brendea (foto).

El afirma ca speculatorii, mult mai prezenti in aceste momente in piata, folosesc analiza tehnica intrucat le ofera semnale pe termen scurt. Prin intermediul analizei tehnice, investitorii pot face estimari pe o perioada scurta de timp, de la cinci zile pana la evolutia intraday.

Analiza tehnica poate insela, deoarece nici investitorii mari nu tin cont de repere cand isi reduc expunerile pe anumite regiuni, si nici cei de retail care vand pe baza sentimentelor. Iar cum pe bursa activeaza tot mai putini investitori, in luna ianuarie fiind activi doar 4.000-5.000, orice analiza poate fi data peste cap foarte usor.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri