Elementul esential trendul descendent este in toate pietele

Desi au fost sedinte in care evolutia BVB parea sa se decupleze de pietele internationale, exista inca o corelatie stransa intre burse, de care nu se poate face abstractie.

„Pe termen foarte scurt pot aparea evolutii divergente datorita particularitatilor fiecarei piete, insa elementul esential, si anume trendul descendent, este intalnit pe toate pietele de capital”, a declarat, pentru Wall-Street, Gabriel Aldea, broker la Intercapital Invest.

El sustine ca dimensiunea foarte mica a pietei, asimilarea acesteia in categoria pietelor emergente si caracterul preponderent speculativ al tranzactiilor la BVB sunt elemente importante care fac ca diferentierile fata de pietele mature sa fie in unele situatii semnificative.

Marius Pandele, head of research la Vanguard, crede ca nu este cazul unei decorelari, chiar daca sunt sedinte de tranzactionare cu diferente semnificative intre evolutiile BVB si cele ale altor burse.

„Corelarea, in viziunea mea, nu se caracterizeaza prin evolutii in acelasi sens si cu aceeasi intensitate pe mai multe piete, ci mai degraba prin trendul primar care este in toate pietele la fel: descendent. Chiar si acum, cand investitorii de pe piata autohtona nu mai sunt aceiasi cu cei de pe pietele mai dezvoltate, corelarea continua sa se manifeste, pentru ca la bursa se tranzactioneaza in primul rand perceptiile si asteptarile pentru viitor ale participantilor la piata”, a explicat Pandele.

Astfel, un investitor roman cumpara actiuni pentru ca are asteptari ca intr-o anumita perioada de timp sa apara alti investitori care sa fie dispusi, din varii motive, sa cumpere aceleasi actiuni la un pret mai mare.

„In general, cei asteptati sa cumpere la un pret mai mare erau investitorii straini, care isi puteau permite sa sustina o crestere a preturilor la Bursa. Din moment ce nu apar vesti care sa duca la concluzia ca acei investitori straini s-ar putea intoarce in Romania si ar putea sustine o noua crestere a pietei, nici investitorii romani nu vor cumpara. Daca avem in vedere o decorelare in cealalta directie, si anume o scadere mai mare decat pe majoritatea celorlalte piete, e mai greu de spus daca asta chiar este o decorelare sau nu”, a mai spus analistul Vanguard.

Adrian Duna, analist la KD Capital Management, sustine ideea ca diferentele de evolutii din anumite zile sunt cauzate de pesimismul investitorilor, dar si de lipsa investitorilor straini.

„Intr-adevar, in ultima perioada am asistat la sedinte in care nu s-a mai putut vorbi de o corelare. Aceasta se datoreaza absentei investitorilor mari, insitutionali, straini si locali ce sunt in expectativa si nu mai tranzactioneaza sumele mari de dinainte, acestia fiind si in mare parte raspunzatori de corelare, dar si perceptiei investitorilor ramasi in piata ce par sa dea dovada de foarte mult pesimism in ceea ce priveste economia si perspectivele companiilor in aceasta perioada”, a declarat Duna pentru Wall-Street.

In 2009, efectele crizei vor trasa traiectoria BVB

In 2009, efectele crizei vor trasa traiectoria BVBIn ultimul an si jumatate, anticiparea unor evolutii foarte slabe la nivel global si autohton, panica investitorilor si criza financiara au determinat scaderi dramatice ale bursei. In 2009, piata de capital ar putea sa evolueze dupa semnalele date de economia tarii si de starea business-urilor emitentilor.

„In acest an, efectele crizei economice vor fi cele care vor determina traiectoria negativa a bursei romanesti. Oportunitatile de investitii ca urmare a ieftinirii puternice a actiunilor si in acelasi timp perspectivele unei revigorari a economiei globale vor fi ingredientele care la un moment dat vor determina o stopare a traiectoriei negative a pietelor de capital, chiar daca situatia economica de facto va fi inca neameliorata”, sustine Gabriel Aldea.

Aceasta dinamica a bursei ar fi normala, in opinia specialistilor. Pe langa rezultatele concrete ale companiilor, la bursa se tranzactioneaza si asteptarile investitorilor, care nu pot fi optimiste cata vreme rezultatele macroeconomice sunt slabe.

„Nu trebuie sa uitam ca la BVB fusesera deja scaderi foarte mari de la inceputul fenomenului sub-prime si pana in luna septembrie a anului trecut, cand criza economica era luata in deradere chiar si de multi analisti economici, ca sa nu mai vorbim de politicieni. In contextul unei cresteri economice de 9% in primele noua luni ale lui 2008, ale unor rezultate spectaculoase ale companiilor listate la Bursa, atunci cand toata lumea vorbea despre efecte marginale ale crizei asupra Romaniei, iar cei mai pesimisti estimau ca vom fi loviti mai puternic de ea de-abia in a doua parte a lui 2009, bursa a scazut cu peste 50%”, explica Pandele.

Daca atunci cand ne era mai bine bursa mergea atat de rau, atunci ce se va intampla cand chiar ne va fi foarte rau?

„Nu cred ca putem fi atat de naivi incat sa ne gandim ca daca atunci cand era bine bursa mergea prost, atunci e firesc ca daca economia merge prost bursa sa mearga bine. Bursa nu mergea prost atunci pentru ca era decorelata de economia reala, ci pentru ca anticipa acest declin”, a mai spus analistul Vanguard.

Duna, KD: Bursa va anticipa revenirea economiei

Duna, KD: Bursa va anticipa revenirea economieiIn primele doua luni ale anului, nu au fost semnalate probleme majore la emitentii BVB.

„Din punct de vedere fundamental exista emitenti a caror situatie, pana in momentul de fata, nu a prezentat probleme grave. Acestia au avut rezultate bune si desi situatia economica se deterioreaza nu ar prezenta pericol de faliment sau de a intampina probleme serioase. Cu toate acestea preturile au scazut, poate acesti emitenti au scazut mai putin, dar s-au inscris pe acelasi trend”, crede Adrian Duna, analistul KD Capital Management.

Desi, in opinia sa, corelarea nu mai este la fel de puternica, analistul nu crede ca bursa noastra sau vreun emitent (chiar daca ar avea rezultate bune) s-ar putea rupe din acest trend, pentru a evolua independent.

„Daca situatia pe pietele internationale s-ar imbunatati si semnalele ar fi pozitive pe un termen mai indelungat, nu doar de moment, atunci si bursa noastra ar evolua in aceeasi directie chiar daca situatia macroeconomica la noi inca nu ar dovedi o intoarcere de trend. Faptul ca economiile mature si-ar reveni ar duce la concluzia ca si starea noastra macroeconomica se va imbunati, iar bursa va anticipa acest lucru, la fel cum a anticipat perioada de acum din momentul in care situatia economiilor mature a inceput sa se deterioreze iar bursa a scazut”, a continuat acesta.


Cum va reactiona Bursa in cazul unei reveniri a americanilor?

Cum va reactiona Bursa in cazul unei reveniri a americanilor?In cazul unei reveniri a burselor americane pe parcursul acestui an, este posibil ca Bursa din Bucuresti sa se coreleze, desi aprecierile ar putea fi oprite de rulajele foarte scazute.

„BVB se va corela probabil in cazul de intoarcere a trendului, dar e posibil ca dincolo de un rally initial ce ar marca aceasta inversiune, cresterile sa intampine posibile dificultati din cauza lichiditatii scazute. Dar, daca investitorii locali si mai ales cei straini s-ar intoarce cu investitii consistente am putea vorbi totusi de cresteri ce ar putea fi, ca valoare procentuala, mai ridicate decat cele de pe pietele mature”, crede Adrian Duna.

Si Marius Pandele crede ca va exista o corelare si in cazul intoarcerii trendului, dar va avea cu siguranta un delay fata de pietele vestice.

„Daca acolo investitorii mari vor intra de la inceput la cumparare, in Romania nu vor putea face asta decat cei care isi mai pot permite, si in situatia respectiva nu mai sunt chiar atat de multi. Nu trebuie sa uitam nici ca o revenire nu va avea loc chiar in perioada imediat urmatoare, oricat de genial ar fi planul presedintelui american. Si pana sa se intample o astfel de revenire, o parte din oamenii de afaceri locali vor fi ajuns deja in situatii grele, fiind departe de a-si permite sa investeasca la Bursa sume mari de bani”, spune analistul.

Asadar, revenirea pietelor de capital se va realiza la nivelul burselor mature, intr-o prima etapa, urmand sa fie preluata si de cele emergente, cu un anumit decalaj de timp.

„Marimea decalajului in cazul bursei romanesti va fi determinata atat de factori externi, de conjunctura, cat si de factori interni. Daca factorii externi sunt in afara controlului nostru, cei interni depind de noi, gandindu-ma aici la implicarea statului, a institutiilor pietei si a participantilor, astel incat atractivitatea bursei romanesti sa creasca”, a explicat Gabriel Aldea, reprezentantul Intercapital Invest.