1 / 5

Elementul esential trendul descendent este in toate pietele

Desi au fost sedinte in care evolutia BVB parea sa se decupleze de pietele internationale, exista inca o corelatie stransa intre burse, de care nu se poate face abstractie.

„Pe termen foarte scurt pot aparea evolutii divergente datorita particularitatilor fiecarei piete, insa elementul esential, si anume trendul descendent, este intalnit pe toate pietele de capital”, a declarat, pentru Wall-Street, Gabriel Aldea, broker la Intercapital Invest.

El sustine ca dimensiunea foarte mica a pietei, asimilarea acesteia in categoria pietelor emergente si caracterul preponderent speculativ al tranzactiilor la BVB sunt elemente importante care fac ca diferentierile fata de pietele mature sa fie in unele situatii semnificative.

Marius Pandele, head of research la Vanguard, crede ca nu este cazul unei decorelari, chiar daca sunt sedinte de tranzactionare cu diferente semnificative intre evolutiile BVB si cele ale altor burse.

„Corelarea, in viziunea mea, nu se caracterizeaza prin evolutii in acelasi sens si cu aceeasi intensitate pe mai multe piete, ci mai degraba prin trendul primar care este in toate pietele la fel: descendent. Chiar si acum, cand investitorii de pe piata autohtona nu mai sunt aceiasi cu cei de pe pietele mai dezvoltate, corelarea continua sa se manifeste, pentru ca la bursa se tranzactioneaza in primul rand perceptiile si asteptarile pentru viitor ale participantilor la piata”, a explicat Pandele.

Astfel, un investitor roman cumpara actiuni pentru ca are asteptari ca intr-o anumita perioada de timp sa apara alti investitori care sa fie dispusi, din varii motive, sa cumpere aceleasi actiuni la un pret mai mare.

„In general, cei asteptati sa cumpere la un pret mai mare erau investitorii straini, care isi puteau permite sa sustina o crestere a preturilor la Bursa. Din moment ce nu apar vesti care sa duca la concluzia ca acei investitori straini s-ar putea intoarce in Romania si ar putea sustine o noua crestere a pietei, nici investitorii romani nu vor cumpara. Daca avem in vedere o decorelare in cealalta directie, si anume o scadere mai mare decat pe majoritatea celorlalte piete, e mai greu de spus daca asta chiar este o decorelare sau nu”, a mai spus analistul Vanguard.

Adrian Duna, analist la KD Capital Management, sustine ideea ca diferentele de evolutii din anumite zile sunt cauzate de pesimismul investitorilor, dar si de lipsa investitorilor straini.

„Intr-adevar, in ultima perioada am asistat la sedinte in care nu s-a mai putut vorbi de o corelare. Aceasta se datoreaza absentei investitorilor mari, insitutionali, straini si locali ce sunt in expectativa si nu mai tranzactioneaza sumele mari de dinainte, acestia fiind si in mare parte raspunzatori de corelare, dar si perceptiei investitorilor ramasi in piata ce par sa dea dovada de foarte mult pesimism in ceea ce priveste economia si perspectivele companiilor in aceasta perioada”, a declarat Duna pentru Wall-Street.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri