Cat de important este contextul local si international?

Cat de important este contextul local si international?Reactia pietei de capital la stirile negative este un aspect esential in procesul investitional. Pentru un investitor, este foarte important de urmarit ce semnale da piata si cum reactioneaza la fluxul de stiri macroeconomice.

“Preturile de la bursa din prezent arata de fapt perceptia investitorilor cu privire la companiile listate, perceptie construita pe baza unor criterii fundamentale, bazate atat pe date istorice, cat si pe estimari. Perceptia despre o companie listata se poate schimba atunci cand anumite evenimente neprevazute au loc sau atunci cand acel emitent va raporta performante financiare sub/peste asteptari. Odata cu astfel de evenimente si pretul din piata al actiunilor se va ajusta corespunzator”, a declarat, pentru Wall-Street, Andreea Gheorghe, director departament analiza la Intercapital Invest.

Catalin Bolohan, director de investii la Explore Asset Management, dezvolta concluziile unor studii realizate in ultimii ani, care incercau sa surprinda reactia pietei la stiri.

“Concluzia a fost ca pietele de actiuni reactioneaza diferit la aceleasi stiri macroeconomice, in functie de conditia generala a economiei din acel moment. Considerand influentele de sens contrar ale fluxului veniturilor viitoare si respectiv a ratei de discount in legatura cu modalitatea de evaluare a unor companii, rezultatele studiului explica inconsistenta de impact a stirilor macroeconomice prin faptul ca in perioadele de recesiune efectul asupra fluxurilor viitoare de profituri este cel dominant, in timp ce in expansiune conteaza mai mult rata de rentabilitate utilizata ca si discount”, a explicat el.

Astfel, in perioade de recesiune economica, stirile negative ridica semne de intrebare asupra dimensiunii viitoare a profiturilor, reducand nivelul evaluarii si pretul actiunilor, in timp ce o stire pozitiva imbunatateste asteptarile privind cash-flow-ul si poate avea pe termen scurt un impact pozitiv asupra pietei actiunilor.

Pe de alta parte, in perioadele de expansiune economica, stirile negative pot crea asteptari de reducere a ratei de discount, iar cele pozitive indicii privind cresterea ratei. “Studii realizate pe aceasta tema concluzioneaza ca cifrele macroeconomice proaste in context expansionist pot avea un efect pozitiv asupra pietelor de actiuni, in timp ce vestile bune pot semnala la un moment dat o supra-incalzire a economiei”, a mai explicat Bolohan.

In plus, astfel de anunturi tind sa aiba influente de durate mai lungi in recesiune decat in expansiune, si determina pe termen scurt miscari de pret si volume de tranzactionare anormale.

Ce inseamna o stire negativa pentru bursa?

Ce inseamna o stire negativa pentru bursa?O stire negativa poate sa nu influenteze foarte mult pretul unei actiuni daca stirea era una asteptata.

„Daca in schimb, informatia nou aparuta va schimba brusc perceptia despre o companie/companii, atunci efectele asupra cotatiilor la bursa pot fi, in anumite cazuri, catastrofale”, sustine Andreea Gheorghe.

Cel mai bun exemplu in acest sens este falimentul Lehman Brothers din SUA, eveniment care a dus la „castigarea” unei imagini nedorite a sectorului financiar din aceasta tara.

„Implicit preturile la bursa ale bancilor din SUA au suferit deprecieri colosale, de necrezut inainte de evenimente. Dupa cateva zile de la aceasta stire a urmat o perioada de panica la bursa: piata si-a refacut calculele, iar preturile s-au ajustat pe baza noilor informatii. In acest sens au fost evaluate mai bine riscurile din sector, implicatiile acestui eveniment asupra altor companii si situatia din economie”, a continuat ea.

Astfel, in conditiile unor evenimente negative de amploare, la bursa se poate crea o situatie de panica. „In majoritatea cazurilor aceasta este manifestata printr-o depreciere rapida a preturilor mult prea mare comparativ cu dimensiunea evenimentelor si determinata de actiunea investitorilor care vand indiferent de pret. Cei care cumpara sunt in mare parte speculatori. Acestia isi asuma riscuri ridicate, evalueaza situatia ca fiind „nu atat de rea pe cat pare” si spera ca piata va corecta acest lucru in mod pozitiv in urmatoarele zile”, a declarat analistul Intercapital.


Ce este varful de panica si cum se exploateaza?

Ce este varful de panica si cum se exploateaza?Varful de panica si strategia de a cumpara in astfel de momente este un aspect psihologic al comportamentului investitional.

In analiza tehnica exista modele care identifica astfel de intoarceri, din punct de vedere al formatiunilor grafice care se iau in calcul.

“Am vazut varfuri de panica in octombrie si noiembrie, asociate cu stiri de natura sa aduca elemente noi, cu potential de risc sistemic ridicat. Putine trenduri bear s-au finalizat cu astfel de capitulari, fiind urmate de schimbari bruste ale trendului primar, in sens ascendent”, spune directorul de investitii al Explore.

Varful de panica inregistrat in luna octombrie pe piata americana, masurat printr-un indice al volatilitatii (VIX), nu a mai fost atins in timpul acceselor de vanzare agresiva din lunile noiembrie si martie. “Nu este necesar ca finalul unor piete bear sa se realizeze prin miscari agresive, volatile, marcate de sentimente acute de panica. In multe situatii (1949, 1982, 2003) finalul pietei bear a insemnat mai degraba o epuizare gradata, in timp, a fortei vanzatorilor.

In ceea ce priveste strategia de a cumpara varfuri de panica, aceasta poate fi proprie atat speculatorilor, cat si investitorilor cu orizont de investitie lung, care construiesc treptat o expunere pe piata de actiuni, pe principiul “cost-averaging”.

“Strategiile de investitii pot fi mixate. In masura in care ne referim la investitori cu orizont de investitie mare, care realizeaza o acumulare graduala, vizand obtinerea unui prêt final competitiv, fara a “vana” nivelul minim absolut pentru o cumparare decisiva, sunt oportune achizitiile pe orice val de panica, in ideea ca in orizontul fixat lucrurile vor evolua in scenariul dorit. Si un speculator poate realiza castiguri consistente, intr-un orizont de timp scurt, dar cu riscuri ridicate, legate de timing-ului operatiunilor. Rally-urile din octombrie si noiembrie, de aproape 25%, atesta ca pot fi speculate conditii extreme de psihologie a pietei, chiar actionand impotriva trendului primar”, spune Catalin Bolohan.



U shape - graficul crizei complexe

U shape - graficul crizei complexeDin punct de vedere tehnic, exista doua tipare pentru forma pe care o poate lua graficul unui indice reprezentativ al unei piete in perioade de trend descendent, V sau U.

„Prima forma poate avea loc in perioade de stabilitate economica atunci cand brusc o criza neasteptata ii sperie pe investori si duce la o presiune excesiva pe vanzare. Problema este rezolvata insa relativ rapid printr-o interventie guvernamentala, iar actiunile recupereaza la bursa scaderea suferita pe panica”, a explicat Andreea Gheorghe.

Un exemplu de acest gen poate fi dat pentru scaderea din cea de-a doua parte a anului 1998, cand principalii indici externi au scazut brusc cu 20-30%, insa au recuperat intr-o perioada foarte scurta de timp aceasta depreciere.

„Un grafic similar se poate forma pe trend de scadere ce se poate termina prin vanzari excesive pe panica. Odata ce toti investitorii panicati au iesit de pe actiuni, iar piata a scazut prea mult pentru evenimente, se pot crea premisele reluarii unui trend de crestere la bursa. Un exemplu pentru aceasta situatie poate fi dat pentru anii 2000-2003 (grafic)”, a mai spus ea.

Cele mai multe crize s-au finalizat insa printr-un grafic in forma de U, acestea fiind specifice unor perioade in care crizele prezinta o complexitate mai mare si sunt de natura economica, iar o singura masura luata de autoritati nu poate readuce optimismul in piata si stabiliza lucrurile.

„Spre finalul crizei actiunile evolueaza in jurul minimelor pe o perioada care poate merge de la cateva luni pana la un an. Criza de acum este una deosebit de complexa si cel mai probabil ca spre finalul ei graficele vor avea o forma de U”, a mai explicat analista.

BVB se va corela in continuare cu bursele mature

BVB se va corela in continuare cu bursele matureDaca toate notiunile de analiza tehnica prezentate mai sus se aplica pietelor dezvoltate, foarte lichide si cu istoric, pentru bursa romaneasca se aplica doar ideea de corelare.

“Piata romaneasca si pietele din est sunt corelate global. Statisticile arata ca in perioadele de recesiune, activele si pietele de actiuni au o corelatie foarte mare. Pe masura ce sentimentul se imbunatateste, incepe sa aiba loc o decuplare si o reasezare a pietelor globale, raportat la fundamente intr-o masura mai mare”, sustine Bolohan.

Astfel, cand pe pietele externe vor exista miscari ascendente sustinute, bursele locale vor putea sa recupereze in mai mare masura.

In conditiile in care economia locala se afla in pragul unei recesiuni, iar analistii straini se „intrec” in estimari pesimiste pentru demersul lucrurilor pe plan intern, Andreea Gheorghe crede ca va mai dura o perioada pana cand investitorii straini se vor intoarce in forta pentru a achizitiona actiuni romanesti.

"Vom ramane in continuare corelati cu pietele externe, iar primele semnale de revenire la bursa vor fi date de acestea. Nu cred ca aceasta revenire a indicilor locali va avea loc neaparat in acelasi timp cu o relansare economica in Romania, pentru ca in ciuda faptului ca intre contextul macroeconomic si bursa exista o legatura, aceasta nu se manifesta in acelasi timp. Semnale pozitive pentru o revenire la BVB vor fi date prima data de pietele externe, iar la noi revenirea va fi sustinuta in prima faza de investitorii locali", a mai spus analista.

“Piata romaneasca si pietele din est sunt conectate strans la miscarile pietelor majore. Evolutiile negative ale pietelor majore de actiuni din ultimul an, au impus un trend general care nu a putut fi evitat de catre una dintre pietele locale.. Pe masura ce sentimentul se imbunatateste, are loc o decuplare a miscarilor din pietele globale si o reasezare a corelatiilor, cu o raportare intr-o mai mare masura la fundamentele de evaluare.”, sustine Bolohan.

“Cred ca Estul Europei si-a pierdut statutul de destinatie preferata de investire in pietele globale si va purta in urmatorii ani povara unei perceptii negative in privinta riscului asociat expunerilor pe active din aceasta zona. Momentul de criza actual are particularitatea inducerii unor efecte globale, generale, nu produce daune doar la nivel local sau regional. Astfel, in momentul rebalansarii investitiilor catre pietele de actiuni, vor exista destule oportunitati in pietele majore, lichide, pentru care exista deja expertiza consistenta si nu vor fi dirijate fluxuri consistente de capital catre piete emergente de dimensiuni reduse, cum este piata romaneasca .” spune Bolohan.

In acelasi timp, directorul de investitii al Explore crede ca perceptia asupra Romaniei poate fi imbunatatia. “Exista destule atuuri, in sensul unui grad de indatorare publica inca redus, dependenta redusa a economiei fata de pietele de export din UE, un sistem bancar stabil, cu RMO ridicate si fara expuneri pe active toxice utilizate in pietele financiare mature. Toate acestea, cumulate cu securizarea accesului la surse de finantare externe si angajamentul in favoarea unor politici publice consistente pot tempera temerile unor scenarii de evolutie adversa a Romaniei.”, a conchis Catalin Bolohan.