1 / 6

Cat de important este contextul local si international?

Reactia pietei de capital la stirile negative este un aspect esential in procesul investitional. Pentru un investitor, este foarte important de urmarit ce semnale da piata si cum reactioneaza la fluxul de stiri macroeconomice.

“Preturile de la bursa din prezent arata de fapt perceptia investitorilor cu privire la companiile listate, perceptie construita pe baza unor criterii fundamentale, bazate atat pe date istorice, cat si pe estimari. Perceptia despre o companie listata se poate schimba atunci cand anumite evenimente neprevazute au loc sau atunci cand acel emitent va raporta performante financiare sub/peste asteptari. Odata cu astfel de evenimente si pretul din piata al actiunilor se va ajusta corespunzator”, a declarat, pentru Wall-Street, Andreea Gheorghe, director departament analiza la Intercapital Invest.

Catalin Bolohan, director de investii la Explore Asset Management, dezvolta concluziile unor studii realizate in ultimii ani, care incercau sa surprinda reactia pietei la stiri.

“Concluzia a fost ca pietele de actiuni reactioneaza diferit la aceleasi stiri macroeconomice, in functie de conditia generala a economiei din acel moment. Considerand influentele de sens contrar ale fluxului veniturilor viitoare si respectiv a ratei de discount in legatura cu modalitatea de evaluare a unor companii, rezultatele studiului explica inconsistenta de impact a stirilor macroeconomice prin faptul ca in perioadele de recesiune efectul asupra fluxurilor viitoare de profituri este cel dominant, in timp ce in expansiune conteaza mai mult rata de rentabilitate utilizata ca si discount”, a explicat el.

Astfel, in perioade de recesiune economica, stirile negative ridica semne de intrebare asupra dimensiunii viitoare a profiturilor, reducand nivelul evaluarii si pretul actiunilor, in timp ce o stire pozitiva imbunatateste asteptarile privind cash-flow-ul si poate avea pe termen scurt un impact pozitiv asupra pietei actiunilor.

Pe de alta parte, in perioadele de expansiune economica, stirile negative pot crea asteptari de reducere a ratei de discount, iar cele pozitive indicii privind cresterea ratei. “Studii realizate pe aceasta tema concluzioneaza ca cifrele macroeconomice proaste in context expansionist pot avea un efect pozitiv asupra pietelor de actiuni, in timp ce vestile bune pot semnala la un moment dat o supra-incalzire a economiei”, a mai explicat Bolohan.

In plus, astfel de anunturi tind sa aiba influente de durate mai lungi in recesiune decat in expansiune, si determina pe termen scurt miscari de pret si volume de tranzactionare anormale.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri