1 / 4

Managementul riscului valutar

Nevoia de acoperire a riscului valutar prin tranzactii cu contracte futures pe valuta a determinat tot mai multe companii sa apeleze la aceste instrumente si, implicit, dezvoltarea lor in ultimii ani.

Primul pas in crearea unui management al riscului valutar eficient este identificarea riscului unei companii, care poate fi risc tranzactional, economic sau de translatie, a explicat Cosmin Bucur, directorul departamentului de piete financiare la RBS Romania, in cadrul conferintei organizate de Asociatia Brokerilor, pe tema riscului valutar.

In continuare, specialistul a explicat ca trebui definite obiectivele urmarite, gradul in care compania doreste sa isi fixeze ratele de schimb pentru a isi asigura stabilitatea rezultatelor financiare sau minimizarea riscului fluxului de lichiditati.

Dupa ce obiectivele au fost definite, si-a identificat expunerea valutara si si-a setat toleranta la risc si scopul hedging-ului, se afla in pozitia de a desemna si implementa o strategie.

Conform unui studiu ISDA (International Swaps and Derivatives Associations), 92% din primele 500 de companii ale lumii folosesc produse derivate pentru riscul valutar si 85,1% isi acopera riscul de dobanda in timp ce 78,2% acopera riscul valutar.

“Se observa o sete de predictibilitate in randul companiilor mari si mijlocii mai ales in ultima perioada, cand riscul valutar este tot mai mare, din cauza crizei”, a declarat Bucur.

Riscurile cursului valutar, sub lupa expertului pe derivate de la BVB


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri