Indicele de corelatie dintre BET si euro/leu este -0,87

Indicele de corelatie dintre BET si euro/leu este -0,87“Luand in calcul serii de date incepand cu anul 2007, indicele de corelatie dintre euro/leu si BET este de -0,87”, scrie Andreea Gheorghe (foto), director departament analiza la Intercapital Invest, intr-un raport saptamanal.

Coeficientul de corelatie arata intensitatea relatiei dintre doua variabile. Cu cat valoarea coeficientului este mai apropiata de 1, cu atat intre cele doua serii de date analizate exista o corelare directa mai stransa, cu cat valoarea coeficientului este mai apropiata de -1,
cu atat cele doua serii de date au o corelatie inversa mai stransa, iar o valoare apropiata de 0 arata ca intre cele doua serii de date nu exista o relatie, explica analista.

“Tot in ceea ce priveste intensitatea corelatiei dintre doua variabile, un coeficient de corelatie intre 0,1 si 0,3 indica o corelatie pozitiva slaba (pozitiva - cele doua serii de date evolueaza in acelasi sens); intre 0,3-0,5 exista o corelatie medie, iar daca coeficientul de corelatie este intre 0,5 si 1 corelatia este considerata puternica”, sustine Andreea Gheorghe.

Pe langa acest coeficient de corelatie intre piata bursiera si cea valutara, in ultimii ani au existat cateva mari cicluri Bursa-euro/leu, marcate de dinamica economiei, perceptia investitorilor straini, dar si de criza internationala, explica Alin Cucos, analist la casa de brokeraj Estinvest.

“Pe trend ascendent, in vara lui '07, am avut o Bursa pe maxime istorice si euro/leu cu undershooting agresiv la 3.1-3.2, intr-un exces de totala frenezie privind ratele de crestere de pe activele romanesti (privind desigur in urma cu mintea de acum)”, explica analistul.

Un alt ciclu, de trend descendent, s-a manifestat in timpul unor presiuni de depreciere pe leu si cicluri de corectii abrupte pe bursa. “Debutul lui '08, toamna lui '08 si debutul lui '09, cand am asistat atat la manifestarea din ce in ce mai accentuata a efectelor indirecte ale crizei (retrageri de capitaluri din pietele emergente si cresterea perceptiei riscului de tara pentru economiile cu vulnerabilitati pe indicatori macro cheie - deficit de cont curent, cum este si cazul Romaniei), cat si la inrautatirea efectiva a structurilor economice reale, inclusiv in Europa de Est si tara noastra”, a mai spus analistul.

Astfel, imaginea de ansamblu a acestor ultimi doi ani selectati arata manifestarea acestor trenduri pe cele doua piete.



Ce inseamna aceasta corelare inversa pentru un investitor strain?

Ce inseamna aceasta corelare inversa pentru un investitor strain?Pentru un investitor strain la bursa acest lucru reprezinta un dublu castig, atunci cand leul se apreciaza fata de euro, iar bursa creste, si o dubla pierdere, din curs si scaderea actiunilor, atunci cand leul se depreciaza fata de moneda europeana.

“Ca si rationament cifric, puseele de deprecieri sincronizate pe Bursa si leul dezavantajeaza intr-o maniera dubla un investitor strain captiv, cu un portofoliu pre-existent acestor turbulente, in conditii de vanzare si reducere fortate a expunerilor pentru repatriere, insa ar stimula, teoretic si artificial, intrari de noi pozitii ale nerezidentilor, prin cresterea masei disponibile in lei pentru achizitii sub incidenta unui curs euro/leu mai mare”, crede Alin Cucos (foto).

Astfel, s-a demonstrat ca tensiunile de depreciere pe leu nu genereaza cam deloc performante pe Bursa, ci o influenteaza in sens invers.

“Singura dinamica sanatoasa si sustenabila pe termen lung pentru Bursa o reprezinta intreruperea miscarilor violente pe valutele din regiune, implicit si pe leu (ne asteptam ca euro/leu mediu sa ramana anul acesta intre 4,2 si 4,3, ca scenariu neutru-pesimist), si mentinerea/reintrarea economiei pe teren pozitiv in urmatorii ani, incepand cu anul in curs”, crede analistul Estinvest.

Vorbind in cifre, calculele arata ca fluctuatia cursului valutar determina cresteri sau scaderi mai mari cu 10-20 de procente in cazul portofoliilor raportate si la Euro, nu doar la cotatiile bursiere.

“Daca un investitor nerezident si-ar fi format un portofoliu pe indicele BET in 27 iunie 2006 (indice BET=6.437,93 puncte indice, curs euro/ leu=3,5980) si daca si-ar fi inchis aceasta pozitie pe 24 iulie 2007 (indice BET=10.813, curs euro/leu=3,1224), castigul sau rezultat in urma aprecierii actiunilor din BET ar fi fost de 68% si raportat la euro de 94%”, exemplifica analista.

In schimb, daca un investitor ar fi achizitionat actiuni in data de 24 iulie 2007 si le-ar fi vandut astazi (indice BET= 2.427, curs euro/ leu=4,2484), pierderea sa rezultata in urma deprecierii actiunilor din BET ar fi fost de 77,55% si raportat la euro de 83,50%.

Graficul prezinta evolutia comparata a cursului euro/leu (marcat cu alb) si a indicelui BET(marcat cu rosu).


Sursa: Intercapital Invest

Estimarile negative pentru leu implica si pesimism pentru Bursa

Estimarile negative pentru leu implica si pesimism pentru BursaEconomia locala a fost sustinuta in ultimii ani in cea mai mare parte de investitiile straine si de cresterea creditului neguvernamental, ce la randul lui a fost ajutat in buna parte de consumul intern (creditele pentru consum in PIB prezinta una dintre cele mai ridicate rate din UE).

Chiar daca piata de capital prezinta o pondere foarte redusa in sistemul financiar romanesc (piata bancara fiind dominanta), aceasta a fost influentata intr-o proportie ridicata de investitorii nerezidenti, care si-au pastrat mereu o cota importanta in totalul valoric tranzactionat la Bursa de Valori Bucuresti, sustine Andreea Gheorghe.

In general, estimarile pentru aprecierea cursului de schimb ii poate determina pe unii jucatori nerezidenti sa considere plasamentele in lei (depozite, actiuni, titluri de stat etc.), iar estimarile pentru deprecierea cursului de schimb sa ii determine pe acestia sa intre din nou pe plasamente in valuta.

“Pachetul de finantare externa de 19,5 mld. EUR primit de Romania de la FMI, CE si alte institutii financiare internationale a reprezentat si constituie in continuare un catalizator necesar pentru Bursa si leu, prin imbunatatirea perceptiei asupra riscului de tara, insa probabil nu si suficient pentru a determina acum o crestere semnificativa si sustinuta a expunerilor nerezidentilor pe activele financiare romanesti“, sustine Alin Cucos.

Cu alte cuvinte, investitorii straini se vor reintoarce pe Bursa cand fundamentele economice din RO vor fi din nou pe o traiectorie pozitiva, indiferent de un curs valutar relativ mai mic sau mai mare. “Pentru ei, fundamentele sunt cele care pana la urma conteaza”, a conchis Cucos.

Pentru trimestrul al II-lea din 2009 analistii straini estimeaza o depreciere a leului, dupa care mizeaza pe o usoara apreciere a acestuia pana la finalul anului curent, pentru trimestrul al IV-lea si anul 2010 fiind estimat un curs apropiat de cel din prezent.

“Cele mai optimiste estimari pentru curs vizeaza o stagnare a acestuia la valorile din prezent si o apreciere usoara pentru finalul anului. Avand in vedere estimarile acestor analisti pentru cursul de schimb si corelatia pe pana acum dintre bursa si evolutia EUR/RON, concluzia este una destul de pesimista pentru evolutia bursei locale in 2009”, a continuat analista.

80% din estimarile de curs luate in considerare au fost realizate in luna martie, iar restul la finalul lunii februarie, deci au in mare parte incorporate informatiile cu privire la imprumutul Romaniei de la FMI.

Astfel, este important de vazut care sunt estimarile analistilor straini pentru evolutia leului in fata euro. Tabelul de mai jos, realizat de Intercapital Invest, prezinta previziuni pe cursul de schimb pentru urmatorii doi ani a 14 institutii financiare straine (BNP Paribas, Bank of America, Calyon, Erste Bank, Fortis Bank, HSBC, ING, JP Morgan, Lloyds, Morgan Stanley, RBS, SEB, Societe Generale si TMS Brokers).




Sursa: Intercapital Invest