1 / 4

Indicele de corelatie dintre BET si euro/leu este -0,87

“Luand in calcul serii de date incepand cu anul 2007, indicele de corelatie dintre euro/leu si BET este de -0,87”, scrie Andreea Gheorghe (foto), director departament analiza la Intercapital Invest, intr-un raport saptamanal.

Coeficientul de corelatie arata intensitatea relatiei dintre doua variabile. Cu cat valoarea coeficientului este mai apropiata de 1, cu atat intre cele doua serii de date analizate exista o corelare directa mai stransa, cu cat valoarea coeficientului este mai apropiata de -1,
cu atat cele doua serii de date au o corelatie inversa mai stransa, iar o valoare apropiata de 0 arata ca intre cele doua serii de date nu exista o relatie, explica analista.

“Tot in ceea ce priveste intensitatea corelatiei dintre doua variabile, un coeficient de corelatie intre 0,1 si 0,3 indica o corelatie pozitiva slaba (pozitiva - cele doua serii de date evolueaza in acelasi sens); intre 0,3-0,5 exista o corelatie medie, iar daca coeficientul de corelatie este intre 0,5 si 1 corelatia este considerata puternica”, sustine Andreea Gheorghe.

Pe langa acest coeficient de corelatie intre piata bursiera si cea valutara, in ultimii ani au existat cateva mari cicluri Bursa-euro/leu, marcate de dinamica economiei, perceptia investitorilor straini, dar si de criza internationala, explica Alin Cucos, analist la casa de brokeraj Estinvest.

“Pe trend ascendent, in vara lui '07, am avut o Bursa pe maxime istorice si euro/leu cu undershooting agresiv la 3.1-3.2, intr-un exces de totala frenezie privind ratele de crestere de pe activele romanesti (privind desigur in urma cu mintea de acum)”, explica analistul.

Un alt ciclu, de trend descendent, s-a manifestat in timpul unor presiuni de depreciere pe leu si cicluri de corectii abrupte pe bursa. “Debutul lui '08, toamna lui '08 si debutul lui '09, cand am asistat atat la manifestarea din ce in ce mai accentuata a efectelor indirecte ale crizei (retrageri de capitaluri din pietele emergente si cresterea perceptiei riscului de tara pentru economiile cu vulnerabilitati pe indicatori macro cheie - deficit de cont curent, cum este si cazul Romaniei), cat si la inrautatirea efectiva a structurilor economice reale, inclusiv in Europa de Est si tara noastra”, a mai spus analistul.

Astfel, imaginea de ansamblu a acestor ultimi doi ani selectati arata manifestarea acestor trenduri pe cele doua piete.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri