Cresterile trebuie sustinute de stiri pozitive din mediul financiar

Cresterile trebuie sustinute de stiri pozitive din mediul financiarIn sedinta de ieri, investitorii au intrat puternic la cumparare, pe o lichiditate in crestere si aprecieri de 5,7% pentru indicele BET, 4,6% pentru BET-C si 6,4 pe BET-FI. Lichiditatea totala a pietei a fost de 5,8 milioane euro, indicele BET-XT a urcat cu aproape 6 procente in timp ce BET-NG a crescut cu 3,02%.

Un factor important care a determinat ieri aprecierea puternica a majoritatii indicilor globali a fost rezultatul mesajelor convergente trnsmise in urma summit-ului G20, crede Gabriel Aldea (foto), broker la Intercapital Invest.

„Cresterile sustinute ale indicilor europeni si asiatici au generat si in cazul investitorilor autohtoni un apetit mare de cumparare, fapt evidentiat si prin cresterea sensibila a volumelor de tranzactionare”, a explicat brokerul.

Adrian Duna, analist la KD Capital Management a declarat ca evolutia a inceput pe urma rezultatelor pozitive anuntate de bancile americane pentru primele luni ale anului si a fost continuata de interventiile FED si de o serie de indicatori ai pietei imobiliare americane.

„In ultimele 2 saptamani toti indicatorii ce privesc aceasta piata aveau prognozate scaderi, rezultatule pozitive nu s-au materializat doar printr-o scadere mai redusa ci au indicat cresteri. Dupa cum se stie, criza a inceput pe piata imobiliara din SUA iar investitorii interpreteaza acestea ca semne ca sirul evenimentelor se va relua dar in directia cresterii, pe aceeasi filiera”, a explicat analistul.

Alaturi de evolutiile pozitive ale pietelor externe si dividendele anuntate de anumiti emitenti importanti de la cota bursei au determinat acest trend, crede Gabriel Necula, broker la Prime Transaction.

”Acest val de optimism cred ca a fost asteptat indelung de investitori si in acest moment parca refuza sa-si piarda din intensitate si sa inglobeze vestile negative”, a declarat el, pentru Wall-Street.

Cat vor mai continua aprecierile?

Cat vor mai continua aprecierile?Desi bursele cresc de cateva saptamani, semnalele crizei continua sa apara la diverse nivele ele economiilor globale, deci semnalele pot fi doar pe termen scurt.

Aprecierile din ultima perioada au fost puternice, in ciuda stirilor destul de proasta care nu au incetat sa apara, precum somajul in crestere.

„Pentru ca aceste cresteri sa continue va fi nevoie de un flux de stiri pozitive, este posibil sa existe o intrerupere, momente de scadere dar cred ca investitorii asteapta confirmarea rezultatelor din SUA. Luna urmatoare, daca intoarcerea de trend pe piata imobiliara din SUA s-ar confirma si, mai mult, sa apara semne ca si celelalte sectoare isi revin (productia industriala, sectorul financiar), cresterile pot continua”, sustine Adrian Duna.

Totusi, incertitudinea sustenabilitatii economice a acestor aprecieri din piata de capital este din ce in ce mai ridicata.

„Daca nu vor aparea evenimente negative neprevazute la intalnirea G20 din acest weekend, este posibil sa asitam la a doua parte a acestui trend de crestere”, sustine Necula.

Pe de alta parte, Gabriel Aldea este mai retincent in a se astepta la o crestere pe termen lung a burselor, considerand ca principalii factori determinanti sunt sentimentele pozitive ale investitorilor si asteptarile lor privind imbunatatirea situatiei economice globale.

„Aceste asteptari vor trebui insa confirmate iar stirile economice negative care survin in mod normal intr-o perioada de criza economica vor determina investitorii de pretutindeni sa fie mai precauti in momentul in care vor lua decizia de a cumpara actiuni”, a mai explicat brokerul Intercapital Invest.



Semnalele nu sunt certe. In aceasta perioada, e posibila orice evolutie

Semnalele nu sunt certe. In aceasta perioada, e posibila orice evolutieEstimarile privind intoarcerea trendului pe burse sunt ingreunate de incertitudinile care continua sa apara la nivel global. Cu siguranta, evolutiile pietelor externe vor fi determinante prin factorul de corelare.

„Ma astept sa existe si corectii pe fondul marcarilor de profit, dar acestea sa nu aiba intensitate foarte mare decat in cazul in care vor coincide si cu vesti negative. Optimismul de acum arata ca multe actiuni sub subevaluate si ca se castiga increderea asupra unei stabilizari a economiei in perioada urmatoare. Vom vedea in cursul acestei luni daca lucrurile sunt intr-adevar asa sau e doar un rally al pietei bear”, a declarat Gabriel Necula (foto).

Daca se vor confirma proiectiile optimiste legate de economia americana, facute chiar de presedintele FED, este posibil ca valul actual de cresteri sa reprezinte primul pas catre reinscrierea pietelor pe un trend ascendent.

„In acest moment este insa prematur sa spunem acest lucru, experienta unor perioade similare din evolutia indicilor americani aratandu-ne ca revenirile pe un trend ascendent pe termen lung nu sunt liniare ci sunt, cel putin in prima parte, intercalate cu perioade de scaderi acccentuate sau de consolidari pe perioade mai lungi”, considera brokerul Intercapital.

In acelasi timp, Adrian Duna considera ca bursele au primit primele semnale ale unui posibile reveniri in SUA, dinspre zona imobiliara, iar confirmarea si propagarea acestora ar putea duce la noi cresteri.


Ce impact vor avea rezultatele emitentilor din T1?

Ce impact vor avea rezultatele emitentilor din T1?In perioada urmatoare sunt asteptate primele rezultate ale companiilor, aferente trimestrului 1 din 2009, care vor fi cu siguranta urmarite de investitori. Brokerii spun ca majoritatea companiilor au deja incluse in pret posibilitatea unor rezultate mai slabe.

„Atat timp cat mediul extern este relativ stabil, rezultatele vor avea impact, companiile ce vor surprinde pozitiv vor fi probabil apreciate de investitori ca avand puterea de a trece peste aceasta perioada economica nefavorabila cu bine”, explica Duna.

Pe de alta parte, cele care vor avea rezultate cu adevarat slabe, ce ar duce compania de la o aparenta subevaluare acum la o supraevaluare vor fi penalizate cu siguranta de investitori. „Investitorii nu vor mai fi atat de indulgenti ca in trecut cu companiile supraevaluate”, a continuat analistul.

Importanta cea mai mare o va avea perceptia asupra rezultatelor companiilor importante din lume si apoi cea asupra celor locale, crede Necula.

„Asteptarile in general sunt destul de proaste pentru acest prim trimestru peste tot, nu excludem eventuale scaderi ale burselor, dar trebuie mare atentie la perspectiva pentru restul anului, deoarece aceasta se poate schimba imediat in ideea in care contextul general va fi de o stabilizare a economiei”, a mai spus brokerul Prime Transaction.

Pe de alta parte, daca anul trecut perioadele de raportari financiare erau adevarate imbolduri pentru investitori, datorita rezultatelor ridicate, este foarte posibil ca situatia din acest an sa fie exact inversa.

„Este posibil ca pe fondul unor rezultate slabe raportate, o parte dintre investitori sa fie tentati sa-si marcheze profiturile obtinute in ultima perioada ca urmare a cresterii accentuate a pretului actiunilor”, a conchis Gabriel Aldea.