1 / 5

Proiectele Intercapital vizeaza clientii si diversificarea veniturilor

Pentru o societate de servicii de investitii financiare, comisioanele de tranzactionare sunt principalele surse de venit, mai ales daca vorbim de o firma orientata spre partea de retail. Daca in perioadele foarte bune ale Bursei au aparut si au rezistat foarte multe companii de talie mica si medie, independente, fara sustinerea unui brand, criza face diferentele intre cele puternice si cele aflate la limita.

Pentru a contracara efectele scaderii dramatice a lichiditatii si pentru a evita agravarea unor probleme inevitabile in aceasta situatie, managerul Intercapital Invest a explicat ca a luat cateva masuri, unele anticipative.

“Am diversificat structura de clienti, prin cresterea ponderii celor institutionali. In mod traditional, aveam o baza de clienti de retail extinsa atat prin tranzactionarea online, cat si pentru tranzactionare prin broker. Un exemplu concludent este tranzactia cu Policolor pe care am intermediat-o, cea mai mare de la BVB din 2008”, a explicat Razvan Pasol (foto).

De asemenea, compania a dezvoltat tranzactionarea altor instrumente financiare, precum derivatele pe piata de la Sibex, ajungand pe locul trei in topul intermediarilor. “Am facut acest pas pentru a oferi clientilor un alt fel de instrumente, pentru ca atunci cand piata scade ne-am orientat pe derivate. Astfel, am lansat un proiect important pentru clienti, dar si pentru a diversifica sursele de venituri”, a admis el.

Compania ofera si servicii de tranzactionare a obligatiunilor, un aspect important pentru clienti, dar care nu aduce venituri foarte mari, a mentionat Pasol.

Un alt reper relevant pentru veniturile companiei de brokeraj este acela ca toti banii proprii ai firmei sunt plasati in piata monetara, in depozite, valuta. “Acest lucru completeaza foarte bine veniturile, mai ales ca in perioada actuala dobanzile sunt mai mari”.

Cu toate acestea, Pasol ne-a spus ca s-a recurs si la o ajustare a costurilor la toate capitolele.

“Mai avem in vedere cateva noi proiecte pe care le vom lansa in curand. Este vorba tot de servicii de investiti financiare, nu ne reorientam spre altceva. Dorim ca in perioada aceasta dificila sa le oferim clientilor nostri abordari, variante si produse noi”, a declarat Pasol, fara a dezvalui detalii despre proiectele Intercapital.

El a mentionat ca are in vedere si extinderea pe piete regionale sau globale de tranzactionare, motivand ca se observa un interes din partea investitorilor, desi inca relativ scazut.

Pentru clienti, firma pune foarte mare accent pe partea de training, oferind lunar cursuri complet gratuite, adresate exclusiv clientilor, abordand diverse teme si strategii, precum analiza fundamentala si tehnica, derivate, obligatiuni, fonduri.

“Cand piata creste, castigam mai toti la bursa, dar cand scade e mai complicat, nu prea stim ce sa facem. Clientii sunt speriati, este o perioada dificila, mai ales ca nu toata lumea a inteles anvergura si complexitatea situatiei. Incercam sa transmitem semnale realiste, atat pe partea teoretica, dar si pe cea practica”, a detaliat Pasol.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri