Romania este printre recomandarile de investitie in Europa de Est

Romania este printre recomandarile de investitie in Europa de EstChiar daca perspectiva economica ramane sumbra, analistii Erste Group considera exagerat de pesimista reactia la presupusa situatie economica dramatica din zona ECE. In timp ce datele privind fluxurile de capital pentru luna februarie raman negative (in special pentru pietele emergente din Europa), in luna martie, pietele monetare au inregistrat iesiri substantiale de capital, iar aceste fonduri au fost directionate din nou inspre actiuni.

„Suntem convinsi ca pietele de capital se vor stabiliza cel putin in trimestrul II (T2), prin urmare alocam o pondere neutra actiunilor de la nivel global – pentru prima data din T4 2007. Totusi, nivelurile scazute de la inceputul lunii martie 2009 ar putea fi testate din nou. In general, se impune in continuare o atitudine precauta, de aceea mentinem o pondere crescuta pentru cash,” a declarat Fritz Mostböck, director de cercetare Erste Group (foto).

Pentru al doilea trimestru din acest an, Erste Group propune cresterea ponderii in cash, scaderea ponderii pentru obligatiuni, in timp ce la actiuni, aceasta ramane neutra.

„In continuare vedem pietele ramanand volatile, desi consideram ideea ca acestea au atins deja pragul minim ca fiind cel putin realista. Pentru aceasta regiune, ne asteptam ca lichiditatea sa revina mai intai pe cele mai mari piete”, spune Henning Esskuchen, co-sef al diviziei de cercetare piete de capital ECE, Erste Group.

In comparatia cu alocarea pe tari facuta in ultimul trimestru (cresterea ponderii pentru Austria, Republica Ceha), analistii Erste Group sunt acum mai precauti in ceea ce priveste Polonia.

Romania este din nou indicata, pentru cei ce vor sa investeasca in zona Europei de Sud-Est, desi analistii subliniaza riscul de volatilitate ridicata.

Rusia a avut mult de castigat dupa revenirea apetitului pentru risc, sustinuta si de preturi mai bune pentru materii prime, ceea ce i-ar permite sa raporteze castiguri mai mari. Cu toate acestea, riscul ramane ridicat, se arata in raport.


Sectoare interesante: Tehnologic, medical, petrol si gaze

Sectoare interesante: Tehnologic, medical, petrol si gazeAnalistii Erste Group considera ca situatia actuala pune in dificultate companiile cu un nivel mare al indatorarii. Nevoia ridicata de finantare va impiedica fluxul de capital catre actiuni, ceea ce va reduce nivelul valorii actiunilor chiar si pentru companii cu un model de afaceri stabil.

„In perioadele in care costurile capitalului sunt ridicate, actiunile companiilor cu un consum intensiv de capital au mai mult de suferit. Am opta pentru actiunile companiilor cu o nevoie redusa de capital, cu o pondere mai mare a capitalizarii fata de finantarile atrase si un randament estimat mai ridicat al capitalului utilizat (ROCE) pentru 2009-2011", afirma Henning Esskuchen (foto).

Avand in vedere aceste criterii, sectoarele tehnologic, medical si petrol & gaze par sa fie interesante.

Telecomunicatiile ar trebui, de asemenea, sa ofere perspective interesante, dar nevoia relativ ridicata de capital este un dezavantaj. In pofida intensitatii capitalului, utilitatile ofera si ele un ROCE stabil pentru 2009-2011, iar raportul general al actiunilor ordinare fata de finantarile atrase pare a fi rezonabil.

De cealalta parte, chiar daca media, resursele de baza si bunurile personale par sa dispuna de o capacitate de finantare interna satisfacatoare in perioada 2009-2011, raportul capitalizare – finantari atrase in cazul lor nu arata prea convingator.

La fel, in pofida intensitatii relativ modeste a capitalului, actiunile din sectoarele chimic, bunuri si servicii industriale, calatorii si turism, precum si alimente si bauturi raporteaza o evolutie scazuta preconizata pentru ROCE in 2009-2011. Mai mult, cu exceptia sectorului chimic, nivelul actiunilor ordinare in cazul celorlalte sectoare pare destul de ridicat si indica o calitate destul de scazuta a bilantului.

Analistii Erste Group estimeaza ca restabilirea increderii in sectorul financiar este o conditie necesara pentru o revenire stabila si considera ca indicatorii adecvati in acest sens ar fi cresterea vitezei de circulatie a banilor si a creditari, alaturi de scaderea marjelor la credite.

„Deocamdata exista putine semne care sa indice faptul ca pietele financiare se afla pe calea spre o imbunatatire de durata. Emisiunile de titluri de creante ale companiilor au continuat sa creasca”, informeaza raportul.

Analistii Erste Bank declara ca e posibil ca de fapt companiile sa se astepte la o inrautatire mai evidenta a mediului de afaceri si vor astfel sa se asigure ca au suficiente lichiditati, pe masura ce declasarile ulterioare ar duce la o crestere a costurilor de refinantare.


Dupa reluarea finantarii, companiile cu consum intensiv de capital vor deveni atractive

Dupa reluarea finantarii, companiile cu consum intensiv de capital vor deveni atractiveDaca situatia sectorului financiar ramane neschimbata, analistii Erste Group cred ca modelele de afaceri cu consum intensiv de capital vor prezenta in continuare performante scazute.

Mai mult, de indata ce situatia se imbunatateste in privinta conditiilor de finantare, actiunile caracterizate de consum intensiv de capital vor fi cele mai bune candidate pentru performante ridicate. Acestia estimeaza ca astfel de titluri ar putea reprezenta cei mai buni performeri, odata cu imbunatatirea conditiilor de finantare.

Tabelele indica faptul ca actiunile companiilor ce posteaza un consum intensiv de capital (-60,1%) prezinta o performanta considerabil mai scazuta in ultimele 12 luni, in comparatie cu actiunile cu consum mai scazut de capital (-37%).

In grupul actiunilor cu grad de indatorare destul de ridicat si consum intensiv de capital se remarca doar Telekom Austria, afisand o performanta relativ puternica si o pierdere de numai 21,4%. Acest lucru reflecta modelul stabil preconizat pentru fluxul de numerar.

Pentru al doilea trimestru din acest an, Erste Group anunta ca va aloca mai multe active in numerar, ponderea obligatiunilor va scadea, in timp ce in actiuni ponderea ramane neutra.