BET-FI a crescut ieri cu 4,3%, contrar tendintei pietei

BET-FI a crescut ieri cu 4,3%, contrar tendintei pieteiIndicele BET-FI s-a apreciat cu 4,31% la finalul sedintei de ieri, dupa ce in timpul zilei depasise si 5,5 procente pe plus. Tendinta s-a reflectat numai la societatile financiare, piata avand mai degraba un sens negativ. Astfel, indicele BET a pierdut 3,4 procente si indicele compozit BET-C s-a depreciat cu 2,08%.

Vestile sosite in ultima vreme dinspre SIF-uri nu au fost insa din cele mai bune. Astfel, Adunarea Generala a Actionarilor de la SIF Banat-Crisana a culminat cu un scandal, dupa ce conducerea SIF1 a anulat voturile mai multor grupuri de actionari pe motiv ca actioneaza concertat.

“Scandalul de la SIF1 da nastere la noi speculatii si scenarii, deoarece s-a vazut destul de clar interesul deosebit al grupului Bancii Transilvania pentru aceasta companie si a altor oameni de afaceri. Dupa ingradirea drepturilor de vot, s-a observat faptul ca legea e mult depasita si foarte posibil ca acestia sa lupte si sa faca lobby pentru o modificare a reglementarilor catre normalitate. Tocmai datorita potentei actionarilor semnificativi de aici, ceilalti investitori speculeaza eventuale evenimente si masuri care ar putea duce la cresteri in continuare”, crede Gabriel Necula, broker la Prime Transaction.

In plus, asteptarile celor 5 emitenti pentru anul 2009 sunt pesimiste. Cele cinci SIF-uri si-au bugetat profituri cu pana la 47% mai mici decat cele din 2008.

“Aceste previziuni sunt unele realiste si putem spune ca au fost incluse in pret datorita scaderilor de pana acum. Investitorii sunt atrasi pe de o parte de dividend, iar pe de alta parte de posibilitatile de crestere a cotatiilor, care si daca ar ajunge la -50% fata de valorile de acum un an ar aduce castiguri substantiale. Piata si-a mai recapat din optimism si claritate iar SIF-urile sunt in continuare preferate de investitori”, a declarat Adrian Duna, analist la KD Capital Management.

Asteptarile in privinta profiturilor pentru anul 2009 sunt destul de clar pesimiste, din cauza contextului economic, dar Necula considera ca pentru investitori acest aspect conteaza mai putin decat o eventuala ridicare a pragului de detinere.

Profitul SIF-urilor provine din vanzari de participatii si din dividende incasate de la companiile din portofoliul acestora. “Cu siguranta managementul SIF-urilor a anticipat o scadere a profitului obtinut prin vanzari de participatii si implicit estimarile de profit din bugetul pe anul 2009 au fost mult mai slabe comparativ cu realizarile din anul 2008. Acesta nu este neaparat un aspect negativ si este incorporat in pretul de piata. Pe de o parte, SIF-urile nu vor mai accepta sa vanda din participatii la preturile actuale si probabil va scadea numarul de tranzactii, iar pe de alta parte vanzarile de participatii vor avea loc la preturi foarte mici comparativ cu valorile contabile ale acestora. Profiturile mari se fac pe crestere si nu pe scadere sau pe minime”, a explicat Andreea Gheorghe, director departament analiza la Intercapital Invest.

Asfel, miscarea contra tendintei pietei s-ar datora, pe de o parte, lipsei acestora in sedintele precedente, cand indicii bursieri (in afara de BET-FI desigur) au inregistrat cresteri, iar pe de alta parte aprobarea hotararilor de acordare a dividendelor in AGA oferind siguranta acestora, considera Duna.

“Dupa cum stim din prima parte a anului, dividendele la SIF-uri au urmat un drum intortocheat pana a ajunge la actionari”, continua el.

De aceasta data, indicatorii fundamentali au contat mai mult decat sentimentele

De aceasta data, indicatorii fundamentali au contat mai mult decat sentimenteleSpecialistii sustin ca vestea unei posibile ridicari a pragului de detinere la SIF-uri este principalul motiv care atrage investitorii, in ciuda scandalurilor si a speculatiilor.

“Principalele motivatii ale investitorilor pentru SIF-uri sunt in mod evident discutiile din ultimul timp legate de o posibila modificare a legii care limiteaza detinerile si o clarificarea a actionarii in mod concertat. Aceasta discutie e practic una eterna la aceste companii si ori de cate ori se aduce in discutie piata se entuziasmeaza. Acesta este principalul argument pentru cei care actioneaza in aceasta perioada si in special pentru investitorii cu portofolii mai reduse”, a explicat Gabriel Necula.

Andreea Gheorghe ne-a explicat ca, in prezent, cele cinci SIF se tranzactioneaza la un raport pret/VUAN calculat potrivit normelor CNVM de 0,4 – 0,5 si asta in conditiile in care VUAN pentru actiunile listate este calculate cu pretul mediu ponderat pe ultimele trei luni, mult mai mic comparativ cu cotatiile actuale ale participatiilor.

“In aceste conditii, pentru investitorii care estimeaza o intoarcere de trend sau chiar o consolidare a pietei SIF-urile reprezinta achizitii cu un potential interesant”, a continuat ea.

Analistul KD Capital Management este de parere ca pentru investitori cel mai mult conteaza rezultatele, prognozele, dividendele. “Evolutia ar indica ca problemele legate de AGA nu au avut un impact major in piata. Dar ramane de vazut pe un termen mai lung cum va evolua SIF1 comparat cu celelalte SIF-uri”, explica el.

Posibila ridicare a pragului de detinere la SIF-uri entuziasmeaza piata

Posibila ridicare a pragului de detinere la SIF-uri entuziasmeaza piataChiar daca momentan aceasta masura este la stadiul de discutie si promisiune, eventuala ei concretizare a entuzismat piata si investitorii.

“Discutarea acestei situatii din punct de vedere legislativ este binevenita. Acest prag si legile care-l inconjoara au condus la multe discutii ce nu sunt neaparat benefice. Totusi sper ca vor fi modificari ce vor duce la o reglementare mai eficienta, lucru care este in avantajul investitorilor”, considera Adrian Duna.

Declaratiile venite in ultimele zile din partea catorva parlamentari sunt momentan doar la nivel de intentie, dar impactul in piata este destul de mare.

“Cred ca va dura ceva timp pana se vor face pasii in aceasta directie, dar vestea pozitiva e ca exista implicare din partea celor care legifereaza. Totusi exista un joc de interese aici si un raspuns din partea Curtii Constitutionale la procesul deja pe rol, intentat de anumiti actionari importanti va influenta puternic si poate va grabi mersul lucrurilor. In momentul de fata orice evolutie in piata a SIF-urilor este posibila datorita discutiilor legate de acest subiect”, conchide reprezentantul Prime Transaction.

Andreea Gheorghe sustine ca cel mai important aspect pozitiv ce poate rezulta prin ridicarea pragului la 5% este un management mai eficient.

“Cursa pentru a acumula pana la 5% din capitalul social al SIF va genera si aprecieri importante ale cotatiilor acestor titluri. Ramane de vazut insa daca acest lucru va avea loc si cand, pentru schimbarea legislatiei fiind necesari multi pasi de parcurs”, a mai spus analistul Intercapital Invest.