1 / 4

BET-FI a crescut ieri cu 4,3%, contrar tendintei pietei

Indicele BET-FI s-a apreciat cu 4,31% la finalul sedintei de ieri, dupa ce in timpul zilei depasise si 5,5 procente pe plus. Tendinta s-a reflectat numai la societatile financiare, piata avand mai degraba un sens negativ. Astfel, indicele BET a pierdut 3,4 procente si indicele compozit BET-C s-a depreciat cu 2,08%.

Vestile sosite in ultima vreme dinspre SIF-uri nu au fost insa din cele mai bune. Astfel, Adunarea Generala a Actionarilor de la SIF Banat-Crisana a culminat cu un scandal, dupa ce conducerea SIF1 a anulat voturile mai multor grupuri de actionari pe motiv ca actioneaza concertat.

“Scandalul de la SIF1 da nastere la noi speculatii si scenarii, deoarece s-a vazut destul de clar interesul deosebit al grupului Bancii Transilvania pentru aceasta companie si a altor oameni de afaceri. Dupa ingradirea drepturilor de vot, s-a observat faptul ca legea e mult depasita si foarte posibil ca acestia sa lupte si sa faca lobby pentru o modificare a reglementarilor catre normalitate. Tocmai datorita potentei actionarilor semnificativi de aici, ceilalti investitori speculeaza eventuale evenimente si masuri care ar putea duce la cresteri in continuare”, crede Gabriel Necula, broker la Prime Transaction.

In plus, asteptarile celor 5 emitenti pentru anul 2009 sunt pesimiste. Cele cinci SIF-uri si-au bugetat profituri cu pana la 47% mai mici decat cele din 2008.

“Aceste previziuni sunt unele realiste si putem spune ca au fost incluse in pret datorita scaderilor de pana acum. Investitorii sunt atrasi pe de o parte de dividend, iar pe de alta parte de posibilitatile de crestere a cotatiilor, care si daca ar ajunge la -50% fata de valorile de acum un an ar aduce castiguri substantiale. Piata si-a mai recapat din optimism si claritate iar SIF-urile sunt in continuare preferate de investitori”, a declarat Adrian Duna, analist la KD Capital Management.

Asteptarile in privinta profiturilor pentru anul 2009 sunt destul de clar pesimiste, din cauza contextului economic, dar Necula considera ca pentru investitori acest aspect conteaza mai putin decat o eventuala ridicare a pragului de detinere.

Profitul SIF-urilor provine din vanzari de participatii si din dividende incasate de la companiile din portofoliul acestora. “Cu siguranta managementul SIF-urilor a anticipat o scadere a profitului obtinut prin vanzari de participatii si implicit estimarile de profit din bugetul pe anul 2009 au fost mult mai slabe comparativ cu realizarile din anul 2008. Acesta nu este neaparat un aspect negativ si este incorporat in pretul de piata. Pe de o parte, SIF-urile nu vor mai accepta sa vanda din participatii la preturile actuale si probabil va scadea numarul de tranzactii, iar pe de alta parte vanzarile de participatii vor avea loc la preturi foarte mici comparativ cu valorile contabile ale acestora. Profiturile mari se fac pe crestere si nu pe scadere sau pe minime”, a explicat Andreea Gheorghe, director departament analiza la Intercapital Invest.

Asfel, miscarea contra tendintei pietei s-ar datora, pe de o parte, lipsei acestora in sedintele precedente, cand indicii bursieri (in afara de BET-FI desigur) au inregistrat cresteri, iar pe de alta parte aprobarea hotararilor de acordare a dividendelor in AGA oferind siguranta acestora, considera Duna.

“Dupa cum stim din prima parte a anului, dividendele la SIF-uri au urmat un drum intortocheat pana a ajunge la actionari”, continua el.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri